Nejste přihlášen/a.
Ahoj, do práce to mám cca 22km (město-okreska-město) Můžu uvažovat i o naftě nebo je to na naftu málo? Často jezdím i jen po městě ale zase občas vyjedu i třeba 350km. Minimálně jednou měsíčně takových 80tam 80zpět po dálnici.
Uvažuju něco kolem roku 2006-2008 v ceně kolem 100 000Kč. Něco jako Nissan note, Kia Carens, Sportage atd...
- souhlasím, že nissan a kia bych v naftě nekupoval
- benzín na tyto vzdálenosti je hraniční - spíše bych řešil roční nájezd. Do 20-25tis km benzín, nad 25tis km nafta.
- váš výběr vede k SUV či MPV... prostě vyšší posez, větší vůz - tj. u benzínu větší spotřeba - počítáte s tím? - třeba auto.cz/...
- nejste-li omezen značkou, máte pak větší výběr. Pamatujte si, že u starších aut můžete mít výhodu absence filtru pevných částic... novější vozy, které je musí mít, je také můžou mít na hranici životnosti... tj. vysoké náklady na první servis ! Jakákoliv ojetina je ojetina a vůz z roku 2010 nemusí být lepší než vůz z 2004 ! a to platí i s nájezdem km, servisem,...
Hledejte tedy kus, který bude zdravý, nebouraný, s pravidelným doloženým servisem! Pak máte vyhráno.
Když jsem hledal auto a mělo to napsáno, že má servisku, akceptoval jsem jen české servisy, kam jsem na místě zavolal a požádal je o info, zda VIN bylo v jejich databázi. Z 90% mi to vyšlo a ochotní operátoři servisu mi potvrdili veškerý servis!
S fordama jsme na tom stejně - mám doma třetího a pořád ho nechci, ale manželka prostě chce a chce... nechápu ji.
Pro kombinaci benzín-plyn musíte počítat s možnostmi či naopak nemožnostmi - zákaz parkování v krytém stání u některých typů LPG (tuším jen CNG je povoleno,... pkd vůbec je... nestudoval jsem). Motor na plyn bych doporučil také větší kubatury - tj. od 1,6 výš, raději dvoulitr. To se prostě traduje, že slabší motor na plyn dřív odejde. Důvod neznám, možná JPP.
S benzínem souhlasím - motorizaci bych doporučil 1,8 16V 85kW od OPEL - ale to jste na zafiře z roku 2002.
Mrkněte se - sauto.cz/... - stačí investice 20 tis a máte spolehlivý kus na 4 roky ! Co projedete navíc, to je několikanásobně nižší kupní cena
Ano ano, ročně najedu tak něco přes 18000km, myslím že benzín + LPG nebo CNG (málo aut) bude ideál. Na značce mi nezáleží, ale mám jakousi averzi k Fordům. S větší spotřebou u větších aut počítám - proto pravděpodobně LPG. Už nyní na něm jezdím a jsem poměrně spokojen.
PS co se týká toho servis, jak poznat že auto v servise opravdu bylo a není to jen tak na oko vypsaná serviska?
Já k autu dostal komplet šanon se všema fakturama za servis... Serviska jedině ověřit v databázi servisu kde to dělali, jinak musíš na místě prohlédnout, projet a všechno zkontrolovat = zjistit skutečný stav... Fordi jsou vcelku v pohodě, sypou se max. stejně jak koncern, podvozky spíš lepší, díly taky ok...
To je tezko , kazdy ma svuj nazor. Nekdo ti rekne , ze nafta pozde topi , ND stoji majland , nekomu se to kazi , nekdo jezdi desitky let v pohode.
Hlavne ojety diesel je kasicka.
Benal je benal , papne si vice nez nafta , ale atmosfera je nesmrtelna a brzo topi. Ktomu je tam mene kur**tek nez v nafte.
Nejlepe je proste cng , lpg ... je to levne.
pokud to netrápíš 3,5tis ot. A vys, tak ti ujede i kamion do kopce.
Kdo že se trápí?
Naopak daleko více trápený je motor, který musí dodat stejný výkon při daleko nižších otáčkách. Na motorce točím i 12tis ot/min a nepřipadá, že by se trápila.
Nejde o spotřebák typu čepy brzdy tlumiče, ale o čerpadlo vstřiky turbo EGR DPF, kde u starý piksly je třeba mít v záloze pár desítek tisíc na "nutné investice aby to jelo"... 1,6 mám v kombi Fíkusu I a na normální jízdu bohatě stačí i pro naložený auto. Rozhodně do kopce kamiony neujížděj. Fakt je, že na 2 jede kilo, tak při předjíždění závodní pocit je :D Dlouhodobý průměr spotřeby mám 6,3, nafta by byla tak 5,5 + dražší servis = finančně se nafta moc nevyplatí. Ojetou naftu je potřeba dobře vybrat aby to nebyla kasička, i když to platí pro cokoliv ojetýho... Bouračky, koroze, před velkým servisem, mouchy těžko nebo draze opravitelné, podvozek total vytlučený atd - to se najde minimálně na 90% aut po bazarech i inzerátech.
Známej má servis a vidim kolik dělá vstřiků atd. Jo, spojka s dvouhmotou je taky vychytávka... V rodině jsou nafťáky 4 a všechny v poho., ale ten strašák tam je furt... Nafta je výrazně lepší na sněhu - těžkej motor = zatížená náprava. I když pro novější lehčí motory to až tak neplatí... Za mne pokud naftu tak nový auto, dát mu co potřebuje a po 200kkm prodat... Něco jetýho je velká loterie...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.