Nejste přihlášen/a.
Takhle se to dělalo hlavně dřív. Můj filtr, aby nebyl Noname stojí 1200,-. Olej měním po 15tis km... takže kdybych ho měnil s olejem jak říkáte a neřídil se pokyny výrobce měnil bych ho 3x častěji než je potřeba. To si těch 2,5tis kč raději ušetřím (a to nepočítám práci - není tam dobrý přístup). Takže u mě to je opravdu každých 50tis km.
Olejový s olejem a kabinový jednou za rok.
samozdřejmně ideální by bylo měnit vzduchový filtr podle jeho zanesení, pokud najedete za rok 50 t a nejezdíte po stavbách, tak se vymění klidně jednou, ale pokud tech 15-20t dáte sotva za dva roky, tak se mění i s olejem ... ve finále vzduchový filtr nemá nic společného s olejem, ale když se to nedělá automaticky s servisním intervalu tak to potom dopatá ...tak jako je na vašem obrázku,
na služebním autě jsem měl interval výměny oleje 50t, tam jsem to dal s přehledem za rok, servis automaticky měnil vzducháč s ním, na soukromém autě kde není takový nájezd a měním olej po 15t i s se všema fitlrama
...
ps : to co vám tvrdí výrobce auta je úplně jedno, ten do auta nedává komponenty v druhovýroby, tak se řídíte výrobcem filtru a Fram jako jeden z největších výrobců filtů doporučuje výměnu do 20t
U mého auta je doporučeno po 50.000km.
Teď jsem koupil auto, kde nebyl snad měněný od "výroby"... byl v hrůzostrašném stavu. Po výměně šla spotřeba o 1,5l dolů, což bych normálně nevěřil, že je to možné. Konečně jsem na spotřebě, kterou jsem očekával tj 6,5-7,0 místo 8,0-8,5.
Našel jsem fotku krasavce - už se rozpadal.
Já 1x ročně filtr opatrně vyperu ve vodě se saponátem a potom propláchnu čisto vodou. Vyplaví se tim z filtru prach a je dál použitelný. Stejně to dělám s kabinovým i motorovým.
Filtr který není určen na praní nemůže mít po vyprání nikdy 100% vlastnost, kterou by měl mít. To už bych raději pořídil nějaký KN filtr, který je na takový postup určený.
Na 100% fungovat nemusí. Vždyť ani nový po najetí třeba jen 100 km v prašném prostředí už nefunguje na 100%.
Důležité je, že zachytí nečistoty z nasávaného vzduchu. A vzduchu propouští dostatečné množství.
U motorů z karburátorem zansený filtr hodně zvedal spotřebu, protože vznikal před karburátorem větší podtlak. Ale u motorů s řídící jednotkou se do značné míry množství benzínu přizpůsobí množství vzduchu, takže se může spíše snížit výkon než zvýšit spotřeba.
Jinak odborně platí pravidlo, že motorový filtr má žlutou barvu - když přestane být žlutý a zešedne, tak se má vyměnit. Není důležité kolik km se najezdí, protože každé auto je provozováno v jiném prostředí a v jiných podmínkách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.