Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za vozidlo na stavbě?

Od: repkin* odpovědí: 5 změna:

Všimnul jsem si, že na stavbách (např. haly, dálnice apod.) je v začátcích stavby používáno stavební vozidlo. Bohužel ho nemám vyfocené a ani jsem jej nenašel na internetu, nevím pod jakým názvem jej hledat. K popisu ... velikostně asi jako Tatra 815 4x4, ale většinou to jsou značky jako MACK apod., nástavba je něco mezi popelářským a KUKA vozem, vzhledově asi tlaková nádoba, na zadní části je kruhový uzávěr. Vozidla jsou většinou celá bílá, jak kdyby od vápna nebo možná cementu? Napadá někoho, co to je za vozidlo, pod čím to hledat a co to má za význam a proč nejsou dělané např. na podvozcích Tatra, Praga apod.? Děkuji a předem se omlouvám za (pro některé lidi) blbou otázku.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
pravděpodobně se jedná o technologii, které se říká "stabilizace zeminy" (možná také jinak, netuším, nejsem stavař). Existuje k tomu poměrně dost videí na YT po zadání "stabilizace zeminy", docela pěkně je to vysvětleno ve vlogu

tady (o stabilizaci zeminy to začíná v čase 5.15, ale i to předtím je docela zajímavé).

hodnocení

0x

A je to cisterna nebo korba nebo něco jiného?

repkin*
hodnocení

Bohužel to nedovedu určit, jestli je to z vrchu otevřená korba nebo je to cisterna. Napadá mě jestli to není na hašené vápno, že by se tím "dezinfikoval"pozemek před stavbou? Jak píšu, vzhledově to vypadá něco mezi popelářskou nástavbou a KUKA vozem. Naposledy co jsem za tím autem jel, tak mělo v zadu kulatý uzávěr zajištěný 4mi hákovými šrouby ( kardanka.cz/... ). Přijde mi, že i kola má větší než třeba Tatra.

doplněno 25.09.17 17:58:

Tak to byde asi něco k tomuhle účelu tas-burgstaedt.de/...

motorkari.cz/...

doplněno 25.09.17 17:59:

A je tam i popis ... kde je špatná zemina, tak se tam do toho namele váno cement apod. a pak se půda zválcuje a má větší únosnost :)

Myslím, že jste si odpověděl sám a dobře - u nás v ulici taky tímto systémem upravovali podloží pod těleso vozovky - první jela ta ,,kuka´´ a sypala vápno, nebo cement, za ním jel velikánský Fendt s něčím jako je kultivátor a zapracovával to do toho podloží

Jasně, tato technologie se nazývá úprava zemin (pokud zemina není úplně nevhodná pro stavební účely, dá se upravit- používalo se i označení zlepšování zemin, je-li nevhodná, musí se vyměnit, tedy odtěžit, odvézt a nahradit jinou). To vozidlo je dávkovač sypkých pojiv - používá se vápno, cement, popílek... každé toto pojivo se používá pro dosažení jiných vlastností, to podle výsledků rozborů té stávající zeminy. Až rozprostře pojivo, nastupuje zemní fréza, promíchá zeminu s pojivem - může být ta traktorová, ty jsou menší, pro menší tloušťky vrstev úpravy, nebo tak veliká, ta už dokáže promísit pořádnou tloušťku. Na tuto vrstvu pak najede dozer nebo grejdr, porovná do figury, jaká je požadována. Následně se zemina hutní, po zhutnění ošetřuje, nejčastěji kropí, hlavně při použití cementu jako pojiva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]