Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jiný rozměr zimních kol

Od: michael* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mám Fabii 1.4 16V 74kw rv.2002. Do teď jsem na ní měl plechové disky a zimní gumy 6Jx14 ET 43 :185/60 R14 82H, které mám uvedené i v TP.

Dnes jsem koupil nové zimní gumy 175/65 R14 a nechal jsem je dát na auto na ty stejné disky.

Doma jsem se podíval do TP a dočetl jsem se že, Alternativně lze použít pneumatiky 185/60 R14 82H na ráfcích 6Jx14 ET38, 195/50 R15 82H na ráfcích 6Jx15 ET43. Ráfky mohou být z lehké slitiny. Sněhové řetězy nelze použít v kombinaci s ráfkem 6Jx14 ET38 nebo pneu 195/50 R15. Pro zimní provoz je možno použít zimní pneu s nižší rychlostní kategorií za podmínky nepřekročení max. povolené rychlosti dané touto pneu.

Jsou tam uvedeny různé rozměry pneumatik, ale zrovna ten co jsem koupil a dal na auto tam není. :(

A mě zajímá, jestli mohu mít problém s STK, nebo případně kdyby se stalo nějaká nehoda a zjistilo se že mám na autě tyto pneumatiky? Případně jak změní jízdní vlastnosti s těmito užšími pneumatikami?

Děkuji moc za odpoědi a přeji hezký den

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

STK vám nedá technickou, PČR při naštvání vám může vůz poslat na STK, Pojišťovna se bude hodně cukat a bude prokazovat souvislost nehody s PNEU - asi nevyhrají, ale problémy budou dělat.

doplněno 10.11.17 16:02:

Zápis je možný za poplatek - před časem jsem to měl za 50,-. K tomu je však potřeba mít určitý papír, který u některých může vyjít na tisíce korun.

Nemá to smysl - pneu bych prodal a koupil jiné.

michael*
hodnocení

Děkuji. A kolik by stálo zapsání pneu do TP? Pokud je to tedy vůbec možné.

hodnocení

2x

na STK neprojdete. při případné nehodě bude záležet na mnoha jiných okolnostech...

mimochodem, tato otázka je zde asi tak 50x...

michael*
hodnocení

Děkuji. A kolik by stálo zapsání pneu do TP? Pokud je to tedy vůbec možné.
mate59

Musel by ste oslovit výrobce,aby vám dal výnimku.Pak to lze zapsat do TP.

tycoon*

Možné to není. Takový rozměr výrobce pro Fabii nikdy nepovoloval.

xenofob
hodnocení

0x

Technická prohlídka bude zkrácena na měsíc

Do TP sezapisují pouze pneumatiky, se kterými výrobce absolvoval schvalovací zkoušky...

Takže uvést do stavu, odpovídajícímu schválení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]