Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podveden v bazaru, co delat?

Od: bzencan odpovědí: 12 změna:

Dobry den,

Toto je ma prvni koupe ojeteho auta:

eautobazar.com/...

Protoze se v autech nevyznam, sel jsem tam dvakrat (vzdy s kamaradem). Pri druhe prohlidce byl muj kamarad automechanik, vlastni slusny servis. Absolutne jsem se spolehl na jeho usudek. Auto si prohledl, projeli jsme jej a rekl mi, ze az na drobnosti, vypada velmi dobre.

Dnes jsem jej koupil. A hned jsem objevil chyby, o kterych prodavajici tvrdil, ze nejsou:

1. NEOTVIRAJI SE DVERE OD KUFRU (central funguje, ale kufr ne..nemuzu se do nej dostat..toto je 3 dver. auto, je to problem). Kdyz jsme to zkusil pri prvni prohlidce, prodavajici nam je rekl, ze nema u sebe klicek, ale ze vse je v poradku. Muj autoservisman (pri mem druhem ohlednuti auta) take otevirani kufru asi nekontroloval. Tzn. totalne jsme to prehledli a netestovali.

2. AIR BAG FAILURE = TURN OFF THE ENGINE (chyba airbagu, vypni motor)

Hlaska na displeji v italstine. Zacali jsme to resit pri testovni jizde s automechanikem (prodavajici nas na to neupozornil, ja jsem si toho vsiml a prelozil googlem). Automechanik-kamarad se dival na volat a palubni desku zda snad nedoslo k jejich vystreleni v minulosti. Vse vypadalo to v normalu. Pak manualne klickem vypl ve dverich airbag pasazera, pote je opet zapl, hlaska se vytratila. Zdalo se, ze je to v poradku, jen nejaka elektrika. Kdyz jsme se ptali prodavajiciho, rekl, ze to maji vsechny italske auta, ze to neni problem, jen je treba udelat nejaky reset.

Jenze dnes se mi ta hlaska objevuje stale. Navic jsem si vsiml (az pri vecernim osviceni displaye), ze nekdo natrel mirne na displeji barvu pres kontrolku airbagu (tzn. aby neslo videt, ze stale sviti). Behem dne jsme si toho vubec nevsimli..je to udelane chytre - vypada to spise jako spina(smouha). Z tohoto usuzuji, ze o te vade uz nekdo predtim vedel a snazil se ji schovat.A zrejme, ze je tedy airbag v haji! Otazka je, jestli je to jen spolupasazer ci oba.

Kdybych toto vse vedel (hlavne o airbagu), auto bych si nevzal.

1. Mohu uplatnit skryte vady? A jakym zpusobem postupovat?(je vubec realne, ze jeste od toho cloveka nekdy uvidim nejake penize? On nam pri rozhovoru lhal do oci).

2. Technicky: kdyz vypnu airbag u pasazera a hlaska prestane, je mozne, ze aspon u ridice funguje?

3. Protoze je auto i mirne prestrikano na prednich blatnicich, je mozne, ze bylo tukle - nehoda. To uz nikdo nezjisti. Je mozne bezpecne diagnosticky zjistit stav airbagu? V okoli bohuzel autorizovany servis fiatu/lancia neni - musim to dat nekomu na normalni pocitac.

4. Kolik by tak opraveni tech dveri+ airbagu mohlo stat?

Diky!.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Skryté vady to jednoznačně jsou, resp. vzhledem k zamaskování jde přímo o podvod. Pokud víš jak jednat, tak s vrácením/ vyreklamováním uspěješ. Pokud nevíš, tak s tebou bazarista snadno vyběhne a nevytáhneš z něj nic. Může ti i slíbit opravu, auto zůstane u něj a ty bez peněz (čekám na díly, bude za týden atd.). Pak je lepší bazar neřešit (ztráta času a kdoví co v autě ještě zmrší). Věřit se mu nedá - lhal při prodeji tak bude lhát i při vracení. Stříkaný blatníky - spíš výhoda, to je známka menšího ťuknutí kdy se neměnil celý předek. Kufr nevím jak je řešený, buď mechanicky nebo elektrika, může to být drobnost typu upadlého drátu/ táhla nebo i zámek v háji... Bagy - nejlíp diagnostikou načíst jakou chybu hlásí. Může stačit prostříknout konektor, může být v háji nějaké čidlo (nárazu), řídicí jednotka bagu, nebo je bag vystřelený a vůbec tam není (nebo nový není spárovaný s ŘJ) Měl by se snažit hlavně ten tvůj poradce, jako automechanik by měl vědět že kontrolka bagu při zapnutí klíčku svítí a pak zhasne (v jiném pořadí než ostatní kontrolky) a tohle je u ojetiny jedna z důležitých kontrol. To samé funkce všech zámků dveří... Jinak jako ojetinu pořizovat takovouhle exotiku není moc dobré - málo dílů z druhovýroby, málo mechaniků kteří tohle auto znají atd... Ale tohle se má řešit před koupí, ne potom... Kupovat se musí v klidu, nenechat se unést nadšením pro objevené auto atd... PS a pokud při zkušební jízdě vyskočila přímo chyba bagu a pan mechanik to hodil za hlavu, tak to je pitomec...

bzencan
hodnocení

Asd1, dekuji za opoved.

Takze, kufr jsem vyresil. Bylo tam nastaveni zablokovani v aute. Nasel jsem si manual a stahl, pote si to precetl. Clovek muzi drzet pres 2-3sekundy na klici auta spinas na zadni kufr, pak se to cele otevrelo. Takze kufr je v poradku.

Problem je ale opravdu v tech airbazich. Ja jsem z tech airbagu nestastny. V podstate jsem si toho vsiml v ja, kdyz jsem se dival na ten panel a prelozil to. On to nezaregistroval. Pak jsme vypli tim klicem u spolujezdce (tzn. manualni vypnuti aribagu), znovu jej zaply, a ta hlaska se tam neobjevovala. A ja se v tom nevyznam a on mi rekl, ze to bude asi v poradku. A ten prodavac mi to rekl take v tomto smeru. Ted vubec nevim. Zitra to tomu znamemu musim zavest do opravny a domluvit se, co dal. Tomu borci v autobazaru napisi a pokud se mnou nebude chtit jednat, predam toto cele asi pravnikovi. Jsem z toho dost nastvany. Nechapu, ze to ten muj znamy nevidel lepe.

asd1

Opatrně sundej maskování kontrolky bagu. Pak kontrolku sleduj po startu, Lancii neznám, ale např. u Forda kontrolka bagu nejdřív vyblikává kód chyby a pak zůstane svítit = stačí seznam chyb abys věděl kterým směrem pátrat. Další možnost je chybu načíst diagnostikou. Často to je jen přechodový odpor v nějakém konektoru astačí vyčistit/ prostříknout kontaktolem.. To je tak nejlepší možnost. Pak vady čidel řídicí jednotky nebo samotného bagu. Pokud to na chvíli zmizlo tak to může být spíš jen ten konektor atd. Pokud auto nebude shnilé a nebude mít jiné zásadní mouchy, tak to nemusí být až tak špatná koupě. Vychytáš mouchy a pojede. Bazarista bude na 99% jen ztráta času a nervů, holt našel hejla... Soudní tahanice je na prd, nejspíš budeš bez auta a peníze uvidíš po letech... Pokud auto vrátíš tak budeš hledat znova a v téhle ceně je v CZ bazarech většina aut šrot...

doplněno 22.11.17 01:10:

Chybí dekl na ráfku, světla jsou zažloutlý chtěly by přeleštit, chybí rádio, zamaskovaný jsou dvě kontrolky a na budíky uprostřed bych si těžko zvykal... Jinak auto za 50k pěkný.

bzencan
hodnocení

asd1

jeste jednou diky za odpoved. Vidite to vse velmi dobre. Co se tyce samotneho auta, zda se, ze je v poradku. Tzn. motor zni dobre a zbytek se zda byt take dobry. Dnes vecer jsem vsak mel plne zarosene predni sklo v aute. Trvalo to par minut, nez jsem jej odfoukal..mozna 5-10min. Nemohl jsem do te doby odjet, nic jsem nevidel.

A to jsem mel klimu na plnou palbu. Nevim, zda je toto normalni. Nebo to byla proste jen silene vlhka noc. Divne bylo, ze bocni skla zamlzeny vubec nebyly. Zadni skla opet ano. To zamlzeni bylo ale vevnitr, skoro ze skel tekla voda. Je mozne, ze auto spatne tesni?

asd1

Oroseni je spis normal - aktualne je podzimni velka vlhkost vzduchu a v noci pri ochlazeni pod rosny bod to kondenzuje nejvic na nejchladnejsim miste = celni sklo.. Pomuze nejaky odvhcovac pod sedacku - pytlik rejze, balik novin, odvlhcovac do pokoje (pozor na rozliti kdyz je v nadobce voda)... Muze ale i zatekat - odvod kondenzatu klimy, vetrani - ucpane odtoky pod torpedem apod. Ze je videt tuknuti a je puvodni svetlo i blatnik je znamka se slo jen o male drcnuti. Hodi se prohlidnout to a pripadne dobre osetrit proti korozi - vnitrni stran ablatniku, zacatek podbehu, pod nadkolim atd., to ostatne cele auto hlavne spodek + vystrikat dutiny voskem, to v Italii asi nikdo neresil a tady by po dvou zimach zacalo byt orezle a pak by rychle shnilo...

jurajjuraj*

proc myslis ze s tim uspeje? videl si smlouvu? pokud podepsal dneska beznou smlouvu ze auto je krap na kterem je vse spatne a je to treba opravit tak si ani neskrtne

jinak s tim ze automechanik bude asi pekny ocas muzu jen souhlasit

mnd®
hodnocení

2x

Podle fotek je ťuknutý na levou přední stranu u řidiče.Podle fotek nesedí kapota motoru s blatníkem - je tam větší mezera.To levé světlo je taky podle fotek víc venku - má být ,,zapasované,, do karoserie a ne takhle ven.Ten levý blatník špatně opravený a loupající se barva a ta chybějící krytka na levém předním kole tomu jen odpovídají,že to autí dostalo ťukanec.Tak ještě zvedněte kapotu a podívejte se na nosníky uložení motoru.Jestli tomu ale vůbec nerozumíte,tak si jen tak zajeďte k jinému automechanikovi ( dejte mu ... ) ať řekne svůj názor.Ale za ty peníze to je docela dobrý.Akorát až se něco poláme,tak bude trošku problém sehnat a koupit některé náhradní díly.

doplněno 23.11.17 01:38:

Tak ten inzerát na prodej a fotky jsou už ze stránky pryč.Nebo se tam nemůžu dostat jenom já?

bzencan
hodnocení

MndR,

take dekuji za odpoved.

Ano, mel jsem pocit, ze to je dobra koupe. Ale ted uz si nejsem nicim moc jisty. Budu muset zajit k jinemu automechanikovi:(.

asd1

Nic divnýho - prodáno = inzerát smazán. Najít by šel v archivu Googlu...

rhrsh
hodnocení

0x

Já se teda nijak moc nevyznám, ale zadní dveře jsme opravovali u auta několikrát. Buď výměna/utažení lanka (tenhle kufr nejde otevírat páčkou zevnitř?), nebo promazání zámku. Obojí cena nula nic. Airbagy v autě nemáme, tak s tím netuším.

lopata*
hodnocení

0x

inzerát je smazaný nevím co je to za auto, ale více méně nemáte být proč naštvaný všechny závady o kterých mluvíte nemůžou být skryté, protže se projevovaly už při koupi

hodnocení

0x

Odpovím jen k vaku.Pokud byl vystřelený,tak jsou i vystřeleny pyropatrony v předepínačí pásů ,nevím jak u Vašeho auta ale u některých je toto vidět na bužírce lanka k zámku pásu,bužírka je "srolovaná"či viditelně poškozená viz odkaz : autoforum.cz/... .Jen doplňuji -na našich dvou autech není to lanko vidět-je celé v bužírce (2x C-Xantia a P106)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]