Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zimní pneu

Od: janas* odpovědí: 14 změna:

Zdravím, poradí mi někdo zda když mám nyní na fabii zimní pneu 195/55 r15, zda mohu na ten samý ráfek dát 195/65 r15? Děkuji Jana

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Ano pokud je tento rozměr uveden v TP vozidla, jinak bude problém na STK a v případě nehody i s plněním pojišťovny.

doplněno 25.10.17 12:15:

Raději bych jako zimní pneu volil 185 užší lépe prořezávají a lépe v zimě sedí, ale zase musely by být v TP.

hodnocení

0x

Můžeš, ale pochybuji o tom, že legálně. V TP určitě nemáš povolené tyhle 2 rozměry, tipuji, že tam máš maximálně ten, který máš na autě teď. A možná ani ten ne.

doplněno 25.10.17 12:28:

@janas: Ano, půjdou, ale musí být 15". 14" tam nedáš.

janas*
hodnocení

Mám vybrané barum polaris, říkáte že je lepší 185 než 195? Cenově jsou zhruba stejné..

Na zimu jsou rozhodně lepší ty užší, vzorek musí vytlačovat břečku a u širší to má "dál", takže se aquaplaning dostaví dřív.

janas*
hodnocení

Ten co tam je teď v techničáku je. A půjdou dát i ty jiné rozměry co píšete na ten samý ráfek? (těch 185)

Všichni se snaží vysvětlit, že jakýkoliv jiný rozměr, než máte uvedeno v TP, je špatně a nemá na autě co dělat. Můžete mít nemalé problémy s jiným rozměrem, byť to tam fyzicky vleze.

doplněno 25.10.17 12:46:

Než rozměr rozhoduje kvalita směsi a vzorek, pak následuje mozek řidiče. Cena "o pár korun" nižší může znamenat fatální nehodu. Vůz na silnici drží pneu. Kdo kupuje nekvalitní pneu, má vyšší pravděpodobnost, že ze silnice vyletí.

Šířka pneu (185-195) pak není až takový rozdíl - někdo tvrdí, že užší pneu více sedí, protože se "zařízne" do vody a sněhu. Na ledu a vlhké či suché silnici je zase lepší co největší pneu ...

Vybírejte třeba podle recenzí a testů - tj. doporučené můžou být:

continental

michelin

nokian

dunlop

goodyear

vyhnul bych se čínským značkám, barumky a matador neuznávám

janas*
hodnocení

Všk ano, jsou tam oba rozměry, tak se ptám zda je lepší 185 nebo 195 na zimu..

artaban*

Klidně těch 185 a Barumu se vubec nebojte. Ono totiž hlavně záleží at není "guma" mezi volantem a tema gumama. A že je jich dost

Polaris určitě nebrat. Kloužou jaxviňa už za mokra. To už jsou mnohem lepší Debica Frigo, bývají často v akci za dobré ceny.
doplněno 25.10.17 22:32:

Ono to chce totiž srovnání - já jsem musel obout Polarisky místo ojetých Bridgestone. Ano, v ten moment, jsem měl pocit, že jsem fakt ,,guma´´ Auto úplně ztratilo jistotu stopy, je tedy pravda, že Polarisy nejsou záludný, není to tak, že by najednou ,,ustřelily´´ , prostě to auto je najednou nejisté v zatáčkách, o sněhu nemluvě. Takže pozitivní je, že strach vám nedovolí nějak jet prudčeji. O tom, že jsem se ve sněhu leckde nevyhrabal k zákazníkovi ani nemluvě. Naštěstí - při mém nájezdu km bylo za sezónu po nich, takže jsem pak přezul na Kléber Krisalp - to je úplně jiné svezení. Navíc vydrží sezóny dvě... Každopádně mezi zimáky jsou rozdíly, špičkové jsou GoodYear UG, Micheliny, Continental - je ale pravda, že jsou dražší.

Pokud je limitním faktorem cena, tak skutečně doporučím ony Debica Frigo - nejsou špatné, jednou jsem taky řešil finance, tak jsem auto obul do Vraníků Green Diamond, jsou to protektory, ale musel jsem jim vyseknout poklonu - v těch našich kopcích to byla rozhodně dobrá volba.

Tohle čtu už po několikáté, ale máme je na "domácím" autě třetím rokem (polaris 3) a rozhodně mi nepřijde, že by nějak nadměrně na mokru klouzaly.

asd1

Milan a Miki - nazujte např Continental TS 850, 860 nebo GY UG 7, 7+,8 (uvádím jen to s čím mám osobní zkušenost = najeto víc jak 20000 km), pojezděte, zkuste brzdit, kdy se to v zatáčce začne sunout bokem atd. a pak nahoďte zpátky Barumku ;) Fakt za mokra klouže jak sviňa. Řekl bych, v reálu brzdná dráha ze 100 kmh rozdíl tak 20 metrů. Ostřejší zatáčka - Conti ve 40 kmh drží jak na kolejích, sunout se začíná při 50 kmh a pořád je stabilní, Barumka se už dávno vlní a sune bokem, spíš ustřeluje než plynulý přechod do smyku. Je to opravdu nebe a dudy.. Barumek jsem ojezdil několik sad a už mi na auto nesmí. Polaris 3 jsem jel jen v cizím autě ( Asi tři auta, celkově ca 2000 km) a o moc lepší než předchozí nejsou... Ve stejné ceně je spousta výrazně lepších pneu, navíc většina je vyrobená Rumunsko atd. = není jediný důvod proč je kupovat. Leda snad masochismus, nebo snad výhoda že do škarpy vyletíš v menší rychlosti ;)

Já používám jedině Polaris a nemám pocit, že kloužou.

doplněno 26.10.17 05:57:

asd, to je ten důvod, proč to nepoznám. Nejezdím smykem, z toho jsem již odrostl. Občas prudce zabrzdit, když to situace potřebuje, vždy to vyšlo OK.

Je to věc názoru, já jezdím jen na Barumkách mnoho let, spokojenost. Abych teď šel zkoušet jiné pneu, zvláště, když jsem v pondělí koupil Polaris 3 po 820Kč, tak to opravdu nehrozí.

Ale díky za názor.

na 15 ku ráfek pude jakýkoliv 15 kový rozměr který je uveden ve velkém TP

hodnocení

0x
Dej tam co mas povolene v technicaku.
Mam polaris a jsem spokojen , je treba jezdit s mozkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]