Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna motorového oleje

Od: bbb® odpovědí: 11 změna:

chtěla bych se zeptat kdy měnit motorový olej u C3, 1.4 HDI, měnil se před rokem

včetně filtrů atd. Najeto 5000 na krátké vzdálenosti.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

U C3 se běžně uvádí při normálním provozu 20 000km nebo 24 měsíců! Ale osobně bych oba termíny zkrátil o polovinu!A olej? PSA doporučuje Total : Quartz Ineo First 0W-30 ; Quartz Ineo ECS 5W-30 ; Quartz 9000 Energy 5W-40.Vybral bych dle najetýhch km a stáří jeden ze tří uvedených.

hodnocení

1x

Výměna po 1 roce nebo po 10.000km. Podle toho, co nastane dřív.

doplněno 12.09.17 15:58:

@anonym0: Proč by se kazil? Ale ztrácí své mazací schopnosti. Než budeš reagovat. přečti si něco o olejích jako takových;)

doplněno 12.09.17 16:14:

@anonym0: Plácáš nesmysly, nikdy jsem neřekl to, co mi vkládáš do úst. Doporučené lhůty výměny motorového oleje od prakticky všech výrobců a olejářů jsou buď 1 rok nebo podle ujetých km. A jestli nechápeš, že olej v sudu vcelku nestárne, ale olej v motoru toho má za ten 1 rok docela dost, tak je mi tě líto. Máš chlapče ještě hodně c o studovat*smich**smich**smich*

tomas11*

nedá mi to abych to sem opět nevložil

anonym0

On se olej po jednom roce nejak zkazi?

doplněno 12.09.17 16:07:

satam®: Ok prectu, posli mi odkaz, kde se pise, ze je olej po 1 roce nevhodny pro pouzivani. A je tedy olej vyrobeny pred rokem nepouzitelny, protoze uz ztratil svoje mazaci schopnosti?

doplněno 12.09.17 16:07:

satam®: Ok prectu, posli mi odkaz, kde se pise, ze je olej po 1 roce nevhodny pro pouzivani. A je tedy olej vyrobeny pred rokem nepouzitelny, protoze uz ztratil svoje mazaci schopnosti?

anonym0

satam®:Aha, takze naleju olej do motoru a on za 1 rok ztrati mazaci schopnosti. Myslel jsem, ze mi to tedy vysvetlis ty. Proc zrovna 1 rok a ne treba 0.5 roku nebo 1.5 roku? Vis to?

Promiň, ale jsi tak blbej nebo neumíš číst nebo nechápeš a nechceš respektovat doporučení výrobců automobilů a výrobců olejů? Lhůty výměny olejů jsou běžně 1 rok nebo třeba 10.000km, podle toho, co nastane dřív. Jestli to nechápeš, je mi tě upřímně líto. Na podrobnosti se prosím neptej mě, ale těch výrobců aut a olejů.

doplněno 12.09.17 16:51:

@anonym0: No, tak hlavně že tomu rozumíš ty a budeš schopný a ochotný nám to tady na fóru vysvětlit. Už se na to těším.

PS: Bláboly si nech od cesty a argumentuj, prosím!

anonym0

Aha, takze ty nevis proc to tak je a proc jsi tedy poradil zrovna v tomto pripade po 1 roce vymenit. Myslel jsem, ze tomu rozumis.

anonym0

satam®:Nejdriv pises, ze si mam neco nacist o olejich, ze je snad uplne jasny, ze se musi olej menit po 1 roce a ze jsi na to machr, protoze to ty vis a muzes poucovat ostatni. Pak pises, ze o tom vlastne nic nevis, ze sis to precetl u vyrobce a ze se mam zeptat jeho.

Takze muj komentar (ne argument) je, ze delas machra, ale nerozumis tomu. Pokud se nekdo zepta, at svoje doporuceni necim podporis, tak ze zacnes vztekat, protoze se ukaze, ze tomu nerozumis a to polechta tve ego :D

Argumentovat? Ja nic netvrdim ani jsem nikomu nic neradil, tak nemam co a cim argumentovat. Mozna krome tech oleju dostuduj jeste logiku :D

Stačí základní vzdělání a nebo praxe při smažení řízků... Olej degraduje, opotřebovává se. Motor se také opotřebovává. Pokud bude špatně mazat olej, pojede špatně i motor a více se opotřebuje - je větší předpoklad zadření motoru. Pravidelný servis znamená, že motor najede 500tis km a stále bude mít sílu. Blbec místo servisu volí levný olej a dvoj-trojnásobné nájezdy nebo jezdí více let na 15W40. Motor (v případě, že mu narostou nožičky) takového člověka nakope v prdel.

Neservisované motory najedou třeba 100tis a jsou před smrtí...

Ale taky jsem jen blbej frajírek, který nemá argumenty...

doplněno 12.09.17 18:29:

Zdejší poradna je laická - jedná se často o pouhé sdílení zkušeností. Přeloženo do opotřebení motoru a oleje - poradí ten, kdo má dobrou zkušenost s pravidelným servisem dle doporučení výrobců vozidel a přidá zkušenost se zadřením motoru.

Rada to špatná není, je ze zkušenosti - o krok před tazatelem. Důvody a vzorečky nejsou třeba.

doplněno 24.09.17 16:44:

teď jsem si tak četl na webu a našel jsem toto:

auto.idnes.cz/...

a

auto.idnes.cz/...

ale je to dva roky staré, takže to jistě neplatí - dnes už výměny oleje nikdo nedělá, jak si tak čtu - a proto hurá na nákupy mercedesů a bavoráků z DE, kde jsou proti těmto výměnám oleje - a auta z DE jsou přeci ty nejlepší...

anonym0

Tak jinak ... nepotreboval jsem vedet nic ohledne vymeny oleju ani motoru atd. Veci okolo toho znam. Chtel jsem vedet, proc satam doporucuje to co doporucuje a jestli pro to ma nejaky duvod. To je cele a vysledkem je zvednuti tlaku satamovi :D

Problem "odborniku" typu satam zde je, ze casem zacnou mit jakysi pocit, ze muzou radit kazdemu a ve vsem, i kdyz v tom odbornici nejsou. To co reknou berou jako dogma, ktere neni treba zduvodnovat. Coz netvrdim, ze satam o autech nic nevi. Ale kdyz se zacnete pidit po tom jak to tedy opravdu je a zvlast kdyz tomu sam opravdu rozumite, tak zjistite ze mistni "odbornici" jsou tak maximalne pouceni lide a par kroku pred tim, kdo se pta. Pak si clovek poklada otazku, ze kdyz vidite, ze dotycny nerozumi oblasti, ktere vy jo a placa blbosti, jak je to asi v oblasti, ve ktere potrebujete poradit a sam o tom moc nevite. Holt dnesni doba internetu.

xx*

Doporučuji vám přečíst si názor skutečného odborníka Ing. Jaroslava Černého, CSc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]