Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám Daewoo Nexiu rok 97. Vymontoval jsem baterku a nabil ji. Po namontování jsem nastartoval motor ale motor šel nepravidelně. Jel jsem motor zahřát a chod motoru se zlepšil. Je v motoru zařízení paměti když jsem baterku vymontoval a vznikl problém? Další startování studeného motoru by mělo být v pořádku? Děkuji.
Zálaží samozřejmě na typu auta a tomu jak pracuje řídící jednotka motoru. (vím že jste model uvedl, ale osobně neznám jak přesně funguje). Každopádně ve většině případů se u starších aut vyresetují vytažením baterie kalibrační data, které si auto sbírá do paměti po dobu existence. Motor a jeho součásti se časem mění. Mění se vůle, opotřebení apod. Tomu se umí řídící jednotka přizpusobit ukládáním korekčních dat.
Po vytažení akumulátoru a zkratování odpojených kabelů se vybijí kondenzátory a smažou data. Popřípadě po nějaké době až se vybijí vnitřní kondenzátory. Díky tomu auto po dalším nastartování musí použít data od výroby. Zase záleží na typu a modelu auta, ale průměrně je potřeba najet s autem 20-100 km, během kterých si auto doplní tabulky s korekčními daty. Pom ujetí dané vzdálenosti se najednou přepne z výrobních dat, na své upravené.
Proto nějaký čas a kilometry auto pojede nepravidelně a s problémy, protože ještě pojede na výrobní data.
Tady je to samý odborník :D. Každopádně moje informace vychází od techniků, které říící jednotky servisují a tudíž věřím, že by měli vědět jak funguje.
Zaručeně renaulty pod rok 2003 fungují tak, že delším odpojením aku nebo zkratováním + a - kabelů bez baterie se vymažou adaptační data. Ty se sice po nastartování začnou opět ukládat, ale do 20km jízdy je auto nepoužívá a jede podle továrních dat. Po ujetí těch 20km se přepnou a začnou používat adaptační data. Jiné auta mají stejný systém, ale vzdálenosti se liší. Některé auta si adaptační data drží o bez aku a je potřeba je mazat přes počítač.
Tak to je nějaká novinka... odpojení akumulátoru nemá vůbec nic společného s nepravidelným chodem. Pro reset ŘJ se odpojí akumulátor a volné kabely se spojí spolu. Tím se dá vymazat paměť závad a nastavení autorádia spolu s koncáky ve stahování oken. Tím to končí. Motor nemá proč jet nepravidelně, když se odpojí akumulátor. Ten slouží k nastartování a pak pouze k dorovnávání napěťových odchylek při zapnutí spotřebičů. Měl jsem 6 měsíců odpojený akumulátor při GO motoru a po připojení nabitéha akumulátoru motor naskočil a jel normálně.
Ještě jsem nikdy neslyšel že by se vytažením baterky resetovala řídící jednotka.Natož že by se při každé výměně baterky resetovala kalibrační data.Pár aut už jsem v autodílně spravoval ale tohle...to je moc.
Co vím, tak je to stále i u nových aut. Ale samozřejmě existují vyjímky, kde musí technik připojit notebook a data mazat manuálně.
Výrobní data... Tady je přímo vědecké centrum na nové objevy. Odpojením akumulátoru se např. chybové kódy nesmažou. A ostatní údaje se stejně aktualizují podle okamžitých podmínek při chodu motoru. Teplota, tlak, spaliny, nastavení délky vstřiku atd. Žádná data z výroby. Z výroby je pouze program řídící jednotky, který se tedy neprosto určitě nemění, mění se pouze vstupní údaje ! To už začíná být na tomto foru docela mimo.
Toto jsou data sbírána provozem:
Pokud se vybije akumulátor, tak se nic neděje. Proč by také mělo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.