Nejste přihlášen/a.
Nafasoval jsem nového služebáka - Ford Focus 1,6 Ti-VCT. Jsem stará konzerva a jakákoliv změna mi dělá problémy, takže zatím trpím, učím se a pozoruju. Že bude jednašestka žrát víc, než Fabia 1,4 -16v jsem tak nějak tušil. Ale data, co lezly z palubního počítače mě šokovaly. Stará Fabka jezdila za nějakých 6,75 l/100, podle údajů z displeje jsem cestou domů jezdil i míň než za 6, Focuse jsem šetřil, co to šlo, jsem v tom za nějakých 10 l/100 je to normální? Sedne si to nebo je něco špatně? Má to najeto závratných 40 km...
Palubní počítač kecá jaxviňa, to je staré pravda. Navíc posuzovat spotřebu po ujetí 40 km je taky nesmysl. Navíc - proč řešit spotřebu u služebáku? Taky jsem třeba jezdil ,,služebním´´ ZiL 131 za 100l benzínu na 100km a rozhodně jsem se z toho nenechal znervoznit.
Ale k věci - měl jsem už nespočet služebáků, mnoho jsem dostal jako nové auto - aktuálně mám měsíc a půl nového Peugeota. Záběh pro mě znamená netahat auto na max otáčky - prostě jezdím s citem, ale rozhodně nemám jako kriterium č. 1 spotřebu. Stejně tak jej nepoženu 200km/h po německé dálnici.
Spotřebu má význam počítat přinejmenším po vyjetí nádrže, případně po měsící jezdění. Ono je dost rozdíl mezi vyhlídkovou jízdou katolickým tempem po okresce a třeba jízdou po dálnici.
Proč řešit spotřebu u služebáku? Třeba proto, že je i pro soukromé účely, takže stojí prachy - jak paušálně (navýšení daňového základu), tak za benzín za soukromý km. Pokud by to žralo i trávu u silnice, nebyl by to zaměstnanecký bonus, ale malus.
No dobře, jezdit s Fábkou za sedm není žádná paráda, nesvědčí to o nějaké ekonomické jízdě, spíše o pořádně těžké noze. Ale s Focusem za 10? To už je trošku mimo, ale určitě bych nedělal unáhlené závěry. Krátce (cca 40tkm) jsem jezdil s Focusem z roku 2013 s benzínem 1.6 a vešel jsem se do 6,5 l/100km, aniž bych nějak úzkostlivě řešil ekonomiku jízdy
Jasně že záběh u nového motoru existuje, to je dáno přece přírodními zákony (ty zásady, a vůbec). Asi je také pravda, že prodejci mluví, že ne, že zabíhání není nutné, proč asi? Aby ten motor, převodovka, co nejdříve odešly (výměna oleje a filtru až po 30 000km, holé nesmysly dnešního spotřebního světa), aby měli další kšeft, neznalý jim uvěří pravděpodobně (těch jsou stovky tisíc), Hnus, velebnosti, dostal jsem nové auto, zajížděl jsem podle zásad, a zvláštní, auto má olejovou náplň nevím, jak velikou, ale po těch 20000km jsem tam musel dolét litr oleja-do nového auta, vedoucí má jiné auto s motorem podobným, a povídal, že už tam musel dolét 2 litry. (Tolik oleja mi nežere ani moje dvacet let stará Avia). Bohužel to auto je ještě v záruce, ale co to za plečky motory tak Škodovica a VW v poslední době vyrábí, nestačím se divit.
Přesně jste to trefil. Spotřeba všeho je dnešní zásada. Pokud není člověk prase a váží si svých věcí, vše vydrží mnohem déle a nemusí platit za nesmyslně zbytečné opravy. Mercedes Benz má dokonce někde v návodu, že několik tisíc km má motor zvýšenou spotřebu motorového oleje. Nepsali to tam jen proto, že chtěli popsat více papíru... To pro borce, kteří doporučují motor nešetřit !
Radu, že to mám nechat koňovi a hodnotit až za pár tisíc km považuju za rozumnou, diskuse na téma zajíždět / nezajíždět jsou sice logické, ale neodpovídají na otázku. Řešit spotřebu mé Fabie bez znalosti okolností považuju za irelevantní. Uvedl jsem to pro srovnání, aby bylo patrno, že stejná noha na stejné trase vykazuje o 50% vyšší spotřebu a nezbývá mi, než souhlasit, že momentální hodnota je mimo mísu. Uvidíme, o kolik kecá PP a jestli si to sedne.
Tak po prvním tankování (vlastně druhém, "potomci" Henry Forda mi věnovali benzínu na 60km) vychází dle PP 6,9l/100km, dle tankování 7,3l/100km (+/- autobus). Tak to snad taková hrůza nebude.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.