Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porušení zákona?

Od: milancukrar® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den, milý kolegové.

Po zkušenostech se znalostí rádců z této poradny, si dovolím položit dotaz.

Pardubice, ulice 17. listopadu, Malá, Štefanikova. GPS místa 50°25.788"N, 15°466.786"E

Popis situace. Vozidlo s oprávněním vjíždí ze Štefanikovi ulice, do ulice Malá. Vjezd povolen dle značky na obr.1. Projede ulicí až ke konci, viz obr č.2.

Řidič pokračuje v jízdě a odbočí vpravo na ulici 17. listopadu. Pro jistotu ještě obrázek č. 3, pohled do ulice, kudy bude vozidlo vyjíždět.

Teď otázka.

Poruší řidič předpis, že projede kolem betonového květináče a odbočí přes přechod vpravo? Co poruší?

Prosím, respektujte názor ostatních a slušně veďme polemiku

Děkuji

Porušení zákona?
Porušení zákona? #2
Porušení zákona? #3

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jen můj názor - pokud má vozidlo oprávnění porušit zákaz vjezdu motorových vozidel, nic mu nebrání do uličky vjet a projet jí až na konec. Neznám žádný předpis, který by bránil projetí kolem květičnáče, když je tam dostatečné místo. V dlažbě chodníku je jasně patrný rozdílně vydlážděný přejezd chodníku, takže ani to by problém být neměl. Otázka je, proč tam taky není nájezd v obrubníku. I přes tenhle detail je podle mě průjezd vozidla s povolením ke vjezdu přes chodník možný, ale bral bych to jako výjezd z místa mimo komunikaci, takže dávat přednost úplně každému (včetně chodců i důchodců).

Mimochodem, otáčet se v téhle uličce by bylo dost problematické, takže by se muselo couvat až do křižovatky, což by zrovna k bezpečnosti nepřispělo. Ovšem absence jakékoliv značky z druhé strany je na pováženou.

doplněno 30.11.17 19:16:

milancukrar - Aha, na té fotce to vypadá jako normální obrubník. Jízda po přechodu určitě úplně v pořádku není, ten květináč jí má pravděpodobně bránit, ale v tom případě by u vjezdu ze Štefánikovi ulice měla být značka "slepá ulice". Jinak totiž místních poměrů neznalý řidič (byť s oprávněním, v extrémním případě třeba náklaďák s vlekem) nemůže tušit, že to nikam nevede.

Podle mě je to jen jeden z mnoha paskvilů v našem dopravním značení.

hodnocení

Magdone, myslíte nájezd ze 17.listopadu? Ten tam je, páč je tam přechod a by mohli vozíčkáři na chodník. Vozidlo

jede z Malé, přejede chodník, odbočí na silnici.

Souhlasím s "vyjížděním z místa mimo vozovku". Co se týče přejíždění přechodu napříč silnicí, žádný předpis to výslovně nezakazuje, pouze uvádí, že přechod je určen k přecházení vozovky (jen právník by nám řekl, jestli to znamená zákaz všech ostatních činností).

hodnocení

1x

Napadá mne, že ulička nemá být průjezdnou, proto ten květináč (který někdo odsunul, aby mohl projet). Nicméně nevidím žádný zákaz průjezdu ...

doplněno 30.11.17 19:11:

Nesmí jet rovně přes přechod, ale když vyjíždí na silnici.. nezdá se mi to jako přestupek. Prostě nemá jinou možnost. Přeci nemůže jet hned vpravo a po chodníku... pak najet na silnici. To už je zase obecné ohrožení.

Řekl bych, že je prostě chybně vymyšlena situace. Dal bych tam opravdu slepou ulici...

hodnocení

jmlc, květináč je teď uprostřed, lze projet. Co ten přechod, že musí jet přes přechod? Jízda po přechodu?

Nijak Vás nechci ovlivnit.

Jízda po přechodu? Jízda přes přechod? Nevybavuji si, že by tohle nějakým ustanovením zákon 361/2000Sb. řešil. Přechod pro chodce je z hlediska zákona poměrně jasný, ale také ze zákona v podstatě žádné omezení (pokud tedy vynechám kolmý přejezd z jedné strany ulice na druhou) pro pohyb vozidla přes přechod/na přechodu neplyne. Přikládám foto dopravní situace u nás v Chebu, křižovatka ulic Májová a Svobody, přičemž ulice Svobody je pěší zóna, do které je pochopitelně v určitou dobu povolen vjezd pro zásobování. Uvádím jen jako příklad, řešíme tady jinou konkrétní situaci.

Porušení zákona? #4
Porušení zákona? #5

hodnocení

0x

I když je to situace celkem neobvyklá, nenapadá mě, co by řidič s oprávněním vjezdu mohl nastíněným způsobem jízdy porušit. Tedy pokud si ten květináč nadlidskou silou neodšoupl sám.

A jaké je dopravní značení z druhé strany, z ul. 17. listopadu? Jaké značení je na ul. Štefánikova před křižovatkou(?) s ulicí Malá?

doplněno 30.11.17 19:02:

@milancukrar: Došlo mi to. Ale mě zajímá značení na těch dvou ulicích před křižovatkami(?) s ulicí Malá, tzn. případné zákazy odbočení s dodatkovými tabulkami, popř. další značení, které by se k tomu mohlo vztahovat (hlavní komunikace a pod.).

doplněno 30.11.17 20:29:

@milancukrar: Tak jsem si to Milane projel tam a zpátky a kolem dokola a musím říci, že to je hrozný paskvil. Takže tam se dá jezdit oběma směry a kromě toho jednoho zákazu tam nic není konkrétně upraveno. Musí se tam jezdit naprosto intuitivně a s doširoka otevřenýma očima. A hlavně že tam je nicneříkající "Jiné nebezpečí", které by zasloužilo minimálně vysvětlující dodatkovou tabulku, ale ze 17. listopadu si tam může beztrestně vjet, kdo chce. Tam by měl být stejný zákaz, jako ze Štefánikovy.

Dál už se v tom hrabat nebudu.

hodnocení

Pavle, obrázek jsem špatně odřízl. Ze Štefanikovi ulice, do Malé je zákaz vjezdu motorových vozidel.

Porušení zákona? #6
hodnocení

Pavle, ze žádné ulici není zákaz odbočení. Proto jsem dal odkaz, aby se dalo projet ulice.

pecenkav*
hodnocení

0x

Neporuší vůbec nic, navíc jsem přesvědčen o tom, že tam ani nemá co dělat ten květináč, jelikož nevidím označení že je ta ulice slepá, mimo toho zmíněného zákazu průjezdu.

barbakan*
hodnocení

0x

Vidím dopravní značku "jiné nebezpečí" (asi ten květináč) a z ulice je vidět i nájezd do průjezdu. Takže řidič, který má oprávnění může průjezdem projet i odbočit vpravo!

hodnocení

kde vidíte značku jiné nebezpečí?

hned na té první fotce v průjezdu (ona se teď ta značka možná jmenuje trochu jinak).

doplněno 30.11.17 19:36:

Taky si myslím, že tam je ta značka kvůli vchodu do budovy z průjezdu a ne kvůli květináči.

hodnocení

Denně tam jezdím, musím se zítra kouknout. Je to ale kvůli dětem, páč za značkou je východ ze školy a z jídelny, o pár metrů dál je východ z družiny.

hodnocení

V historii tam nebyl květináč žádný, pak se tam objevily dva. Po čase jeden dali pryč, zůstal jeden uprostřed. U přechodu každý den stojí měštáci, chodí tam i s bločky. Pokud je tam vidím, vyzvídám, zdali je možné odbočit ze 17. listopadu do Malé, nebo projet Malou na 17. listopad.

NIKDO z nich nesdělil, ano je to možné.

Dokonce se tam objevil malý, asi 30cm vysoký špalek z betonu. Ten ale za 14 dní někdo nechal odělat, páč nizký předmět nesmí být v dráze jízdy.

Páč, přítelé, do této uličky můžou vjet a projet i cyklisté...

barbakan*

Pokud to byl dotaz na mne, tak tu zbačku vidím tady:

Porušení zákona? #7

aegae
hodnocení

0x

Zákaz tam není, takže bych jela normálně přes ten přechod doprava (doleva ne, páč je tam plná).

Doleva klidně taky, páč jedoduchá plná tomu nebrání.

asd1

A navíc tam pro výjezd klidně může být i přednost zprava ;)

Pokud není zákaz odbočení, tak tam kolem květináče může vjet kdokoliv - zákaz vjezdu je jen z jedné strany a nejde o slepou ulici (tj. ten květináč tam být nejspíš vůbec nesmí).

Samotný přechod problém není, to by se nesměl přejet ani normálně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]