Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost při otáčení

Od: bourac odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer, zajímalo by mě, kdo má přednost při následující situaci:

jedou dvě auta přímo za sebou, první se chce otočit, zajede tedy ke krajnici a dá blinkr doleva - musí dát přednost tomu, co jede za ním? anebo stačí, že blikne a může mu tam vjet?

Zkoušel jsem to najít v zákoně, ale formulace tam mi přijdou nejednoznačný. V paragrafu 21 odst. 1 na který se odkazuje paragraf otáčení je uvedeno, že "při odbočování nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním a musí dbát zvýšené opatrnosti." Dá se v tomto případě dát rovnítko mezi "nesmět ohrozit" a "dát přednost".

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Modelové situace vypadají úplně jinak:

1. Pokud již nejste předjížděn, dále levý blinkr, najedete ke středu vozovky, a poté, co dále přednost protijedoucím, otočíte se do protisměru. Tedy situace podobná odbočování vlevo, používá se na širokých komunikacích, jejichž šířka manévr umožňuje.

2. Dáte pravý blinkr, zajedete k okraji vozovky, popř. i zastavíte a teprve když dáte přednost vozidlům v protisměru a nebude žádné vozidlo za vámi, dáte levý blinkr a otočíte se do protisměru.

Zákon č. 361/2000Sb. tuto situaci podrobně nerozebírá, takže je možný i manévr najetí s levým blinkrem ke/na krajnici a následným otočením, ale opět musíte dát přednost protijedoucím a nesmíte ohrozit vozidla za sebou. Pojem "přednost" pro vozidla, jedoucí stejným směrem, zákon nemá.

Já osobně když vidím podezřele se chovající vozidlo se zapnutým levým blinkrem, jsem vždy ve střehu a čekám, co mi provede za "šméčko". Velké procento řidičů za volantem totiž nepřemýšlí a nedpokáže se vžít do situace toho druhého, kterému by měl dát jasně najevo své úmysly.

bourac
hodnocení

Děkuji za odpověď, právě to "ohrožení vozidel za sebou mi vrtalo hlavou".

Stala se situace v bodu 2. Já jsem byl ten, co jel druhý, blinkr doprava jsem zaregistroval, vyložil jsem si to tak, že auto přede mnou se chystá zaparkovat. Blinkr doleva už jsem nezaregistroval, řešil jsem chodce mezi zaparkovanými auty vlevo, s tim, že mám volnou cestu a když vidim auto naštorc přes silnici, jen dupu na brzdu a zlehka jsem ho škrábnul.

Jenže dotyčnej mi teď dává vinu za nehodu s tim, že jsem si měl dávat pozor. Hledal jsem tedy nějaký zdůvodnění v zákoně pro "přednost" těm, co jednou za mnou, což jsem měl doteď za sebezáchovný zvyk a jakousi slušnost (z mý strany), když vyjíždim od krajnice.

Nemůže vám dávat vinu, protože zákonná povinnost "dbát zvýšené opatrnosti" je na jeho straně a on jí nedbal a nehodu zavinil. Pokud s ním není řeč, oznamte to jako nehodu na Policii, oni by si s tím měli poradit a usměrnit ho.

hodnocení

2x

Dáte blinkr doprava, zajedete ke krajnici, až budete mít volno, tedy nikdo okolo nepojede, dáte blinkr doleva a otočíte se.

Pokud byste se otáčel v křižovatce dostatečně velké, tak můžete rovnou blinkr doleva, ale najet si jako při běžném odbočování ke středu vozovky.

V každém případě je prasárna blikat doleva, zajet si napravo ke krajnici a pak to strhnout doprava...

Potkal jsem podobný případ, kdy řidič malého osobního auta blikal doprava, jel pomaličku, tak jsem se ho rozhodl předjet, když v tu chvíli si začal nadjíždět jak s kamionem, že odbočí do vjezdu k baráku a přejel přitom až do protisměru, kde jsme se málem střetli.

doplněno 30.10.17 23:04:

oprava: V každém případě je prasárna blikat doleva, zajet si napravo ke krajnici a pak to strhnout doleva...

hodnocení

1x

Vždy se bude vycházet z konkrétní situace, výpovědi svědků, postavení vozidel, atd.

Obecně, tak jak jste popsal situaci, nelze se otáčet od pravé krajnice a mít přednost.

mytrix*
hodnocení

0x

Samozřejmě že řidič, který se chce takto otáčet musí dávat všem přednost. Je to úplně stejné, jako když vyjíždíte z řady zaparkovaných aut, taky se snad díváte do zrcátka, že tam nic nejede..

bourac
hodnocení

Přesně takhle si to taky zdůvodňuju.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Řidič nesmí předjíždět, dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně smě-ru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo

Dále bych nechal situaci řešit policii ČR, ať se ukáže kdo a kde udělal chybu při použití směrovky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]