Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej vozidla

Od: honza110 odpovědí: 9 změna:
Zdravím, chci se jen zeptat, když prodávám auto můžu kupujícímu vystavit ověřenou plnou moc aby přepsal auto on?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

matesj
hodnocení

2x
Kupec přijede,omrkne,uděláte evidenčku a šup šup na úřad...některé dny mají do 17h,jinak auto neprodáváte každý měsíc,takže si můžete vzít i dovolenou...jiná cesta jsou jedině problémy.

jezevec*
hodnocení

0x

Rozhodně ano, o prázdninách jsem to přesně tak dělal...

honza110
hodnocení

A když si to auto neprepise na sebe tak se to nějak řešit s organama? Do smlouvy jsem uvedl že kupujícímu dávám plnou moc a je povinnen do 10 dnů auto prepsat na sebe. takže kdyby se cokoli stalo tak budu krytej? Asi mám blbý otázky ale dělám to prvně tak se radši zeptám.

NE,nebudete tím krytej,nevím sice co byste měl řešit s nějakkými orgány (tedy pokud tím nemyslíte svůj orgán),asi spíše myslíte jak se obhajovat když Vám přijde žádost o příspěvek do státní -městské kasy za porušení dopr.předpisů-pak kje to jednuduché vyviníte se předložení kupní smlouvy a pokuta půjde za kupcem.Ale současně s tím upozorníte na maličkost a to že jste Vy sám porušilzákon a do deseti dnů od prodeje nazapsal změnu na dopr,odb -evidenci MV!
Nejlepší řešení je : kupec přijede prohlédne ,projede se a zjistí já to chci,pak sepíšete KS (předmět KS,Vaše základní data,stanovenou kupní cenu+ může být a doporučuje se zápis o technickém stavu,výbavě...),pak společně zajedete s daným vozem na STK k provedení Evidenční kontroly a poté společně na místní úřad k zápisu změny(protokol o EvK,doklady od auta-TP a OTP či ORV 1 a ORV2 ,ZK + osobní doklady prodejce a kupce) a poté pak po zaplacení poplatku 800kč ,zaplacení kupní ceny může kupující se SVÝM autem domů.Ještě je lepší když si dopředu uzavře PR než abyste předložili při zápisu Vaši Zk.

RADA-když nechcete dle mnou uvedeného postupu pak raději udělejte evidenční sám a vyžádejte ověřenou PM kupce s tím,že zapúíšete změny bez něj-ale nemáte záruku ,že Vám pak pošle doklady od auta zpět abyste to mohl přepsat!prohledejt e zdejší poradnu co je tu dotazů jak odhlásit autu když jsem ho prodala kupec nespolupracuje atd!

doplněno 21.11.17 18:26:

Kolego JMLC-ikdyž by ses dejme tomu vyvinil a soud by rozhodnul ve tvůj prospěch-počítej stejně se ztrátou-i když nebudeš muset úpaltit až 50 000kč pokutu-tak stejně k soudu,k podání vysvětlení atd budeš si muset brát stejně volno a budeš mít starosti navíc. To už bych viděl lepší oba dát plné moci třetí osobě,která vše vyřeší za nás!

To je sice můj názor,každý může mít jiný.osobně raději když můžu-vyberu si bezproblémovější cestu!

hodnocení

0x

Ono to někdy prostě jinak nejde - máte týden odpolední směnu, kupující chce jen o víkendu nebo přes týden večer... Kupní smlouvu, evidenčku a plnou moc (ověřenou) jsem měl předem nachystáno. Přijel v sobotu, zaplatil, podepsal převzetí plně moci i kupní smlouvu s přesně takovým prohlášením.

1) vyviním se doložením dokladů, ale nesplnil jsem zákonnou povinnost přepisu - toto si myslím, že případný soudní spor vyhraju...

2) chci zjistit, jestli to přepsal - kdo mi to sdělí? Mám nárok na informaci z úřadu nebo prostě jen musím čekat, jestli jednoho dne nepřijde upomínka/pokuta?

Kdo v letošním roce už řešil podobný případ osobně a má zkušenost i praktickou? To by mne moc zajímalo...

doplněno 21.11.17 18:42:

Chtěl jsem konkrétní zážitek s problémy díky této variantě - teorií znám dost.

Já osobně řešil problém v roce cc. 2006, kdy mi od ČKP přišla pokuta za nepojištění 2,5 roku nepřepsaného vozu. Tenkrát jsem předložil právě jen kupní smlouvu a kopii plné moci- úřad mi sdělil, že to je vše a už mne nebudou obtěžovat. Do dnešního dne jsem další problém neměl.

Chápu aktuální povinnost - výše uvedené řešení však i dopravní inspektoráty svými šablonami plných mocí přímo podporují. Váš popis @matesj mi nic nevysvětluje a komentář tedy považuji za naprosto zbytečný. Ale samozřejmě můžete reagovat ještě 20x, jestli Vás to baví.

doplněno 21.11.17 20:29:

Asi správné řešení nikde nepsané a přitom zřejmé tedy bude:

1) sepsat vše dle potřeb pro přepis vozu na nového majitele, třeba i s plnou mocí

2) v nejbližší možný termín (do 10ti dnů) jdu ověřit přepis vozu

3) pokud přepis není na úřadu evidován, sepíšu žádanku na místě, jako bych tam byl s kupujícím, předám vč. kopií kupní smlouvy či dalších mnou vlastněných dokladů a sdělím, že kupující si odskočil na záchod. Tím jsem splnil zákonné podmínky o sdělení prodeje, další nechávám v rukou úřadu a jednání úřadu s novým majitelem dle KS.

Je tak správně?

matesj
Na registru vám sdělí,jaké na sebe máte nahlášená vozidla.
Pokuď má kupec zájem,přijede i v pondělí...
Jiná cesta jsou jen problémy...chceš to napsat ještě jednou?

Jo ale v té době ještě platil tzv polopřevod,také jsem to tak při prodeji P405 z důvodu eko výpalného řešil (prodej bez převodu)dolžil na CKP KS a klídek.Dnes? nwn zatím jsem jen kupoval a u jednoho jsme byli osobně se synem a 2x-nejprve prohlédnout auto a pak jej koupit a zapsat změny,podruhé za nás /prodávajícího a mne-kupce/ vše řešil můj dvorní mechanik přes hydrocitroeny.Takže pokud přijde pokuta /rychlost,stání atd/ tak se KS vyviní,pokud příští rok ČKP pak záleží jak je to zakotveno zda-li se vyviní nebo bude stačit dovětek žekupující si je vědom povinnoisti do deseti dnů...a tím se vyviní u CKP ale jak potom když půjde do tuhého a s tím pokuta 50 000 za nesplnění povinností?!NWNAle myslím že ona větička nepomůže.

hodnocení

0x

Ano, můžete to tak udělat, právní řád to umožňuje. Ale varuji Vás toto udělat, páč se vystavujete problémům, které Vás můžou stát tisíce korun.

Jen si řekněte, co se stane, když kupec vozidlo nepřepíše a nebude Vám zvedat telefon. Co se stane pak? Budete v této poradně prosit o radu, co s tím, po novém roce i na jiné poradně, co dělat s pokutami, které Vám začnou chodit, popřípadě i nedobrovolným příspěvkem pro ČKP, v řádů desetitisíců.

Proto nebuďte liný a udělejte přepis sám.

JMLC, co uděláte v případě, že kupec vozidlo nepřepíše? Nezvedne telefon:

doplněno 21.11.17 20:31:

JMLC, po třetím doplnění.

Znáte jediný případ, kdy Vami popsanou situaci úřad akceptoval a vozidlo přepsal?

Děkuji

doplněno 21.11.17 20:53:

jmlc, o novele, kdy by to šlo přepsat bez součinnosti kupce vím. Nebudu neskromný, a já jsem se před novelou "56" mluvil psal a jednal s několika poslanci. Po mnoha jednáních mi poslanec poslal v listopadu 2016 věty, které se zapracují do novely.

Bohužel, ale jeden poradce z této poradny, z mého pohledu nejlepší v tomto oboru sdělil, že tato novela je bezzubá a k ničemu nepovede. . Mimo jiné mi napsal "Dobrý večer Milane, jde o špatný a nefunkční návrh". A měl pravdu.

Páč evidence vozidel nepřepíše vozidlo, pokud nebude mít platnou evidenčku. Tu neuděláte, když nebudete mít vozidlo. Zkrátka začarovaný kruh.

Musím hlídat další novelu "56" a snažit se to změnit. Když ale mluvím s poslanci a senátory, vůbec nevědí o těchto problémech, páč jim to nikdo z voličů nesdělí. Páč je lepší nadávat v hospodě a jinde..

No právě se snažím zjistit možnosti.

Když už někdo takto prodal vůz a má tu smůlu, máme tu milion pět dotazů a reakce jsou jen "jsi vůl, to jsi neměl dělat, napiš politikům, co to schválili"...

Jen tak přijít a předat info, že bylo prodáno - to přepsat nelze.

X let plné moci fungovaly - nyní jsou pastí pro důvěřivé.

Neznám nikoho, kdo by díky této novele a krávovině platil tisíce, ale také nikoho, kdo by tento problém dokázal vyřešit.

A proto jsem se připojil - zajímá mne to - jak z již provedené hlouposti ven? Co předat na úřadu, jak postupovat? Máte Vy nebo kdokoliv z rádců nějakého známého, kdo toto všechno už zažil a úspěšně vyřešil problém s nepřepsáním vozu?

doplněno 21.11.17 20:42:

heureka - info.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]