Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaseklé brzdy

Od: 406 odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, zhruba měsíc jsem s autem nejezdil jelikož jsem měl problémy se vstřikem, když jsem dnes doopravil tak jsem zjistil že přední brzdy kotoučové jsou zaseklé na kotoučích a zadní nevím jelikož jsou bubny, mezi tím byla vydána baterie (nevím zda to může mít vliv). Nevěděl by si s tím někdo rady? Auto : Peugeot 406 break combi 1.9D. Děkuji za každou radu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Rozebrat, vyčistit, příp. repas brzdiče. Bubny by měly být OK, voda se do nich dostává hůř než do kotoučovky...

hodnocení

0x

dýzláka nikdy neparkujte s brzdou, jen s kvaltem... snad jedině u velkých kopců je brzda potřeba... Ale stejně lepší je kus cihly a stočený kola k patníku než brzda na týden a víc ... Vliv zaseknutí díky dlouhodobému stání opravdu je velký. S baterkou to asi nemá nic společného.

doplněno 16.11.17 18:20:

jj, poklepat, případně počůrat...

doplněno 16.11.17 19:26:

Protože motor nafťáka je dost silný k tomu, aby vůz udržel na mírném svahu bez pohnutí... a vyhnete se pak zamrzání oněch brzd.

asd1

Starej dýzl ano, ale moderní s dvouhmotou stání na kvaltu moc rád nemá.. = ručku, zaklínovat, pustit ručku aby stálo na klínu a až pak zařadit kvalt.. Na orvině to je jedno, ale v kopci dvouhmota na kavltu dost trpí...

Asd přečti si o co jde je to starý XUD9 a žádný moderní s dvouhmotou to mají HD9-čka (motory řady DW)

Jinak nevím jak na 406 ale na 405 1,8TD (XUD7TEY) doporučoval výrobce parkovat s ruční stejně tak jak na ostatní Peu a CTR (BX a Xa) takže parkovat jen s rychlostí není doporučené-tudíž se nemá!

asd1

jmlc to podal obecně. Jasně že bez dvouhmoty to je OK. Výrobce musí doporučit parkovací brzdu kvůli bezpečnosti, nemůže si dovolit doporučit jen kvalt. On ten kvalt může vyskočit, např. když někdo drcne do auta... = V kopci vždy natočit kola nebo zaklínovat.

Proč se dýzlák nemá pakrovat s PARKOVACÍ brzdou? Nač by ji tam tedy konstruktéři dávali?

asd1

Asi nežiješ na horách ;) Jak zatáhneš ručku tak ráno neodjedeš protože ručka zamrzla. Buď v popraskaných lanovodech nebo i přímo v bubnu/ kotouči... jmlc mluvil obecně, proto poznámka o dvouhmotě a nevhodnosti "visení" na kvaltu...

Ne. Na horách nežiju. Kolikrát komu zamrzla ručka? U moderních aut? Promile případů? Já bych řekl, že je to taková urban legend. Nikdo to nikdy neviděl, ale mluví se o tom.

asd1

Pokud bys žil na horách, denně jezdil a parkoval venku s ručkou, tak ráno neodjedeš tak 20x za zimu. Večer se to orosí a nad ránem přimrzne. Než běhat s kyblíkem vlažný vody tak je lepší tu ručku nezatáhnout a stát jen na kvaltu + zaklínovat... A rád přimrzne i ten klín, ten ale snadno odkopneš nebo jde i přejet. Dokážou i přimrznout gumy na zem, taky jsem se divil jak led udrží gumu :) A klasika je těsnění dveří když ho zapomeneš včas namazat silikonem nebo glycerínem. zmoklý auto zmrzne a jsi rád že tam jde vlízt kufrem :)

Ja na horách žiju a jeste se mi to nikdy nestalo na žádném aute. Spis mi přijde ze je na to nachylnejsi bubnova brzda. Samozřejmě musí byt vporadku lanovody

jo a člověk si misto zamrzani odrovna dvouhmotu.. to je dobrá rada.

Peugeot 406 break combi 1.9D má dvouhmotu?

doplněno 16.11.17 19:55:

JJ

Ono se dá divit té připravenosti - baterku si vyndám, protože měsíc nebudu jezdit, ale kola nechám zabržděný nafest...

Já teda sice mám dvouhmotu u C5 a brzdím z 99% jen motorem, ale taky parkuju z těch 99% na rovině :) Zamrznutý brzdy jsem míval na toledu každou zimu třeba i po dvou dnech, než jsem si zvykl nebrzdit ručkou.

Mimochodem - ruční brzdu jsem používal častěji na vyrovnání smyku v zimě... což bohužel s C5 nejde :(

podal jsi to obecně. tak reaguju.. brzda je tam od toho aby se použivala ,, samozřejmě pokud budu mit auto v ggaraži měsíc, tak odbrzdim ručku a rraději založím kolo.. ono stejně to nic moc neřeší protože velice lehce se stane, že přirezne deska ke třmenu nebo vodici čep zatuhne a pak se člověk diví, co to smrdí a proč v tom kole tak lupe,,,,,

406
hodnocení

Baterii jsem vyndal pouze kvůli dobití a ruční brzdu jsem druhý den odenda, když jsem zjistil že jezdit nebudu

hodnocení

0x
Není to jen přirezlý?

406
hodnocení

Zkoušel jsem to rozjet zda to nepovolí, ale ani jsem s tím nehnul.
asd1

Poklepat ;) Rozjetím můžeš urvat obložení...

Pak máš něco na autě hoodně špatné-asi dva měsíce mi stál 405 venku v zimě se zatáhlou ruční a no problém.když jsem vychytal chyby v palivové soustavě a konečně motor vrčel jak má a nezavdušňoval se, tak jsem jen povolil brzdu a jel přeparkovat.(pro info-měl jsem jej v garáži na výměnu motoru přes vánoce,ale ihned jak se vyměnil jsem musel ven z garáže a stál na parkovišti po silnici asi kilometr ale vzd.čarou jen 200m od místa kde sídlil normálně )

406
hodnocení

Supr, děkuji za rady ráno vyzkouším :)

hodnocení

0x

Přirezlé plovoucí čepy třmenu. Dají se většinou rozhejbat. Po rozebrání a ve svěráku.

asd1

Spíš přirezlo obložení na kotouč.. Přirezlý třmen = rozjel by se v pohodě, ale brzdy by hřály.

OK. Nevšim jsem si, že auto měsíc stálo.

ronyx*
hodnocení

0x

Zůstávají "viset" z nějakého (příliš sjeté brzdové destičky = pístek vyjde ven tak moc, že se kříží a nevrací se, přirezlé pístky = porušené manžety) důvodu pístky. Provizorní řešení je injekční stříkačkou s jehlou s brzdovou kapalinou propíchnout manžetu, stříknout na pístek trochu brzdové kapaliny a pístek několikrát zatlačit a vysunout, až bude chodit volně.
2 upozornění
1) zjistit a odstranit příčinu - zkontrolovat případně vyměnit destičky a manžety (opravovat - vracet zaseklý pístek - a tím zabrzděné kolo na cestě po zabrdění není příjemná práce)
2) před uvolnováním - zatlačováním pístků se zeptejte někoho, kdo přesně typ vašeho auta zná - kdysi sem dostal varování, že u některých aut násilné zatlačení pístku dokáže "otočit" těsnící kroužky v hlavním brzdovém válci a auto pak přestane brzdit!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]