Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl ve svičce

Od: krolda odpovědí: 8 změna:
Zdravím mám hondu crm 125 a mám tam svíčku dr15ypp a podle manuálu tam má být br9ecs. Tu dr15ypp tam je po předchozím majiteli a nevím proč je tam tato jestli déle vydrží nebo jak. Proto bych rád věděl jaké jsou mezi nimi rozdili abych tam nekoupil tu podle manuálu (br9ecs) a vydržela jenom 10 motohodin. Budu rád za každou radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jak Ti bezi motor? Nemas problemy s predstihem - s rovnomernosti chodu ve vysoke zatezi? Pokud ne, pak zrejme motorku pri jizde pouze solichas.

Uz dle nazvu jde totiz o dve zcela nekorespondujici svicky. A pri porovnani obou, kdyz bys je drzel v ruce Te to bude take ihned jasne. Origo NGK je studena svicka, ktera velmi dobre odvadi teplo. Ma tepelnou hodnotu 9 (dle NGK znaceni) coz odpovida hodnote cca 10 pro Brisk (dle znaceni Brisku). Svicka kterou tam ale mas je Brisk s tepelnou hodnotou 15 (velmi tepla svicka), ktera tepo odvadi o poznani hure.

Pri vysoke zatezi by tedy dochazelo k jejimu prehrivani, samozapalum a naslednym detonacim v motoru.

Pokud ale motorku nezatezujes a jezdis pianko, pak by studena originalni svicka mohla trpet na usazovani karbonu a to je mozna duvod, proc tam predchozi majitel dal teplejsi.

-

Origo svicka je tedy doporuceni pro konkretni zamysleny zpusob zatezovani motoru (v tomto pripade vysoka zatez). Pokud zatezujes mene nebo vice, je podle toho potreba prizpusobit svicku.

Pokud tedy s chodem motoru nemas problemy, muzes zustat u teto, z bezpecnostnich duvodu (neznicit si motor) muzes ale zkouset experimentovat se snizovanim tepelne hodnoty az do momentu, kdy se Ti zacnou tvorit usady (svicka prestane palit) a pak se vratit o jeden dva kroky k teplejsi a to bude optimum pro Tvuj zpusob jizdy.

-

Dulezite je v kazdem pripade samozrejme volit delku svicky tak, aby Te nenarazila do pistu.

krolda
hodnocení

Díky moc za radu. V mém případě bude jasná ta br9ecs protože motoru dávám zabrat. Díky moc

hodnocení

1x

Na to co pise Alten pozor. Neni pravda, ze nizsi cislo znamena automaticky tepla a vyssi studena. Kazdy vyrobce ma svoje stupnice, neni na to zadna spolecna norma.

U NGK a treba Densa a Championu toto skutecne plati, ze nizsci cislo znaci teplejsi svicku, ale treba prave u Brisku a dale treba u Bosche je to naopak. Nizsi cislo znaci studenejsi svicku.

Pokud se bavime o NGK a Brisku, pak treba studena svicka 10 NGK odpovida 8 Brisk a tepla svicka 5 NGK odpovida 17 Brisk.

mathew
hodnocení

0x

dr15ypp je o pár korun levnější a má výrobcem psanou životnost max. 90 000km, br9ecs je o trochu dražší a výrobce uvádí, že se má měnit podle toho co říká výrpbce vozidla do kterého ji montuješ, ale určitě vydrží o hodně víc jak 10h. Pokud s tou současnou nejsou žádné problémy tak bych ji koupil znovu

krolda
hodnocení

A je rozdíl jenom v životnosti nebo v necom jiném.? Mne nedělá problém koupit br9ecs. Ale aby to zase pak nebyla úplně zbytečná koupě.
mathew

axus to již vše pěkně napsal takže nemá cenu, abych to psal znovu

alten*

Někdy okolo roku 1980 jsem si do Š 120 L koupil po instalaci LPG, lepší (drahé) svíčky určené pro plyn ( PaL, Motorpal Jihlava ).Postříbřené elektrody , vynikající vlastnosti, bla bla . Musel jsem je vyhodit. Od té doby originální svíčky a není problém (životnost 60 nebo 90 tis. km pro mne nerozhoduje). Ani v dnešní době servis specializovaný na LPG nedoporučuje nic jiného, než original (jejich praktické zkušenosti). (To se však netýká otázky). K odpovědi axuse jen drobnost - teplá svíčka je značena nižším číselným označením než studená (10 - teplá 15 - studená.Teplá svíčka pracuje optimálně při relativně nízkých teplotách motoru. Lépe startuje studený motor atd. Studená naopak pracuje optimálně v režimu vysokého tepelného zatížení motoru).Viz přiložený soubor *.pdf

alten*

...axus má pravdu, BRISK svíčky skutečně tak označuje, obecně ale platí opačné názvosloví viz sossoukyjov.cz/...

Rozdíl ve svičce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]