Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl bych si koupit auto. Ale ještě před tím jsem auto nekupoval a tak nemám moc ponětí o tom jak to funguje, dejme tomu že bydlím v Pardubicích a kupuju auto z Brna. Budu mít kupní smlouvu, zaplatím za auto. A abych nemusel řešit přepis auta v Praze, tak stačí prý podepsat plnou moc ale nevím jestli musí být ověřená notářem. Takže auto koupím, budu mít Kupní smlouvu a tu plnou moc podepíšu a můžu s tím odjet a už s ním jezdit normálně do práce nebo je to jen na dojetí? a on mi Techničáky pošle a až zruší povinný ručení tak já si akorát zajdu na pojištovnu? Děkuju moc za odpovědi mám v tom docela guláš
Kupní smlouva nemůsí být ověřená, ani jí nemusíte předkládat při změně vlastníka na registru. Tam musíte předložit ověřenou plnou moc od kupce k převodu vozidla z kupce na Vás.
Takže to shrnu, vozidlo koupíte, kupci zaplatíte. Odjet můžete jen s platným pojištěním, malým techničákem. Bez něho riskujete pokutu.
Prodejce na základě Vaší plné moci vozidlo na Vás převede.
ALE!
Bylo již několk problémů s převodem, kdy budete mít auto, ale ne doklady. Proto doporučuji klidné a spolehlivé řešení.
Vyberete vozidlo, ihned pojedete na STK, kde si necháte buď evidenční, nebo technickou kontrolu. Doporučuji technickou celou, aby Vám odhalili závady, o kterých nevíte, klidně pak můžete polemizovat o ceně. Poté společně dojedete na evidenci kam chcete.
Tím se oba ochráníte před podvodným jednáním kohokoliv. A že jich je plno, to Vám garantuji.
Tady jde právě o to, že na auto se jdu podívat zítra a na úřadě to mají jen na obědnání na tom registru vozidel. Jinak to mají v pondělí a středu úřední hodiny, a to se tam nedostanu protože chodím na ráno do práce. A tak sem se bavil s paní co to prodává a řekla mi že uděláme tu plnou moc a ona to vyřeší a pošle mi to. Jenže zelenou kartu bude potřebovat na přepis tudíž mi ji nedá, a je kravina abych mohl jet bez zelený karty bez techničáků jen s kupní smlouvou. Tohle se mi moc nezdá
Tak to udělejte obráceně. Ověřenou plnou moc ať ti dá ona, ty jí auto zaplať proti všem dokladům a plné moci, tím pádem můžeš bez problémů odjet a v první den, kdy to bude možné, provedeš převod na Registru v místě tvého bydliště. Povinnosti, popř. sankce za neprovedení převodu si ošetřete v kupní smlouvě. Povinné ručení si ona po převodu zruší na základě dokladů, které jí ty pošleš e-mailem (kopie velkého TP s vyznačením data převodu a nového majitele).
@jonas22: Jen dej pozor, aby plná moc obsahovala všechny náležitosti: Identifikaci obou účastníků, identifikaci předmětu - vozidla a rovněž účel, ke kterému je ta plná moc určena - všechny úkony spojené s převodem vozidla na nového majitele. Neškodilo by ani vyznačení platnosti, třeba na 1 měsíc od podpisu.
Plná moc v případě koupě auta musí být vždy ověřená, ověří ti ji i na poště. Ovšem podepsat ji musíš až před orgánem, který ověření prování.
Jinak doporučuji nechat plnou moc plnou mocí a s prodejcem a s příslušnými doklady (musíš mít i novou evidenční kontrolu) zajít na nejbližší Registr vozidel a převod provést ihned. Vyhneš se tak spoustě možných problémů, včetně toho, že bez ORV (osvědčení o registraci vozidla, jinak "malý techničák") nesmíš vůbec jezdit, čili si ani auto odvézt. A také nebudeš pak několik týdnů nahánět prodejce, který dostal peníze a víc ho nezajímá.
Povinné ručení doporučuji uzavřít ihned po koupi, je lepší mít auto pár dní pojištěné dvakrát než ho jeden den nemít pojištěné vůbec. Nakonec tebe to nic navíc stát nebude.
@albatros498022: Bejvávalo. Ještě cca před rokem, rokem a půl. Nyní je povinné při jakékoli změně v Registru, kterou neprovádí autorizovaná osoba (majitel) mít ověřenou plnou moc. Jinak má příslušný úředník problém
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.