Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
Nekde mi unika voda z chladice, do servisu se dostanu nejdriv pristi stredu(kvuli praci), chtel jsem se zeptat, zda muzu docasne nalit do chladice obycejnou vodu z kohoutku? Chapu, ze nejlepe destilovanou, nebo rovnou smes, ktera tam patri, ale to bych se nedoplatil..je to zhruba litr za den a pul..
Dekuji moc.
Krátkodobě bez obav. Dloudobé nebezpečí je v usazování vodního kamene, pokud je voda tvrdá. To se pak snižuje chladicí účinnost. Já jsem do chladiče jinou vodu než kohoutkovou nelil, protože jsem věděl že je měkká. Mimochodem: nevěř tomu, že "destilovaná voda" je opravdu destilovaná. Bývá jen změkčená iontoměniči, aby neobsahovala ionty Ca a Mg, které tvoří vodní kámen. V "lepším" případě je voda demineralizovaná úplně a stejným postupem. Taková voda je ale ještě horší, označuje se jako "hladová" ale dá se to eliminovat použitím inhibitorů koroze.
Z kohoutku - pokud je měkká tak OK. Destilka až tak ideální není - chybějící ionty si vezme z motoru. Vhodná je dešťovka (stejně jako do topení).
Ruplej chladič s netěsností ca litr za 5 minut jsem kdysi provizorně vyřešil utěsňovadlem od Nigrinu a jezdil s tím ještě dalších 100 tisíc km - nic neteklo, tak jsem nový chladič odložil "až to zase poteče" a provizorní oprava přežila auto..
Ověř příznaky vody v oleji/ oleje ve vodě (těsěnní pod hlavou, ruplá hlava nebo i blok) - šlem na víčku oleje, olej ve vodě, bublinky v nádzžce chladiče, natlakovaný hadice chlazení atd. - s tím je lepší nejezdit, hrozí zlikvidování motoru!
Přes dvacet let až na výjímky leju do chladicí soustavy jen obyčejnou vodu spolu s nízkotuhnoucí směsí nebyl s tím nikdy problém že by něco zaroistlo vodním kamenem.dokonce nejstarší auto co jsem měl -rv 1972- s tím nikdy nemělo problé a toppilo lépe než soudobá auta s klímou a motor se výdy držel na propozní teplotě.JInak to je problém koupit a nalít dle návodu utěsňovač?Teda pokud třeba neteče ucpávkou VP nebo prasklinou chladiče v plastu,toto funguje jen na kovových částech.
Moc dekuji za info.
Ano ja vim, ze zoufale vola, ja placnu spolecne s nim :/, bohuzel kvuli me praci a svatku, musim sahnout po docasnem reseni.
Vodu u nas ve meste mame nastesti mekkou, tak je to v tomto smeru v pohode (v pohode).
Vsiml jsem si toho dneska, nez jsem jel do prace, predtim nebyl ani naznak problemu, nic. Zitra rano, se budu detailneji koukat, odkud to tece a jestli to pujde na chvili utesnit.
Jeste jednou dekuji.
Hezky vecer,
Honza
Kapalina se ukazala pod levnym prednim kolem, zbarvena do zluta, nesmrdela, nebyla smichana s olejem na dotek proste nejaka mineralka . Olej jsem zkontroloval, jelikoz me tohle taky napadlo a nastesti v poradku - neubyl a vicko bylo ciste i jak jsem svitil dovnitr tak zadne skvrny nejsou videt. Motor se zahriva uplne normalne jako predtim i mi prijde, ze stejne dlouho, teplota drzi taky na 90 a nekolisa, neprehriva se.
Jinak o motor se jedna 1.9TDi 66kW
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.