Nejste přihlášen/a.
Zdravim
měl bych poprvé měnit olej u nově koupené ojetiny ale za boha nevim co tam dát. Je to Golf 1.4i 16V (BU/... a ze všech stran slyšim jinou hodnotu. Do teď jsem byl zvyklý používat olej doporučený výrobcem ale tady je 0w30 od shell a na to my někteří říkají že se jim to nějak nezdá a kdesi cosi.
děkuji za odpověď
PS: odpověď typu že od raného dětství do pincka lejete mogul 10w40 mi opravdu nepomůže
Dobrý den.
V každém voze při výměně servisák nechává nějaký lísteček v oblasti motoru či jinde, kdy uvádí typ oleje a datum výměny vč. km. Pokračujte v oleji, který byl dáván doposud.
Chcete dávat do 12 let starého vozu s motorem "před smrtí" vysoce kvalitní olej. Tento olej je velmi "tekutý" - pokud má motor nějakou netěsnost, bude lépe vytékat než tužší oleje. Tedy podle mé zkušenosti.
Jakou má auto hodnotu? Proč do něj chcete dávat vysokou kvalitu? Vydrží vám motor dalších 150tis km?
Předpoklad je, že díky LPG systému a stáří vozu je jedno, jaký olej tam bude, pokud se tento olej v motoru udrží nad minimální hladinou.
A proto většina lidí kašle na doporučení výrobce a dává tam nejlevnější varianty.
Možná to bude i tím, že těch motorů s těmi kW v CZ moc není.. a s LPG už tuplem ne. O 1.4MPI 16V 59 kw jsem četl jen hlášky s problému s olejem - spotřebou oleje. Ale prý to najede s dobrým servisem i 350 tis km.
Tchýně má 1,4 16V 50kW a spousty lidí to chválí jako jeden z nejlepších motorů - jenže když máte motor z pondělní nebo páteční šichty, máte prostě smolíka. Prdlá hlava, 2x prosakující těsnění, startovací lišta,.. na motor s aut. servisem, koupeno nové, najeto dnes 60tis km od roku 2002... no nemám ty benzíny od VW rád.
To vše nevylučuje užití oleje 5-10W40. Záleží na ročním nájezdu - přece nebudete měnit olej jednou za 2 měsíce...
všichni mě ujišťovali, že 1.4 mpi nebude před smrtí po 150t, tak doufám, že měli pravdu (motor má najeto 140t dle údajů VW s pravidelným servisem u VW každé 2 roky).
S LPG mě strašili hlavě ti, co ho nikdy neměli. Všichni co na to kdy jezdili, tak si to nemohli vynachválit. Dlouho jsem zvažoval ale od nikoho jsem neslyšel jediný problém (narozdíl od plného internetu a diskuzí o ventilech)
Zjistěte, co tam lil předchozí majitel a jestli to půjde, pokračujte stejným. Jinak 10W-40 je dobrá volba, jen ten Mogul je zbytečně drahý. Třeba od rafinerky Paramo Pardubice s označením Trysk se dá 10w-40 sehnat i za 250Kč/4l a i na vzdory ceně tenhle olej splňuje všechny předpoklady. Navíc, u takto starého auta už je stejně jedno, co tam nalejete, hlavně aby tam nějaký olej byl, mažou všechny.
Neudali ste typ auta,no 1,4 majú viac typov olejov ktoré je možné použiť podľa výrobcu:OEM VW 503.00-SAE: 0W-30
OEM VW 502.00-SAE:0W-30,SAE:0W-40,SAE:5W-30,SAE:5W-40.Sú určené pre všetky teploty.
Co neudal. Vždyt on dokonce uvedl označení motoru a rok.Co víc přát. Je to Golf 1.4i 16V (BUD - 59kW, 2006)
Do tohoto auta bych zvolil nějaký 5w40 či 10w40. Výkonovou normu neuvádím, protože tento motor umaže jakýkoliv.
no ale proč zrovna tento typ? Shodujete se i s ostatními názory ale pořád nechápu o co se opíráte
To nedoporučuju, motorový olej musí mít nějaké, poěrně specifické vlastnosti, obsahuje spoustu dalších látek atd. Jestli se chcete dozvědět z této oblasti něco víc, vyhledejte si pojem tribotechnika, je to "věda". Jen pro zajímavost, kdysi jsem dal rostliný olej do motorové pily, na mazání řetězu. Zaneslo mi to podávací mechanizmus, musel jsem to celé rozebrat a vyčitit! Nechci si představit, co by to udělalo v motoru...
Pokud budeš dodržovat normální servisní interval 15 tkm nebo 1 rok, tak VW předepisuje oleje dle normy VW 502.00 nebo VW 501.01. Já osobně bych zvolil VW 502.00 s vizkozitní třídou 5W40.
Pro normální servisní interval lze samozřejmě použít i tzv. long-life olej VW 504.00 (což je právě ten Shell), ale je zbytečně drahý a většinou bývá optimalizován pro diesely s filtry pevných částic (VW 507.00) a tím pádem nemá moc velkou hodnotu TBN (a právě LPG má nejvíce kyselé výfukové plyny, takže se TBN rychleji vyčerpává).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.