Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych zde poprosit znalých o radu s mým problémem.Měl jsem udělen zákaz řízení soudem za alkohol (1,06 promile) na 18 měsíců. Po cca 12 měsících jsem si zažádal o prominutí zbytku trestu a bylo mi vyhověno. Absolvoval jsem psychotesty, přezkoušení v AŠ a řidičák mi byl 14.10. vrácen se zkušební dobou 1 rok.
Bohužel, při mé smůle, se mi včera přihodila nepříjemná situace. Předjížděl jsem na silnici první třídy kamion a po předjetí a zařazení zpět do svého pruhu jsem byl s největší pravděpodobností změřen neznačenou Octavií III, která stála vlevo na okraji silnice čumákem ke mě. Bohužel rychlost v moment změření byla cca 155km/h tachometrových. Začal jsem ihned brzdit na předepsanou rychlost (snažím se jezdit předpisově, překračuji jen při předjíždění), ale myslím, že jsem byl už změřen. Bude se tedy jednat o překročení o více než 50km/h mimo obec. Podotýkám, že jsem nebyl zastaven policií, ale nejspíš pouze vyfocen.
Navíc se mi podařilo bohužel (zakecaný s přítelkyní) překročit rychlost cca 3 týdny zpět v obci a byl jsem zachycen stacionárním radarem - tachometrových 60km/h, takže předpokládám cca 55-57km/h. ,
Zajímá mne, zda je nějaká šance, že bych z toho mohl vyváznout bez ztráty řidičáku? Nebo mám počítat s obnovením prominutého zákazu + nový zákaz za rychlost? Lze se nějak hájit tím, že to bylo při předjíždění? Myslím že ne, jelikož předjížděné vozidlo již nejspíše nebude na snímku. Předem velice děkuji za cenné rady.Pěkný den
Pokud Vás, jako řidiče, nikdo nezastavil, bude předvolán k podání vysvětlení majitel vozidla. Ten oznámí, že neví, kdo řídil, a bude provozovateli udělena pokuta. Protože to opravdu neví.
Moralizování Vašich přestupků nechám na jiných.
Karlo, u Vás je majitel i provozovatel stejný, abych byl přesný. Vy budete tvrdit, že opravdu nevíte, kdo to řídil, páč to fakt nevíte. Kdo Vás donutí, vzpomenout si na to, co si nemůžete vzpomenout. A když bude fotka, tak sdělíte, že ho neznáte.
Kdo to déle vydrží, ten má vyhráno. Pokud začnete blekotat, že snad možná, nebo že bych to byl já, tak se rovnou přiznejte.
Nevím kdo řídil, nemám k tomu co více dodat. Stále si opakujte tuto větu. Nic víc sdělit nemusíte
Zde se vyjáří odborník
Provozovatel je povinný vědět, kdo řídil. Za tvrzení, že nevím kdo řídil, je možné dostat taky pokutu, i když se tím tazatel vyhne ztrátě řidičáku, zaplatil by jen za toto..
Nikdo ale není povinný práskat sám na sebe ani na svoji rodinu atd. - tzn. výhodnější odpověď je: Vím, kdo řídil, ale neřeknu Vám to, protože nemusím.
Vychází to mimo jiné i z listiny základních práv a svobod.
Správní orgán vyzve provozovatele vozidla, ten pokud nezná totožnost řidiče, dostane až 10tis pokuty. Majitel je nezajímá.
Děkuji za reakci. Majitel vozidla jsem já. Pokud tedy budu předvolán, mám uvést, že nevím kdo vozidlo řídil? Když budou zjišťovat, komu jsem vozidlo půjčil, co říct? Že nevím, tipuji, neprojde. Napadlo mě například, že jsem vozidlo prodával, přijel potenciální kupce, šel se s ním projet, přijel, nebyl spokojený, odjel.
Pokud Vás nezastavili, tak to vyřeší jen pokuta pro provozovatele vozidla, ale o body nepříjdete a nečeká Vás tedy ani žádný jiný postih. Policejní auta sice fotí, ale jen auto, řidič videt není.
Ale jinak byste se měl nad sebou zamyslet. Já nejezdím taky zrovna předpisově co se rychlosti týče, ale když vám podmíněčně vrátí ŘP a vy hned za měsíc uděláte další průser, tak to o něčem vypovídá.
Vím kdo řídil, ale využívám svého práva nevypovídat. Tečka. (Pokud věrohodně neprokážou kdo řídil, tak pokutu dostane vlastník/ provozovatel vozidla, bez bodů bez papírů v čistírně - neví kdo řídil, nemají komu sebrat body a řidičák...)
Za "nevím kdo řídil" je taky sankce - nesmíte svěřit vozidlo někomu neznámému. Když už, tak se střídalo víc lidí a už si nepamatujete kdo z nich v tu doby řídil...
No pokud si mimo obec předjížděl kamion, který jede max. 90 km/h, rychlostí 155 km/h, tak nevím co si o tom myslet, takový kamion se pri bezpecném předjízdení dá předjet mnohem nizsí rychlostí. S prihlédnutím k dalším okolnestem (drívější alkohol) by bylo na snadě, aby osoba jako ty řidičák nevlastnila...
Takový kamion se dá předjet třeba i 91km/h, což často vidíme na víceproudých silnicích, kde se kamióny předjíždá třeba i několik km. Nevím jak ty, ale já skoro vždy předjíždím s plynovým pedálem na podlaze. To si mám jako v průběhu předjíždění sundat nohu z plynu a nebo třeba začít ještě brzdit?
Pokud je to rovný úsek, kde vidím, tak ho můžu klidně předjet a nemusím u toho jet 155 km/h. Navíc pokud je to mimo obec a kamion jede 90 km/h není důvod jej předjíždět. Ale chápu, taky nerad jezdím na krabicema. Ale to je celkem jedno, pán má řidičák na zkoušku, o to víc by si měl dávat bacha a o lidech co sednou za volant pod vlivem si myslím své
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.