Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odhlásit auto, které nemám, SPZ v depozit

Od: rada* odpovědí: 11 změna:

Mám takový problém,

jakým způsobem odhlásit motorové vozidlo, které nemám. Udělal jsem kdysi, resp. před dvěma lety chybu, prodal jsem auto na ND, SPZ jsem dal do depozitu.

Automobil fyzicky nemám, vůbec nevím ani kde v tuto dobu je, pravděpodobně nejezdí, bylo už hodně technicky špatné.

Mám otázku, kamarád mně tvrdil, že mu na DI řekli, že stačí od 1.1.2009 čestné prohlášení, že auto už fyzicky neexistuje, že se rozebralo na ND, nebo, že se korozí rozpadlo a musel jsem ho rozřezat za stodolou a po částech vyházet do šrotu.

Taky by mně zajímalo, jak se na to tváří policie, když jim někdo nahlásí ukradení dočasně odhlášeného vozidla, u kterého uvedete hodnotu třeba 2000,- .Zda takové auta hledají, resp. se snaží hledat, nebo v takových případech je jim vše jasné.

Opravdu nevím, kudy kam, jakým způsobem z toho vybruslit.

Nerad bych pak platil třeba za 10 let poplatek za SPZ v depozitu o částce řádově několik tisíc (nebo co já vím, kolik už teď po dvou letech budu platit, když je údajně depozit maximálně na rok)

Nevím, co je lepší, jestli nechat SPZ v depozitu a dělat mrtvého brouka, nebo to začít řešit.

Předpokládám, že to tam věčně tolerovat nebudou ty SPZ

Díky moc

R.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

poplatek za 10 let SPZ v depozitu platit nebudete, protože v té době platila jiná právní úprava , správní poplatek byl tenktát 10 nebo 20 Kč a byl jednorázový..ztkustě na úřadu prohlásit, že máte z auta něco jiného než auto, například traktůrek nebo sklad nářadí, pokud se s tím spokojí, máte vyhráno... podle zákona po 1.1.2009 auto v této souvisloti ale nesmí zaniknout, jinak by jste potřeboval doklad o ekolikvidaci...když budete tvrdit, že auto bylo rozebráno před rokem 2004, nepotřebujete doklad o ekolikvidaci, měl by jste ale své tvrzení doložit, pokud nejste schopen žádný doklad předložit, a žádný zákon Vák neukládá schovávat po léta vážný lístek z kovošrotu nebi jiné potvrzení, může úřad od dokazováníé upustit a spokokojit se s Vaším prohlášením...pak auto bez problémů vyřadíte...s velkým TP vyražte na úřad a domluvte se na místě...

kdybych neviděl kdo odpověl, nevěř bych tomu, že toto napsal NÚ.

Takže pane NÚ klaním se za tak perfektí a od Vás nečekanou radu. *hej* a k tomu 1*

jarda2*

Jejda, kolik tu vystupuje lidi pod nickem NU? Mam voci na vrch hlavy ;)

ferda1954*

I já valím oči a koukám , že z nespokojeného úředníka se stal spokojený a práce ho začala bavit.Jen tak dál a já na něj snad přestanu vrčet.

nespokojenyurednik

když si přečtete můj příspěvek, pochopíte, proč jsem nespokojený...Komu zatleskáte Vy?

nespokojenyurednik

Zkuste se se mnou zamyslet...75-letý děda odevzdá k ekolikvidaci starou Rapidku, odevzdá jí kompletní, přesto mu firma naúčtuje 700 Kč za odvoz autovraku a dalších 1.000 s DPH za" kontrolu" autovraku...pak s autzem ješět dál kšeftují, protže tyto díly nejsou lehce k mánmí a vlastníků veteránů kteří za ěn rádi zaplatí je u nás dost...a 30 letému hajzíkovi, který auto prodal a vzpoměl si na to až po 3 letech, když dostal složenku od ČKP s výzvou k zaplacení 4.600,-Kč za první čtvrtletí 2009 + 150,- Kč na administrativní výdaje pjišťovny stačí někam přijít a lhát, že mu auto někde stojí jako sklad lopat, nemá už značky ani doklady, prože je asi vyhodil do popelnice...a úředník mu auto beze slova vyřadí...komu teď zatleskáte?

autordotazu

No, a není tam ani žádné penále, pokud si to třeba dalších 5 let z depozitu nevyzvednu? Proč tedy mají podmínku, že depozit je jen na rok?

Nějak jsem na pochybách, jestli je ta rada s tím traktorkem vážně myšlena, to opravdu lze, tvrdit jim něco takového, já když si vzpomenu na ty paní za přepážkou (musel bych je přirovnat k jistým zvířatům), docela mně jde mráz po zádech z toho, jak mě z tama vyperou ven... Je to vůbec legální, udělat z toho třeba vozík na pole a následně jim tvrdit, že s tím jezdím po poli? Nebudou mně tvrdit, že nic takového bez trvalého vyřazení z registru nejde?

ivanaz*

Je to tak, soused si taky udělal z auta traktor.

Depozit není na jeden rok, možná v zákoně je to tak napsáno, ale praxe je jiná. Oni jsou i rádi, že tam každý rok nechodíte s žádostí o prodloužení . . . a když tam nedojdete, NEpošlou Vám domů SPZ.tku a papíry poštou s tím, že si máte sjednat a zapaltit ručení. V depozitech jsou tisíce vozidel a moc na to nemají úředníci čas. Když jsem byl v Brně nedávno, že chci doplatit depozit a ponechat doklady tam, kroutili hlavou, kde jsem se tam vyskytl. Ptal jsem se, jestli to nevadí, když mě tam neuvidí nějaký další roky, tak sem byl ubezpečen, že budou jen rádi, když jim nebudu přidělávat prácu. Samosebou po vyzvednutí dokladů z depozitu, musím potom každopádně zaplatit krát roční poplatek, kolik roků jsem jej nezaplatil...tzn. zpětně to vyrovnat- to jo. O žádným penále nic neříkali ani nevarovali. Už mám vozidlo v depozitu odhadem min. 8 roků.

petrzvysociny
hodnocení

0x

Chlape, tenhle nachlup stejný problém jsem měl taky! Píšu TAKY. Je to složitý. Písni mi na ICQ: 312180083

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

1.) je jedno, zda jste auto prodal na díly, na králíkárnu, na kuličky nebo jak upomínkový předmět, auto jste prodal a měl jste do 10 dnů nahlásit na úřadu změnu vlastníka, doklady s vyzančenou změnou pak předat novému majiteli auta, jste už asi padesátý nebo stý tazatel, který sem píše, že auto prodal ale nechal nadále sám sebe zapsaného v registru vozidel...

2.) Co prohlásil kamarád nebo co jedna bába povídala není pravdivá informace

3.) DI, tedy dopravní inspektoráty nevyřazují vozidla od roku 2001, proto chápu že tam mohl kamarád dostat tuto mylnou informaci

4.) Odhlášku,tedy změnu vlastníka můžete nahlásit i dnes, zítra nebo pozítří, stačí se jen dostavit na úřad s dokaldy a vyplnit žádost...pak doklady s poznamenanou změnou předáte dotyčnému novému majiteli...Tak z toho jednoduše a rychle ven, a je to lepší, než dávat značky do depozita, protře to podstatu problému neřeší

5.) Na policii se na Vás budou usmívat, nebudete první ani poslední, který tam přišel lhát

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]