Nejste přihlášen/a.
Kabely jsou nejčastěji hliníkové "poměděné". Tzv fejky. Mají větší odpor a horší vodivost.
Identifikujete je oškrábáním vláken, kdy pomědění zmizí a objeví se stříbrný hliník. Výrobci tedy dělají tento trend a už upustili od vysokonapěťových kabelů, kdy je tlustá masivní izolace a uvnitř tenké lanko.
Dále jsou problémem svorky, kdy drát vede na jednu stranu kleští a druhá strana kleští není nikterak vodivě spojená s tou druhou stranou (lepší svorky mají obě strany zubů svorek propojeny pásovinou mědi nebo licny drátu - šála měděného drátu).
Logicky sada startovacích kabelů s nízkou cenou nemůže obsahovat kvalitní materiály.
To, že se povede nastartovat většinou tkví v tom, že baterka není zcela vybitá i když auto už s ní nereaguje.
Ideální test je v přenosu proudu přímo, zda kabel obstojí.
Kdybych neviděl, neuvěřím. Vybitá baterie na motorce kamaráda, pokus o nastartování z Fabie kábly z Lídlu. Ani ťuk. Hledali jsme asi hodinu závadu v motorce. Postupným vylučováním jsme přišli na to, že káble nefungují. Byly nové, nevyzkoušené a zkrátka nefungovaly-nevedly proud. Nechápali jsme, jak je to možné.
Doporučuji nešetřit, koupit dobré a jak bylo psáno dlouhé kábly. Už několikrát jsem své použil na různé auta a nikdy nebyl problém. Je to věc, která se kupuje jen jednou za život.
Pár informací o "startovacích kabelech"ze supermarketů, s popisem vodičů souhlasím - osobní zkušenost; použil jsem z nich pouze kleště a to z těch "nejsilnějších"...a nový kabel CYA 25mm2 - při délce 2x3,5m...
Startovací kabely z lidlu/kauflandu za 299 (v akci) cca jsou v pohodě a mají světýlka Že jsou hliníkové nevadí na občasné použití.
Jen jsem musel trochu drcnout do svorek, napoprvé se draply olova baterky špatně a nevedly a myslel jsem, že nefungují.
Rozhodně nejlepší poměr cena/hodnota na trhu za 300-350 Kč nic lepšího neseženete.
Na profi použití si samozřejmě udělat z měděné licny 25mm2, ale to vyjde podstatně dráž a nemají osvětlení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.