Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost? dětské sedačky u starších vozů

Od: lumip odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě jestli mohou jezdit děti třeba ve 120ce vzadu bez autosedačky, údajně tam totiž nejde vůbec přidělat. Strejda má Spartaka a když jsme s ním jezdili, prostě jsme se nepoutali, jelikož tam žádné pásy nebyly(ani vepředu), a zákon jsme tím neporušovali, jak on tvrdil. Může tedy dítě jet ve starším autě jen položené v peřince na zadním sedadle? Ptám se proto, jelikož se nevyznám v autosedačkách

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Jedna věc je povinnost, jiná věc je zdravý rozum.

hodnocení

1x

Vozidlo, které nemá žádné pásy, nesmíte přepravovat děti do 3 let. Pokud máte jedno dítě, tak u Š120 dáte dítě dopředu do sedačky s pásy. Když nejsou vzadu pásy, lze je domontovat a vozit dítě bezpečně, nebo se vymlouvat, že tam nejsou pásy a vozit dítě vzadu bez pásů.

krtek66
hodnocení

0x

pokud starší auto nemá pásy nebo ISOFIX tak ho tam asi těžko budete přidělávat...prostě tam není...já jezdil v Mbčku máti na klíně v zadu

hodnocení

0x

Ve starším vozidle, které není na zadních, popř. předních sedadlech vybaveno bezpečnostním pásem, lze přepravovat osobu o váze nižší, než 36kg a výšce menší než 150cm ("dítě") bez použití dětské sedačky. tedy i vámi popsaným způsobem.

Více viz §6, odst.1 zákona č. 361/2000Sb.

doplněno 07.11.17 13:01:

@lumip: Trošku jsem ujel, takže doplním. Ve vozidle, které není vybaveno zádržným systémem (bezpečnostními pásy), např. Spartak, nelze přepravovat dítě mladší 3 let. Ve vozidle, které je vybaveno zádržným systémem jen na předních sedadlech lze dítě mladší 3 let přepravovat v dětské sedačce jen na předním sedadle, nejraději zády ke směru jízdy.

lumip
hodnocení

Dobře, takže konkrétně ve 120ce by mohlo být v autosedačce na předním sedadle, jelikož tam pás je(roční dítě) a také by mohlo libovolně ležet na zadním?

fik

Podle mě asi oba způsoby,ale dal bych je na přední s pásem. Ono když ve 120 nabouráš při 90km/h do stromu,tak je asi zcela jedno jestli je tam pás nebo není,protože to bude smuchlaný až po motor,ale i na drobné nehody je lepší mít to dítě jištěné,i při malém ťukanci když ti ležící na sedačce sjede a narazí do předních sedadel,to nebude moc optimální případ. Nejde jen o to jak jedeš ty,může někdo i nabourat do tebe

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]