Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fiat - nestartuje, pouze cvakne

Od: marketa* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Nemám papíry moc dlouho a tak mám momentálně na rozjezd FIAT PUNTO II 1.9 JTD. Bohužel sem chtěla před pár dny ráno nastartovat, ale startér nejprve jednou otočil, ale auto nenaskočilo a pak už jen cvakl. Myslela jsem, že to bude baterkou (v noci mrzlo a baterka tam není nejnovější) a tak jsem tam později dala nabitou baterku z Renaultu. Baterka je sice silnější než původní, ale vešla se tam. Zkusila sem znovu nastartovat ale bohužel pořád bylo při otočení klíčku slyšet jen cvaknutí a nic. Navíc se asi po 3 pokusech vyvalil z od baterie bílý dým. Může to být tou baterkou? V předchozím autě už jednou zasmrděla, nemůže být spálená? Ještě zkusím nabít původní a dát ji tam. Nebo je to marný boj a je startér v hájí?
Předem děkuji za odpověď.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

pokud není baterie slabá tak bude něco se starterem.

jabraka*
hodnocení

0x

Startér spíná pomocí spinací cívky.Ta se průchodem proudu zmagnetizuje a vtáhne jádro,které má na konci měděné kontakty,které propojí proud do startéru.Pokud kontakty jsou opotřebené,nebo cívka vadná,jádro cívky jen klapne a kontakty se nedotknou proti kontaktů.Auto nenastartuje.Startér je nutno rozebrat,nejlépe v dílně.

JABRAKA

hodnocení

0x

vidim to na opravu startéru

hodnocení

0x

Před rozebíráním startéru použij 100% dobrou baterii. Pak budeš mít jistotu. Dle tvého popisu ani jedna z použitých baterií za nic nestojí a nejsem si jistý, že dobití té původní něčemu pomůže.

hodnocení

0x

Zajímavé by bylo vědět, odkud se to kouřilo.

jenda2*
hodnocení

0x

Jsou 2 možnosti závad. Buď jsou opálené kontakty ve spínací skříňce - výměna spínače (podle cvaknutí pravděpodobné). Pozná se to tak, že kusem drátu se propojí + akumulátoru s kontaktem ovládání startéru. Pokud roztočí startér, je to spínačka. Pokud sepne ale neroztočí, mohou to být proudové kontakty v cívce startéru. Ta se také mění jako náhradní díl.

Kdyby cívka necvakla, pak by mohlo jít o spálené vinutí cívky.

marketa*
hodnocení

Díky za všechny rady. Nakonec jsem stejně musela zavolat mechanikovi, a problém je ve startéru, nejspíše je to vadná cívka. Ale ještě jednou děkuju za tipy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]