Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopravní značení

Od: gamapolis® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den. Nemám řidičák a proto se ptám. Na obou obrázcích je ta samá ulice, ale z nějakých důvodů odlišně značená do ulice vlevo. Ten jeden obrázek je rozmazaný, ale je na něm značka nejvyšší povolená rychlost (30). Primárně mě zajímá, ať už tam bude kterékoli z těch dvou značení, zda se tam může vjet osobním autem. Jako neřidiče mě mate ten přikázaný směr jízdy do ulice vpravo. Nevlastnictví řidičáku mě snad omluví z neznalosti značek. Děkuji za odpověď.

Dopravní značení
Dopravní značení #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ta značka vpravo není přikázaný směr jízdy, ale jednosměrný provoz. Jet tedy (osobním autem) můžete jak do ulice vlevo, tak vpravo. Z ulice vpravo proti Vám však nevyjede žádné vozidlo.

P.S.: na kole taky nejezdíte?

doplněno 31.08.17 22:02:

Není zač. Rádo se stalo.

doplněno 01.09.17 08:38:

@mnd: Nerad bych tu byl za dopravního experta, máme tu jiné, skutečné odborníky. Ale k Vašemu dotazu:

1. Nedomnívám se (narozdíl od Vás), že toto parkoviště je navrženo tak, aby bylo možno z něj vyjet i za značkou jednosměrný provoz. Jinak by ta tři auta za značkou na první fotce musela stát ve výjezdu.

2. Pokud by tomu tak přesto bylo a 2.výjezd z parkoviště byl za značkou jednosměrný provoz, potom by umístění této značky bylo nelogické (bez Vámi zmíněné značky přikázaný směr jízdy). Osobně bych pak klidně vyjel vlevo, protože bych pokyn žádné dopravní značky neporušil.

3. Mnohem zajímavější situace by byla, pokud by značka jednosměrného provozu byla umístěna ještě před prvním vjezdem na parkoviště. I tady se domnívám, že případná jízda vlevo by byla nepostižitelná. Mám pravdu? To je zase moje otázka.

mnd®

amper: když se dívám,kde je umístěna ta značka pro jednosměrný provoz,tak při výjezdu z toho parkoviště ( dá se odjet i za touto značkou ) není značka přikázaného směru vpravo ,,do kopce,, - teda ani při největším zvětšení fotky ji tam nevidím.Takže když pojedu z toho parkoviště za touto značkou,tak musím doprava a když před touto značkou,tak můžu jak doprava,tak i doleva? Nebo i za tou značkou můžu vlevo? Děkuji

doplněno 01.09.17 12:30:

amper: Já to vzal podle toho,že ,,obrubník,, po celé délce toho parkoviště je jak před značkou,tak i za ní ve stejné výšce k silnici - tj.skoro nula nad vozovkou.To levé auto jen trochu couvne a vyjede za značkou - ale kam může jet? Aby odjížděl před značkou,tak by musel couvat o pár metrů víc.Otázku jsem dal jen ze zájmu jak by tohle asi řešila policie.Osobně bych to vzal i vlevo.Ale snad odpoví i někdo jiný.

hodnocení

Přiznám se, že na kole jsem seděl naposled před asi 35 lety. Chodím po svých, nebo MHD. Díky za odpověď.

hodnocení

2x

Ano, do obou ulic můžou vjet osobní auta. Další debata je jen spekulace, pač nevím které značení je platné dnej. Jen vím určitě, že vozidla v levé vozovce nesmí stát.

03.09.17 14:13
hodnocení

-

hodnocení

@milancukrar

Dobrý den. I Vám děkuji za odpověď, i když přesně nerozumím tomu, co znamená, že vozidla v levé vozovce nesmí stát. Levou vozovkou myslíte tu odbočku doleva? A co přesně znamená nesmí stát?

Píšu na tabletu a moc s tím neumím.

Ano nalevé odbočce se nesmí stát, páč tam není 6 metrů.

realista*

"Ano na levé odbočce se nesmí stát, páč tam není 6 metrů"...ANO, tak je znění zákona (!). Ale pokud by se to dodržovalo, tak 2/3 lidí nemá kde parkovat. Je to skoro na všech sídlištích, ať v Praze nebo jinde. Tak že zákon pro zákon. A pak má být k zákonům úcta...(?!). Ale je to dobré na pokuty...

hodnocení

Mohu se ještě zeptat, podle čeho se pozná těch 6 metrů? Je to odhadem, nebo to vyplývá z nějaké značky? Na té ulici podle streetwiew jsou zaparkovaná auta skoro po celé délce docela dlouhé ulice (přiložený obrázek).

Dopravní značení #3
mnd®

To je ze zákona

o provozu na pozemních komunikacích

Zastavení a stání

§ 25

(1) Řidič smí zastavit a stát jen
.

(3) Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.

ale ne všude se to dá dodržovat.

hodnocení

Děkuji za vysvětlení, bohužel už nemám body.

mnd®

U nás v Brně na Vránové se v obousměrné ulici parkuje např.takto dle foto.Šest metrů - *hledam*kde by se tak našli? Parkování v protisměru? - taky žádný problém *zmateny*?

Dopravní značení #4
Dopravní značení #5

To, že je v zákoně 6 metrů je správně, páč zákon musí sloužit všem vozidlům i širším jak Fiat 600. To, že policie netrestá všude stejně je logické, páč kde není žalobce, není soudce. Až se najde aktivní blbec, ulice bude prázdná. Proto se ve městwech hodně dělají jednosměrky, aby stačilo jen 3 metry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]