Nejste přihlášen/a.
Ahoj,mám problém,ze Škoda fabia 1.2 HTP.Když nastartují na místě,nechám motor zachrát na 90 stupnů,zapnu topení na max+ventilátor na 4 stupen,tak za 5 minut je teplota na 10 stupnů,jde jen vlažný vzduch.Čím to je?Je špatný termostat,nebo je vše v pořádku?Dík moc.
Už u poslední Felicie nebyl ventil na topení, skrz topení šla všechna horká voda, otevření topení páčkou ve skutečnosti jenom přeplo vzduchovou klapku tak, aby šel vzduch od ventilátoru skrz voštiny topení, kde se ohřál a šel do prostoru auta, tak bych nevěřil tomu, že by to u fabie zase udělali postaru.
Pravdu mají ti přede mnou, motor se při volnoběhu skutečně nestíhá natolik ohřívat, aby dokázal naplno ohřívat vodu do maximálně využívaného topení.
Zdar poradci, ted jsem spozoroval podobny problem u meho focuse 2 1.6 benal.
Jak je motor zahrany treba i po hodine jizdy, sundam nohu z plynu a temer hned pozoruji padajici ukazatel teploty motoru. Cetl jsem ze to bude nejspis termostat ale k vymene se mi jiz nechce, protoze auta se brzy zbavim. Jezdi super zadnej problem. Duvod proc pisu je ze mam v planu jeste s nim zajet k mori, a chci vedet jesli to nemuze znacit nejakou zavaznejsi poruchu. Mam to auto tedka 3 roky a nevim od kdy to dela. Ted jsem se prestehoval a jezdim silnicema kdy nemusim akcelerovat nekdy i minutu a vsiml jsem si toho. Ukazovatel zatim padl max o 1/4 sveho rozsahu cca. Co myslite, vadi to vubec? Ja to nejspis ani resit nebudu, jen me zajimaji vase nazory a zkusenosti. Dekuji
Dlouhodobě to vadí (nízká teplota = voda v oleji), taky má vliv na spotřebu (nízká teplota = bohatší směs). Pokud padá teď v horku, tak v zimě to bude horší a k tomu to bude hůř topit.. Na 99% termostat příp. domek termostatu...
Voda ze spáleného paliva kondenzuje na stěně válce a přes kruhy jde do oleje, při nízké teplotě se neodpaří dostatečně a tvoří se klasický šlem. (Ale mám za to že tohle mechanik ví...?!)
,,Voda ze spáleného paliva kondenzuje na stěně válce a přes kruhy jde do oleje,,,,není na tomto vlákně už těch hloupostí dost?
Budeš se divit, ale voda (součást spalin, viz rovnice hoření uhlovodíku) se z válce dostává kolem pístu do klikovky a do oleje.. A za nízkých teplot v oleji víc přibývá než se staří odpařit a odejít odvětráním klikovky..
Rosný bod spalin X teplota stěny válce.. Teplota spalin uprostřed spal. prostoru je něco jiného.. Kondenzuje na stěně válce a stírací kroužek to stírá dolu pod píst. Jak jinak myslíš že se voda ze spalin dostane do oleje - prosím o odborné vysvětlení lepší než to moje, určitě to víš líp
Tak na stěně válce určitě žádná voda nekondenzuje. Voda vzniká samozřejmě spalováním paliva ale hlavně je obsažena v nasávaném vzduchu. Ta se v podobě páry i se zbytky paliva dostává přes kroužky do klik. skříně a až tam kondenzuje, (Ale mám za to že tohle mechanik ví...?!)
Vymenil jsem termostat s celym kompletem taktez snimac teploty a kupodivu efekt nulovy. Mozna to bude vlastnost techto motoru, ja nevim. K te spotrebe, dival sem se dnes a palubak pise dlouhodoby prumer 6.3l coz je lepsi nez bych cekal. Nicmene dik za rady.
Tahle záležitost není o vlastnosti motoru, ale o vlastnosti ukazatele teploty. Některá auta mají ukazatel teploty, který ukazuje "pravdu". Když pojedete dlouho z kopce, motor neprodukuje skoro žádné teplo, chladicí systém se samovolně ochlazuje i při správné funkci termostatu a ručička mírně klesne. To je pravděpodobně případ vašeho Fordu Focus. Jiná auta mají ukazatel, který ukazuje "fikci". To je například Fabie,. Ať už je skutečná teplota chladicí kapaliny (kterou lze načíst přes diagnostiku) 75, 80, 85, 90 nebo 95°C, ručička Fabie ukazuje přesně 90°C a nepohne se ani o mikrometr, takže kolísání teploty řidič nevidí. Pokud už se přece jen ručička pohne (nahoru nebo dolů), tak to s velkou pravděpodobností znamená nějakou poruchu na chladicím systému.
I na volnoběh je zbytkového tepla víc než dost na udržení teploty motoru (včetně topení a to teď v létě netopí). Problém tam bude určitě, vadný může být i nový termostat nebo může protékat kolem termostatu (prostě pod provozní teplotou otevřený okruh do chladiče). Příp. vadné čidlo teploty a neukazuje skutečonu teplotu ale nesmysl (načíst diagnostikou a porovnat se skutečností tj. studený motor teď bude mít kolem 20°C, pak bude stoupat a do otevření termostatu a dál se držet zhruba stejně)
jasne, na volnobeh to drzi svou teplotu, kdyz vyradim a necham neutral je vsechno ok. Jenom kdyz je tam kvalt tak to pada po nejake dobe bez pridani plynu. Mechanik rika ze vsechno je ok.
Při brzdění motorem nad 2000 otáček uzavírá vstřiky = nespaluje nic, to by pak sedět mohlo... I tak by to nebylo furt, ale jen z delších kopců a na mým autě to neklesá ani tak ani v zimě (Zmetec 1,6/ 74 kW)
U Focus I (benzín), Mondeo MKI, II (benzín) a dál nemám ověřeno se teplota neměří ve vodě, ale v hlavě motoru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.