Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám auto na LPG a setkal jsem s nějakými problémy. Nevím, jestli je to normální a já jsem prostě ocas, nicméně mám z toho trochu respekt, tak se radši chci zeptat.
První věc, co se mi jednou stala bylo to, že když jsem zašroubovával víčko od LPG, tak najednou plyn začal unikat! Víčko jsem tam šroubil přes závit, a tak jsem plyn začal vypouštět, je to normální?
Dnes se mi stala zase jiná věc. Vyřešil jsem si samoobslužné tankování LPG. Prošel jsem školením a všechno jsem si nechal vysvětlit, zkoušel jsem to pak i sám s technikem a všechno bylo v klidu. Dneska jsem se po měsíci rozhodl jít sám natankovat. Nasadil jsem pistoli a po stisknutí páčky k připojení jsem opět začal plyn vypouštět. Raději jsem to nechal být a rozhodl se, že to zkusím znovu v pondělí s obsluhou.
Chci se zepat, jestli je to fakt chyba ve mě, nebo jestli je něco špatně se systémem LPG. Díky
Dnes jsem byl tankovat znovu a sám. Všechno proběhlo v klidu a dělal jsem to tak, jak mi ukazoval ten technik. Včera jsem to nejspíš špatně napoprvé nasadil, a tak plyn začal unikat
Samoobslužné tankování už je opět povoleno?
Osobně taky tankuju sám přes 20 let,u nás a tam kde jezdím častěji samoobslužně-Na různých čerpačkách jsem se setkal s pár pistolema které měly vymačkané těsnění , obsluha to měla " v ruce " ale když jsem si chtěl natankovat sám byl problém.
Pokud začal plyn utíkat při dotahování víčka,může to být nečistotou na víčku
S Formanem na LPG ca 250 tis, pak Oktavia 1.6 zatím cca 150 tis., bez problémů. Tankování obvykle obsluha, jednou jsem se u dánice pohádal s obsluhou - když jsem si chtěl tankovat sám tak mi vynadala, ale sama neměla ani předepsané ochranné pomůcky ...
Mám dotaz. Takže po tom skolení, předpokládám od revizního technika máte osvědčení, že jste složil zkoušku ze znalosti ČSN690012, obsluha tlakových nádob?
To by jste měl vědět. LPG, včetně plnící pistole, patří mezi vyhrazená tlaková zařízení. A pro jejich obsluhu musíte mít zkoušku ze znalosti normy. Že se to nedělá, vím. Je na každém, kolik rizika na sebe vezme. V dnešní době, kdy vám pojišťovna nedá ani korunu při způsobení případné škody způsobené při obsluze tlakového zařízení bez zkoušky, je to docela risk, který je schopen vás totálně ekonomicky zrušit. No nic. Je to jen na vás. Dělá to spousta lidí, já jen aby jste se potom nedivil.
@satam: Přečti si zmíněnou normu ČSN690012. LPG zařízení jako takové JE tlaková nádoba, a tankovací pistole JE její součástí. Tudíž se na ntankování zmíněná norma vztahuje. Je možné že v posledních letech, došlo někde ke změně, ale potom bych rád viděl odkaz na takovou změnu.
Já se na to ptal u čerpaček, a většina té obsluhy nemá ani páru o tom, co a jak. Vědí jen to, že absolvovali "jakési" školení. Že šlo o školení právě z ČSN690012, už dávno zapomněli, stejně jako to, že za školení dostali papír a museli ho podepsat.
Pokud si myslíš, že tankovat si sám LPG je legální, tak mi vysvětli, proč není na LPG čerpačkách návod a souhlas provozovatele čerpačky se samoobsluhou? Protože tím by na sebe vzali veškerá rizika a odpovědnost, vyplývající právě z 690012.
Já měl služební OII předělanou na LPG, přičemž plnící hrdlo bylo vyvedeno u víčka nádrže, takže jsem při tankování šrouboval ještě nástavec
Plnil jsem LPG denně, nikdy jsem žádně školení neprodělal, ale ono to přece není nic složitého. Zacvaknutí pistole jen propojí plnící hadici se systémem auta, plyn se začne plnit až se spustí čerpadlo, což bývá jak kde - tlačítko, páčka - prostě další spínač. Nějaké ,,vypouštění plynu´´ jsem nikdy nezazanamenal - s vyjímkou odfouknutí při odpojení pistole, jediný problém byl občas se zalehlou kuličkou v hrdle auta ( tlakovalo to, ale plyn neproudil. Stačilo pošťouchnout a jelo se.
Netvrdím, že auto na LPG je nějaký hit - za mě říkám, že u aut s velkým nájezdem je diesel jasná volba, ale přesto jsem neměl s LPG autem nějaký problém z hlediska plnění plynu. Problémy byly spíše jiného druhu - podpálené ventily, stále problémy s lambdou, auto imrvére v servisu LPG, akcelerace auta na úrovni zdechlé felicie , dojezd na LPG nic moc (500km) absence rezervního kola atd...
Chyba je ve vás, a to především díky nedostatečnému školení, hlavně co se týká funkce pistole a hrdla a manipulace s pistolí.
Při dotahování víčka plyn nemůže unikat, čep víčka se závitem není tak dlouhý, aby dosáhl na uzavírací kuličku. Tedy závada bude mít jinou příčinu.
A problémy s LPG? Na motoru Renault 1.6 8V najeto na LPG bez přímazu 400 tis. km, bez jakékoli opravy na motoru, jen každých cca 60 tis. seřízeny ventily (nemá "hydroštely"), servis pouze v případě potřeby asi tak 1x za rok při nájezdu 50 tis. km ročně, a to většinou jen výměna filtrů, 4x za těch 400 tis. repase vstřiků (práce cca na 3/4 hodiny, cena cca 1.500,- Kč. Akcelerace k nerozeznání od benzínu. Závěr? Špatně udělané a špatně seřízené LPG v té OII.
@nikdo: Pokud chceš mluvit odborně, tak se zkus i odborně vyjadřovat. Tedy LPG nemůže patřit mezi vyhrazená tlaková zařízení. Zrovna tak to nebude tak žhavé s tou zkouškou ze znalosti normy, obsluhy čerpaček s LPG stojanem jsou pouze proškoleny svým zaměstnavatelem bez jakékoli zkoušky. Můžeš uvést odkaz na předpis jak na ty vyhrazená tlaková zařízení, tak na ty zkoušky?
@nikdo: V oblasti LPG už se pohybuji dost dlouho, takže o tom něco vím. Tedy za 1. LPG zařízení patří mezi vyhrazená tlaková zařízení, ale nemůže tam patřit LPG, neboť je to plyn a ne zařízení. Tolik k té odbornosti. Za 2. Nikde jsem nezmínil, že samoobslužné tankování je legální. Ale ano, je legální, v SRN, v Holandsku, skoro v celé Evropě, bohužel ne u nás. Za 3. Nějak ti z toho vypadla ta zkouška, kterou obsluhy skutečně nedělají, dokonce je ani neškolí autorizovaný personál. No, a perlička nakonec: Za 4. ČSN byly závazné za minulého režimu. V současnosti jsou jen doporučené a závaznou ji může učinit až jejich uživatel (organizace) pro svou potřebu, ne obecně! Upravuje to zákon č. 22/1977Sb. v platném znění. Upřesnila to jeho novela z.č. 71/000Sb., která je v původním zákoně zapracována.
Norma je závazná pouze ,pokud na ní odkazuje zákon, vyhláška.
Jasně, že se k dodržování normy se mohu zavázat i smluvně, v zaměstnání atd.
Ale bez dalších podmínek platí, co jsem napsal. Protože pak se tu můžeme bavit v rovině, že je zakázáno na ulici zpívat, protože se k tomu mohu smluvně zavázat.
Žádná, ale mohu se k tomu smluvně zavázat. Stejně tak se mohu zavázat, že budu dodržovat normy. A nebo, že je nebudu dodržovat.A nebo že ... Ta závaznost vzniká tou smlouvou, né tou normou.
Tak tedy: vyhl 174/68
v §6b, stanoví co je to vyhrazené zařízení
v §6c nařizuje obsluhu odborně způsobilou
v§7b MPSV stanoví vyhláškou předpoklady na odborné způsobilosti pracovníků
nevztahuje-li se na ně § 12 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb.
I kdyby mělo plnící zařízení pro LPG spadat pod směrnici 97/23/ES(tedy se na něj nevztahuje ČSN 690012), je provozovatel povinen vyvěsit viditelně návod na použití. Tento musí být součástí prohlášení o shodě(dle 97/23/ES), které je prodejce nebo dovozce povinen vystavit při uvedení zařízení do provozu.
Pokud si sám u pumpy natankuji LPG, tak tím nic neporušuji. Neznám totiž žádný zákon či vyhlášku, která by mi to zakazovala.
Problém může mít ale provozovatel tohoto zařízení. A to jak z pohledu jeho dodržování zákonů a třeba i krytí škody pojišťovnou atd... Je pouze na něm, aby si zařízení zabezpečil, proti neodbornému zacházení.
Jinak tankování LPG řeší vyhláška č. 21/1979 Sb., která je ale závazná pouze pro organizace( dnes zjednodušeně firmy).
§ 5
(1) Pracovníci pověření obsluhou zařízení musí být provozovatelskou organizací (dále jen "provozovatel") seznámeni s předpisy pro obsluhu a se souvisejícími bezpečnostními předpisy, s požárním řádem, poplachovými směrnicemi a musí být zaškoleni v obsluze těchto zařízení. Před pověřením samostatnou obsluhou zařízení musí být provozovatelem přezkoušeni. (2) Provozovatel je povinen určit obsah seznámení a délku (osnovu) zaškolení s ohledem na charakter a rozsah vykonávané činnosti na daném druhu zařízení a ověřovat znalosti pracovníků uvedených v odstavci 1 revizním technikem, který má platné osvědčení odborné způsobilosti příslušného druhu a rozsahu jednou za tři roky.
Někdy se napoprvé nezachytí zobáček pistole, bývá to vychozené, různé systémy. Všude čepuju sám, jenom jednou mně to nedovolili, ale těm plyn smrděl asi 20x víc, na sto honů. Blbý, když se celou dobu musí držet tlačítko. Jinak LPG je super, ale musí být dobrý motor. Najety statisíce a nevím o něm. Jednou výměna prošlé nádrže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.