Nejste přihlášen/a.
DOBRY DEN PROSIM O RADU. Jsem živnostnička a chci si koupit auto ale nevim jestli ho napsat na IČO nebo na sebe teda na osobni učel. PROSIM O RADU zda se vyplati napsat auto na ICO a vest vsechy učty od paliva a knihu jizd,,nebo je lepsi napsat ho sebe.Kdo ma skušenosti prosim o radu. S POZDRAVEM JANA..dekuju moc krat
Trochu záleží na počtu ujetých km. Jestli ujedeš alespoň 20.000 km ročně, pak se podle mých zkušeností vyplatí na RČ.
Vedení účtů na paliva a kniha jízd s tím nesouvisí. Knihu jízd musíš vést tak jako tak (odlišení soukromých a služebních jízd), palivo nemusíš vést jen pokud v dani z příjmů používáš paušál. Já paušál nepoužívám, mám s tím trochu víc práce v účetnictví, ale o poznání menší daň z příjmu.
@xenofob: Je vidět, že vůbec nic o živnostech a živnostnících nevíš. Ty si myslíš, že ten živnostník dostane to auto zadarmo? Ne, zaplatí ho jako každý jiný, bez DPH pouze plátce DPH, ostatní živnostníci plnou pálku a z daní si odepíšou v konečném důsledku celkem 15% z ceny. Pořád se ti to zdá tak strašně výhodné?
živnostník si může kupit auto bez DPH a odepisovat, fyzická osoba nemůže nic
pan Mládek má pravdu, živnostníci jsou parazité
xenofobe - nejlepší jsou bláboly od lidí, kteří nikdy ani nezkusili pracovat pod svým jmeném a na své náklady. Vždycky mě to pobaví a to je dobře.
přitomje to tak jednoduché-udělat si živnostenský list a dostaneš auto zdarma-ale blbečkama se zabývat nebudem
podle mě je lepší auto na sebe a odepisovat si kilometry .jestli jste plátce daně tak asi bude lépe ičo aby vám vratili dph a pak odečítáte faktury za opravu,phm atd. jenže jakmile se stane auto majetkem firmy tak auto sice odepisujete ovšem prodej pak musíte zdanit.prostě ho pořád nějak papírově vést ,u auta na sebe to odpadá-odepíšete pouze km se spotřebou dle tabulky a zaplatíte silniční dan za měsíce,které budete auto používat ale auto jako takové z daní neodepíšete.ovšem při velkém nájezdu vám to dá slušný odpis
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.