Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo má přednost?

Od: satam® odpovědí: 13 změna:

Začali jsme trochu řešit dopravní situace, tak se přidám se svou jednoduchou troškou do mlýna.

Křižovatka ulic Anglická x Dr. Šimka ve Františkových Lázních. Při jízdě z výhledu: Kdo má na této křižovatce přednost, proč a podle čeho to případní účastníci poznají?

Kdo má přednost?
Kdo má přednost? #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kdybych jel z výhledu, vzhledem k tomu, že nevidím žádnou značku upravující přednost (opravdu tam ani dřív žádná není?), dával bych přednost zprava... Pak by to asi dopadlo tak, že bychom se domluvili, protože on by zase dával přednost mně...

Bohužel špatně značených křižovatek potkávám denně několik, kde musím luštit jestli mám přednost podle tvaru značky z jiných směrů, protože já značku označující hlavní silnici nepotkám, ale z jiných směrů je značka dej přednost v jízdě...

doplněno 30.11.17 22:45:

Tak se dívám, že opravdu není.

doplněno 30.11.17 23:15:

Zeptám se asi trochu blbě. Je mojí povinností sledovat dopravní značky "za rohem", v místě komunikace, do kterého nehodlám jet? Protože pokud se tam nepodívám, nemůžu tušit, že vozidlo, které mám po pravé ruce, vyjíždí z obytné zóny.

hodnocení

Vidíte, přitom občas na téhle křižovatce dochází ke kritické situaci (naštěstí ne často a bez nehod, protože se tam jezdí pomalu), když se setkají dva, jeden si myslí, že má přednost zprava a druhý ví, že má přednost, protože o té obytné zóně ví, nebo si myslí, že má přednost, protože jede rovně!

asd1

Tohle je chybné značení - vozidlo z výhledu musí dát přednost zprava, protože to je křižovatka bez úpravy přednosti (značky vpravo za rohem nevidí). A pokud tam je zprava konec obytné zóny, tak ten zprava musí taky dát přednost - má tam ceduli konec obytné zóny.

= k nehodě by dojít nemělo, protože dávat přednost by měli oba. Pokud se srazí, tak by mělo jít o 50:50 (příp. poměr zavinění upravený o konkrétní situaci - např. jeden zastavil a znova se rozjel, druhý nezastavil atd.)

Auto z výhledu "Vim že tam je obytná zóna, tak jsem jel" nemusí pomoct protože ty značky on nevidí.

hodnocení

To značení je naprosto v pořádku. Ale zákon v tom dělá zmatek. Tím, že výjezd z obytné a pěší zóny, což jsou obvykle klasické místní komunikace, je pravidly postaven na roveň výjezdu z místa ležícího mimo komunikaci znamená, že se nejedná o křižovatku a tedy dopravní značení je v naprostém pořádku. Hlavní problém je ten, že řidič, který k této "nekřižovatce" přijíždí z výhledu, to nemá jak poznat a ze stavebně technického uspořádání se domnívá že jde o křižovatku. Osazení DZ P2 "Hlavní pozemní komunikace" by problém snad řešilo, ale v tom případě by na výjezdu ze zóny musela být osazena DZ P4 (P5). To je ale v rozporu se zásadami pro osazování dopravního značení, protože je tím prakticky (i když ne přesně) zdvojen význam DZ "Konec obytné zóny". Takže zde vzniká jakýsi "prázdný prostor", který neumíme v rámci platných předpisů vyplnit.

lopata*

zákon v tom nedělá zmatek, stačí použí selský rozum,
analogicky by se to dalo přirovnat k situaci, když se v neznačené křežovat potkají auta která si navzájem dávají přednost

.
§ 23/1 Vjíždění na pozemní komunikaci

.
Na rozdíl od místa, kde vyúsťuje účelová komunikace na jinou komunikaci (a které se nepovažuje podle §2 za křižovatku), výjezd z obytné a pěší zóny křižovatkou je. Pokud dojde k situaci podle obrázku, bude červené vozidlo dávat bílému přednost zprava, zatímco bílé bude dávat přednost červenému z důvodu, že samo vyjíždí z obytné zóny. V obou případech se jedná o obecnou úpravu, žádné pravidlo tedy není nadřazené tomu druhému a situace je patová. Řidičům nezbude, než se domluvit na tom, kdo projede křižovatkou jako první.
autoskoly.cz/...

.

zdroj.
autoskoly.cz/...

hodnocení

"V obou případech se jedná o obecnou úpravu, žádné pravidlo tedy není nadřazené tomu druhému a situace je patová."

A přesně to je ten zmatek, který by zákon měl řešit, ale nedělá to*smich*

hodnocení

0x

No školy nemám, ŘP jsem dělal dávno - není tam pravidlo pravé ruky a přednost vozů zprava?

lopata*
hodnocení

0x

Přednost z prava, tj. není co řešit ..

hodnocení

Ale pánové, skutečně si myslíte, že bych se ptal na takovou triviálnost?

vsechny-autoskoly.cz/...

Otázkou je, jak mám čuchat, která značka je za rohem. Aneb, jestli se nedohodli, stojí tam dodnes.

hodnocení

Bingo! Nečekal jsem, že někdo bude tak rychlý.

A v té diskuzi v odkazu dokonce i autoškoláci občas neví, co říkají, protože "Obytná zóna" je běžná místní komunikace s tím, že pro vyjíždění z ní na jinou pozemní komunikaci platí stejná pravidla, jako pro vyjíždění z místa, ležícího mimo pozemní komunikaci. Obytná ani pěší zóna nejsou místem, ležícím mimo pozemní komunikaci.

majsterjoe*

Naštěstí je to ošetřené v zákoně. Nemám tolik let řidičák jako ostatní, ale v autoškole jsem pěších zón projel nespočet s tím, že mi tohle bylo neustále připomínáno. A neustále to někdo porušoval :)

§23, odstavec 1.

(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.

lopata*

z mého pohledu jízdy vidím křižovatku, co je vedle za rohem kam nevidím je mi jedno, proto se chovám tak jakobych měl dávat přednost z prava, pořád je to lepší variata než se tam potkat s řidičem který si bude myslet, že má přednost z prava ..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]