Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně bouračky kterou jsem zavinil před týdnem.. jedná se o situaci kdy jsem na hlavní silnici odbočoval vlevo (cesta kde je povolená rychlost 90km/h, auto které jelo naproti mě bylo v dálce tak jsem usoudil že to stihnu projet.. dopadlo to tak, že mi auto narazilo do zadku auta a dál sletělo do příkopu.. já mám akorát pohmožděné záda ale u těch co sjely do příkopu, jeden měl poškrábané čelo a manželka vylítla do čelního skla (nefungovaly jim pásy) + nebyla u nich žádná brzdná dráha..zatím jsem ještě nedostal žádny papír o výpovědi nebo o tom co se má dít. Poškozenému jsem se přes sms omlouval a z jeho strany je ignorace + jeho slova ,, řídím 5 let a jsem zkušeny řidič" bylo poslední co jsem od něj slyšel. Dotyčná osoba byla 1 den v nemocnici kde ji po 5 dnech sundaly krunýř.. dále jsem se poškozeného ptal v ten den jak je na tom a odpověd byla ,,dobry den, není v pořádku " a tím to skončilo.. jaké jsou tedy následky? hrozí mi vězení? právníka si budu shánět samozřejmě (půjde to k soudu pravědpodobně)
strašně se mi líbí část věty... "řídím 5 let a jsem zkušený řidič"......no jediný plus co vám hraje trochu do karet je to, že jim nefungovaly pásy..takže budou mít krácené pojistné plnění ze strany jejich pojišťovny..takže logicky mi z toho vychází, že vy jste sice v průs*ru ohledně bouračky, takže dostanete body, pokutu a budete mít tahanice se soudem, ale oni zas budou bez auta, bez peněz a ještě pohmoždění...
no bez auta budou, ale dostanou určitě něco z mého povinného ručení apod. mě jde o to takhle co mi hrozí.. s*r to pes plechy, ale mě jde o to zdraví jak se to řeší..
pásy jsou bezpečnostní prvek auta, kterej se testuje pokaždý na STK..je to stejně závažnej problém jako špatný gumy na autě a podobně..tady na tomhle utřou nos..
tazatel píše, že manželka toho řidiče v druhém autě narazila na čelní sklo...což hovoří za vše...správně fungující pás tohle nesmí dopustit...stejně tak jako airbag je nastaven na to, že při určité síle narazu jej aktivuje.. takže pokud máme správně fungující pásy a airbag, tak by museli být oba otlučení od balonu a ne od čelního skla...nebudu tu rozebírat detaily, ale znalec z pojišťovny bude mít stejné myšlenkové pochody..
no a přesně takhle to funguje..když se zasekne..je to OK...řidič je zodpovědný za stav svého vozu..
krtku, máte nějaký relevantní případ, kdy pojištovna krátila plnění z důvodu nefunkčních, (nepoužití) bezpečnostních pásů? Nebo je to jen Váš názor na průběh plnění?
Domnívám se, že se mýlíte.
jmlc, OK, ale vždy se bude jednat individuelně o každém případu. Žádná pojištovna nedá více, nežli musí, nebo jí k tomu někdo nedonutí. Proč by to dělali:
Můj tatík měl nehodu před léty - prý se lekl protijedoucího auta, cuknul volantem a dostal smyk. To auto pak smetl bokem. Paní spolujezdkyně neměla zaseklý pás - měla ho jen v ruce přes pravé rameno, na ruce popáleninu a hlavu rozbitou, airbag se jí sepustil - to vše znamenalo, že nebyla připoutána a pás si jen držela. Prý dostala málo peněz od pojišťovny (jestli jí něco krátili netuším) - takže za otcem jezdili dalšího půl roku a požadovali doplacení částek jen tak vycucaných z prstu (neoficiální příjmy této paní měly být desetitisíce, které najednou nemohla obdržet kvůli zdravotnímu poškození). Přitom pojišťovna bez potíží platila vše prokázané, vč. roztrhlých kalhot...
Jedna věc je krácení/neuhrazení poškozeným vymyšlených ušlých částek bez prokázání příjmu, jedna věc je spoluúčast na tomto svém zdravotním postižení. Konkrétně nenapíšu, zatím jsem díky Bohu nebyl účastníkem nehody. Pamatuju si ale nějaké "šablony" - bylo to ve smyslu "poškození dle zápisu PČR... odpovídá nepřipoutání bezpečnostním pásem - v případě užití těchto pásů by zdravotní poškození nebylo tak závažné- plnění je kráceno o spoluúčast XY %"
Ale to je už víc než 10 let ...
Srandisto. Když to někam napálíš ve stovce, tak tě nezachrání ani pět pásů a tři airbagy. Jinak ta zkouška škubnutím je spolehlivá a pásy pak zafungují i při čelním nárazu. A o odpovědnosti za selhání pásů tady nějak nebyla řeč.
Taky může ten druhý řidič "vyfasovat" spoluúčast, pokud neučinil vše, aby nehodě zabránil (absence brzdných stop), nedej bůh, aby v tom byl z jeho strany úmysl! Šikovný advokát by si s tím měl poradit a mohl byste i vyklouznout bez viny. Asi to bude chtít znalce, protože k soudu to půjde skoro jistě.
@mot: Ty pásy otestuju snadno, stačí za pás škubnout. Když se zablokuje, je v pořádku, když ne, vyhoď ho.
@bate: Dělal jsem 10 let na dopravce a něco o tom vím. A jestli ten "nevinný" měl starší auto, pak to klidně "pustil". Budeš se divit, ale s takovými případy jsem se setkal a nedání přednosti v tom nakonec vůbec nefigurovalo.
satam: Vyklouznout bez viny? To snad nemyslíš vážně. Tazatel píše, že nedal přednost a to, že si myslel, že to ještě stíhne projet by ho snad nemělo omlouvat. Podle mne je jednoznačné zavinění na jeho straně. Samozřejmě je otázkou jestli nemůže být uznané částečné zavinění i na druhé straně tím, že neměl dobře funkční pásy, absence brzdných stop, možná i rychlost. Jednoznačnou a hlavní příčinu vidím u tazatele. Bez viny asi téměř určitě nevyklouzne, ale bude záležet na právnikovi jak hodně mu dokáže to jeho zaviněni obhájit tak aby z toho vyváznul s co nejmenším trestem.
Staré BMW bez fungujících pásů s ridičem (velmi zkušeným s 5 letou praxí). To je dnes běžná situace na cestách.
Při absenci jakýchkoli brzdných stop bych to podle fotek vůbec neviděl jednoznačně. Vina může být na jedné i na druhé straně, popř. spoluvina.
: Máš nějaký hodně dlouhý metr. Podle šířky vozovky a místa nárazu na autě ta Oktáva s přihlédnutím k tomu, že dělala oblouk, ujela nejméně nějakých 6-8 metrů. Pokud řidič odbočoval plynule, řekněme, že jel rychlostí cca 30 km/h, tedy těch 8 metrů je cca 1 sekunda. Takže ten protijedoucí řidič, pokud jel maximálně předepsanou devadesátkou, byl v okamžiku, kdy Oktáva začala odbočovat, vzdálen asi 20m. Při takové vzdálenosti bude vlevo odbočovat jen sebevrah a na druhé straně 1 sekunda je dost dlouhý čas na reakci, pokud zrovna nejsem 80tiletý důchodce. Mně je 61 a mám změřený reakční čas cca 0,3s, takže u mladého člověka by tam ta brzdná stopa určitě být měla
Pokud budete vinen, ta počítejte:
1.Škoda na jejich vozidle i zdravotní následky se budou hradit z vašeho povinného ručení. Může to trvat déle, až bude jasné, že zdravotní stav je stabilizovaný (mohou být rekonvalescence a podobně)
2. Předvolají si vás na policii k podání vysvětlení. Stejně tak protistranu
3. Za neumyslné ublížení na zdraví to půjde k soudu. Soud vše posoudí pravděpodobně jen podle dokumentů, bez vaší přítomnosti. Polehčující okolnost je projevená lítost, která se od doby, co byly vynalezeny peníze, nejsnáze projeví tím, že poškozeným nabídnete nějakou finanční kompenzaci nad rámec, který dostanou od pojišťovny.
4. Předpokládám podmínečné odsouzení tak 1 rok, pokud nebyly předchozí škraloupy tak řidičák zůstane zachován. O body myslím nepřijdete a ani nedostanete pokutu, protože za ten samý přestupek budete řešen soudně a nemůžete být trestán dvakrát. Tak tu ušetřenou pokutu můžete nabídnout jako satisfakci poškozenému.
Z jednostraného popisu situace, nelze dělat závěry. jen sdělím, jak asi bude probíhat šetření. Policie udělá záznam, předvolá si Vás na stanici, (pokud neudělali zápis hned na místě), nebo nebudou potřebovat nějaké doplnění. Do 30 dnů předají spis na magistrát obce, kde se stala nehoda. Pak budete vyzván k jednání a vše potřebné vysvětlíte tam, třeba i s právníkem, tam se taky dozvíte kolik § jste porušil a co Vám hrozí. Vězení to určitě nebude, jen zadržení ŘP, pokud jde o zranění a pokuta.
Bylo by dobré, aby poškozený nedal souhlas se zdravotní dokumentací, pak se bude jednat o nehodu bez zranění. Důelžitý je posudek lékaře, nálada úředníka na magistrátu. Dobrý právník může hodně zachránit.
Nehoda musí být vyřešena do dvou let. K soudu to jít nemusí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.