Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motor politý olejem - je to problém?

Od: radecek11 odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, dneska se mi podařilo při dolívání oleje trochu polít motor...Trocha oleje stekla na výfukové potrubí...Olej se začal pálit...Po vychladnutí sem to opláchnul vodou...Chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že se při delší jízdě olej vznítí, nebo jestli to oplachnutí vodou stačilo...Předem děkuji za odpověď...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

raadek*
hodnocení

1x
Olej vodou tezko splachnes. Normalne by se nemelo nic stat pokud je vyfuk pouze mastny od oleje a nikde neni trocha treba v nejake sterbine. Take jsem ho parkrat polil a nasledne jezdil. Ale takhle na dalku ti nemohu napsat, ze muzes v klidu jezdit. Jistota je jistota. Olej zacina horet cca pri 200 stupnich a na vyfuku mas asi 600, proto ti doporucuji podivat se jestli nekam nezatekl a pote nastartovat motor a olej z vyfuku vypalit. Neskodil by mit po ruce hasici pristroj. Az prestane olej na vyfuku kourit, tak uz je vse v poradku. Promin, ze jsem tak opatrnej, ale auto jsem nevidel. R.
jarda2*

Tak podle mych zkusenosti se to normalne vypali, vysmrdi a nic nechytne, rucit za nic samozrejme nebudu ;) Ale kdyby to hned chytalo, tak uz mi auto shorelo 10x :-P

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

Samozřejmě že je možné, že se olej vznítí...:-P

jabraka*
hodnocení

0x

6e by auto chytilo od rozlitého oleje,určitě nehrozí.Povrch bloku motoru se ohřívá maximálně na 100 st C jen výfuk asi na 150 st C.

Vznětová teplota motorového oleje je 235 stC.Jedině kdyby se někde rozlil benzin a od něj by chytil i olej.

Smýt to jde dobře saponátem a VAV myčkou.

JABRAKA

raadek*
Vznetova teplota zavisi na druhu motoroveho oleje a zacina na cca 200 stupnich. Vyfukove plyny se neochlazuji jako blok motoru tedy do vyfuku jdou pri teplote asi 300 az 900 stupnu. Samozrejme dieselove motory maji nizi teplotu vyfukovych plynu, ale s katalyzatorem pevnych castic v urcitych intervalech musi dosahnout 600 stupnu. Temto teplotam odpovida teplota na zacatku vyfukoveho potrubi. Samozrejme na konci je teplota nizsi podle delky vedeni a poctu tlumicu. Teplotu pro zadavatele jsem uvedl pouze orientacne nebot nevim zda ma diesel nebo benzin. R.

drmartin*
hodnocení

0x

nic by se nemnelo stát to je docela častá věc časem to zmizí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]