Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Diferenciál na Tatře

Od: westiik* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

rád bych se zdejších odborníků zeptal na názor.

Jeli jsme včera po dálnici za nejspíš armádní tatrou, starou, možná 815.

a při pohledu na zadní diferenciál jsme si všimli, že vidíme jak se vevnitř něco otáčí. Celkové byl vidět čistý okraj v místě, kde bych čekal těsnění a kryt. Tatra měla celkem 3 nápravy. Poraďte, jestli je to normální, jestli to byl třeba ještě výstup, nebo něco. Co to mohlo být? Škoda že nemám fotku, já vím.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

h0042*
hodnocení

0x

určitě tam měl být koncový kulatý kryt.Asi to chlapci stratili.:)

Tak s T815 byť ve verzi 8x8 jsem jezdil na vojně. Uznávám, že dnešní armáda už není co kdysi byla. Uznávám, že měli problém i s takovou trivialitou, jako je dovézt pár SKOTů ke Svobodné Evropě.

Ale že by byli takoví lemplové, a dokázali ztratit tenhle dekl

forum.valka.cz/...

to mi už přijde dost ulítlý. Je dam kupa matic a těžko věřit, že by se jim všechny náhodou vyšroubovali a oni ztratili zadní víko difu.

Možná to byl skutečně nějaký náhon ,,čehosi´´

Pokud to nebyl Tatra T-111 ( zpravy.e15.cz/... je to ta věc mez zadními koly ) pak zajisté něco ztratili.U všech následujících tater pak již byl konec difu krytovaný a to co píše aa není na koncovém difu .ale je to ,konkrétně u T-813 8x8 uprostřed vozu (ale u všech modelů to není vidět tedy pokud nejedou jako zde : auto.cz/... )žel 815 jsem dostal na jednotku krátce před odchodem do civilu takže jsem ji neměl možnost dobře poznat .

aa*
hodnocení

0x

do náklaďáků nedělám, ale některé Tatry prý měly za posledním diferákem brzdový buben převodové parkovací brzdy, který se za jízdy točil... pěkně ta brzda je vidět na videu na youtube.com , název videa: tatra - t24 - 1928 . Video pochází z pravěku, nicméně tato konstrukce podvozku se používá asi dodnes. Touto brzdou za posledním diferákem byla vybavena i Tatra 111 i některé novější typy. Tuhle jsem šel u nás po městě a před křižovatku přijel nějakej novější model Tatry, asi Phoenix a za posledním diferákem měl tenhle brzdovej buben taky. Kolem toho brzdového bubnu byla svařená ochranná klec, asi aby se mu na to něco nenamotalo, nebo když couvá , aby ten buben něčím nesejmul. Nikdy předtím jsem tento brzdový buben na novodobém náklaďáku neviděl. Docela by mne zajímalo, zdali to je nějaká doplňková výbava a nebo zdali si to tam někdo poladil sám...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]