Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhýbání za krajnici

Od: zajimave odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, zajímal by mě váš názor na to, když se na sirokych dvouproudovych cestách dělá to,že pomalejší auto uhne za krajnici aby ho mohlo předjet co si o tom myslíte? Kamionaci znají

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Autor otázky myslel určitě čáru na vodicím proužku a krajnici zpevněnou, jinak by to nedávalo smysl. Ano, někteří to dělají, já to zásadně nedělám. Když jedu s náklaďákem loženým pomalým, jedu normálně v jízdním pruhu. Pokud je za mnou osobák evidentně předjížděníchtivý, dám znamení pravou směrovkou, pokud ale vidím před sebe jo daleko, jinak ne, protože tento signál nelze odvolat, a mohlo by to pak skončit zle. Nebo jsem také občas používal signál rukou přes otevřené okno, hlavně když se jede hodně pomalu a třeba ve směrovém oblouku a já už za něj daleko vidím, a ten za mnou ještě ne, ať má náskok, ať může bezpečně zrychlit a předjet.

kepler*
hodnocení

1x

Z kamioňáků to dělají jen ti slušnější, aby předjíždějícímu dali možnost vidět před něj. Pokud by ale krajnice nebyla dost pevná, dost rikuje. Totéž může udělat zablikáním pravého blinkru.

hodnocení

1x

Především nemůže uhýbat za krajnici (to už by jel příkopem*smich*), ale na krajnici. K čemu je určena krajnice se dá najít v zákoně (z.č. 361/2000Sb.), uhýbání tam napsané není, naopak jízda po krajnici je zakázaná. Tedy se jedná o regulérní přestupek. Tolik co říká zákon.

Jinak je to sice ohleduplné, ale i nebezpečné hlavně pro předjíždějícího (ano, je to klasické předjíždění). Co když si ten druhý na poslední chvíli vzpomene se vrátit do svého jízdního pruhu? Kdo asi bude viníkem kolize, pokud to rovnou nedopadne hodně špatně? Proto také tyto manévry prakticky nepoužívám.

hodnocení

1x

Můj názor je ten, že to dělám a dělat budu. Páč to přispěje k plynulosti a bezpečnosti provozu. Jak jsou všichni rádi, když jim uhne pomalé vozidlo. Každý řidič je rád.

Sankce za tento přestupek ještě v ČR nepadla.

doplněno 22.08.17 09:23:

Pavle, zdravím, já to fakt dělám často, ještě se mi nastalo, že by kvůli tomu, došlo k nehodě. Že se potkáme dva proti sobě se stejným úmyslem, pustit rychlého, to snad ani nejde...

Nemáš to jen hypotetický dojem? Právě kdyby se uhnul, tak nedošlo k nehodě?

doplněno 22.08.17 13:04:

A když se setkají blbci a jeden rozumnej,
Já jako ten rozumnej mám tedy štěstí.

Začal jsem jezdit karavanem, je to do kopce pomalý a nerad překážím...

Milane, oponovat ti nebudu. Ale u nás mezi Chebem a Františkovými Lázněmi (spíše už obchvat lázní) je cca 5km silnice, které se tu bez nadsázky říká "úsek smrti". Každý rok dojde na tokto úseku nejméně k jednomu úmrtí při dopravní nehodě. A protože silnice je široká (hlavně má široké asfaltové krajnice) a budí dojem přehlednosti, cca polovina těch nehod je způsobená právě tím, že řidiči využijí toho, že jim pomalejší uhne a bezhlavě se vřítí tam, kam pořádně nevidí. Když to udělají dva z obou stran, je na problém zaděláno. Zkušení řidiči mají šanci se vyhnout, místa je tam relativně dost. Ale stačí, když méně zkušený zazmatkuje a je z toho "pusa" jako hrom a skoro vždy tam někdo zůstane. Nemám to z doslechu, dělal jsem dost dlouho na dopravce a dosud tam mám pár známých.

Tolik můj názor a vysvětlení proč to nedělám ani nevyužívám.

doplněno 22.08.17 12:10:

Ahoj, Milane, pravda bude tak na půli cesty. Ono když se setkají v podobné situaci při předjíždění 3 (nedejbůh 4) blbci, těžko to může dobře dopadnout. A když se setkají blbci a jeden rozumnej, tak to obvykle nejvíc odnese ten rozumnej*zed*

hodnocení

0x

Dělá se to, ale nemělo by.

cechacek*
hodnocení

0x

Na krajnici lze vjíždět, při odbočování, otáčení, vyhýbání, zastavení, stání.

pecenkav*
hodnocení

0x

Nedělám to, dělat to nikdy nebudu a ani to nevyužívám od jiných řidičů, protože je to porušování předpisů, když tam nevidim, tak tam nejedu a ani nesmim a to samé plati i o protijedoucim autě, když jede auto v protisměru, tak nemá povinnost mě pustit a já ho nesmim ohrozit a ani omezit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]