Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před dvěma roky (25.9.2015) jsem prodal jednomu (bohužel) romskému spoluobčanovi auto (za 8000,-Kč, Rover 400, v dost bídném stavu). V kupní smlouvě bylo samozřejmě psáno, že kupující je povinen vozidlo přihlásit do 10 dnů od dodání plné moci. Tu jsem mu dal 29.9. úředně ověřenou. Auto si na sebe samozřejmě nepřihlásil. Asi tak před půl rokem se mi ozval synovec nějakého pána, že to od něj ten jeho strýc koupil. Nejdřív jsem se divil, jak to může ještě jezdit, ale údajně ano. Tomu pánovi jsem odeslal další plnou moc, aby si to na sebe přepsal. Taky tak neučinil. Minulý týden mi přišlo od úřadu Uvědomění poškozeného (naštěstí poškozeného), že to auto někdo nabořil, že jsem majitel a můžu žádat náhradu škody.
Zajímá mě, jak donutit jednoho z těch dvou, aby to na sebe přepsali? Ví někdo již z praxe, jak funguje nový přepis od června nebo července? Případně co je potřeba na úřadě?
Předem děkuji za reakce
Pěkný den
MUSÍTE se sejít s některým kupcem a dořešit to osobně s ním. Donutit ho nijak nemůžete. Jen přesvědčit. Plná moc je k ničemu, když kupec nechce, tak auto nepřepíšete. Nepomůže Vám nikdo, ani policie, ani registr.
Pro příště, nesmíte být liný a vozidlo musíte přepsat Vy.
Juraji, není to tak jak se domníváte.
S čkp si musíme počkat, zdali půjde před rok 2018, nebo půjde jen po nových změnách, jak slíbil ředitel, kde není pojištění uzavřeno.
neni to ted s tema zmenama tak ze kdyz si to novy kupujici neprepise tak je to jeho problem? tazatel ma kupni smlouvu kde je urcite datum kdy auto prodal
ono se to porad meni, me kdysi (asi 10 let ) volali cajti ze moje auto srazilo nekoho na prechodu a ujelo, tak sem jim rikal ze sem ho pred mesicem prodal na coz mam kupni smlouvu a dal uz nic nechteli
v březnu 2018 očekávejte obsílku od ČKP, za každý den nepojištěného vozidla budete platit sankční poplatek, platit bude ten kdo je veden v registru...to je prosím novela zákona o povinném ručení / samozřejmě je to zákon pro lidi/
Je účinná od 1.1.2018, ČKP si dá načas...počká 3 měsíce až bude ta částka stát za to a koncem března obešle prvnívch několik stovek nebo tisíc lidí se složenkou..
Uvidíte v roce 2018 jak se tato poradna zaplní zoufalci s nepřepsanými auty...a potrvá to dalších několik let, než se tím začne zabývat nějaký poslanec nebo teta šabatová...
A jak to bude pokud ten kdo je v registru prokáže Kupní smlouvou že NENÍ majitel a tudíž...?
Jediná správná odpověď je p.Milana Cukráře!
V případě tohoto zákona je povinnou osobou ten, kdo je veden v registru a ne odlišný skutečný vlastník.
cicky,
ale tato povinná osoba, jak je uvedeno v zákoně, sdělí, že podle občanského zákoníku není vlasníkem vozidla, dodá správného vlastníka a čkp půjde po novém vlastníkovi.
Tento zákon není nadřazen občanskému zákoníku.
už vidím jak někdo kdo nemá písemnou prodejní tsmlouvu uvádí po letech osobní údaje nového majitele
Navíc se domnívám že registr obsahuje možná desítky tisíc dnes už neexistujících aut, která nejsou pojištěná protože byla kdysi v minulosti rozebraná a jejich majitelé pořád žijí a budou proto všichni obesláni
Už vidím to eldorado a exekuce kvůli nezaplaceným sankčním poplatkům
a v to zákoně to není napsáno tak, že se bude prokatzovat že někdo není vlastníkem, tam je taxativně uvedeno, že se tato povinnost nevztahuje pouze na auta odcizená nebo např, vyřazená z provozu, vše co je v registru musí být pojištěno
ČKP bude argumenty že někdo auo prodal a nemusí proto nic platit tvrdě odmítat, známe to z nedávné historie
Vy jste četl znění onoho nařízení zákona o pojištění. Vlastnictví určuje jen kupní smlouva -v jistých případech pak může toto rozhodnout soud. I přes to že v česku máme hooodně debilních věcí ,ale to aby ČKP sama rozhodovala o vlstnićtví? To si děláte legraci nebo tomu skutečně věříte? To by se muselo změnit vše-od ústavy až po občanský,trestní zákoník včetně všech dalších zákonů,vyhlášek ...
Jinak ČKP tyto argumenty akceptovala a musela. Pkd myslíte že ne ,dodám vám klidně kopie dokumentů že toto akceptovala!
Samozřejmě že horko těžko bude někdo prosazovat svou když nebude mít Písemnou KS ale toto by opět mělo být ochráněno v daném zákonu tím spíše když OZ toto umožňuje!
Možná by bylo vhodné nejprve si nový zákon nastudovat a pak teprve argumentovat. Např. vírou v lidumilný výklad některých volených zástupců. Je jen otázkou jak dlouho bude tato víra postačovat a zda její vyznavači budou v konkrétních případech ochotni postiženým nezištně pomoci.
cicky, každá máme právo na svůj názor, jelikož jsem o tomto zákonu mluvil s mnoha poslanci i senátory, i s těmi, co byli zásadně proti novele i ti, kdo jí chválili. Většinou to byli právníci, někteří již v před rokem 2015 hájili řidiče proti čkp.
Všichni mne ujistili, že ona věta, ohledně osoby zapsané v registru "V případě tohoto zákona je povinnou osobou ten, kdo je veden v registru" je jen právní označení, komu mají zasílat oznámení.
Každý se může z případu vyvinit, že on není majitel. Uvidíme časem, jak to bude čkp akceptovat. Z minulosti (to jsem řešil stovky případů) se někdy čkp postavila ihned, někdy napsala nemá vliv, a požadovala nesmyslné údaje, jako telefony svědků, bydliště atd...
Já jsem se nikoho neptal, ale provedl jsem si rozbor zákona sám. Protože stejně nakonec výklad zákona budou určovat soudy a né nějaký poslanec či senátor.
(1) Vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel (dále jen osoba povinná k zaplacení příspěvku) jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit Kanceláři příspěvek za každý den porušení povinnosti podle § 1 odst. 2; to neplatí, bylo-li vozidlo odcizeno.
(2) Při určení osoby povinné k zaplacení příspěvku se má za to, že
a) osoba zapsaná jako vlastník vozidla v registru silničních vozidel je vlastníkem vozidla a
b) osoba zapsaná jako provozovatel vozidla v registru silničních vozidel je provozovatelem vozidla.
" se má za to"je právní obrat a jedná se o vyvratitelnou domněnku. Tedy pokud se neprokáže, že zapsaný vlastník či provozovatel je někdo jiný, než zapsaný v registru, tak za to odpovídá zapsaná osoba.
Určitě bych ČKP předložil nějaký "důkaz", že již nejsem provozovatel ani vlastník. Pokud pouze oznámím, že nejsem, tak při případném soudním sporu mám vysokou šanci, že náklady řízení půjdu klidně za mnou, i když nebudu vlastník ani provozovatel a soud "vyhraju". Protože ,to že jsem stále zapsán v registru vozidel není chyba ČKP, ani registru, ale většinou toho žalovaného.
Mas to za puntik.
A ani neni potreba chodit tak do hloubky. Odstavec 2 pouze napovida, jak bude CKP osobu povinnou hledat, ci koho za ni bude povazovat, nikoliv, kdo osobou povinnou ve skutecnosti je.
Zasadni je odstavec 1, kde se jasne rika, ze osobou povinnou je Vlastnik a provozovatel.
A v takovem pripade na podobne vyzvy regaovat nejak takto:
Mila CKP,
chapu, ze podle odstavce 2, pismeno a a b, paragrafu 4, zakona 293/2017Sb. me povazujete za osobu povinnou k zaplaceni prispevku ale timto vam sdeluji, ze dle odstavce 1, paragrafu 4 stejneho zakona osobou povinnou nejsem.
Preji pekny den
-
Nepsat nic vic, nic min, nic se nesnazit dokazovat. Bylo by to zbytecne mrhani energii a na to bude vzdy cas pozdeji.
andělíček, nějak tak mi to vysvětlovali právníci, použili spoustu latinských slov, ale nedal jsem se odbýt a tak mi to vysvětlovali asi 5-8 minut, tento slovní obrat.
Není to tak, jak se někdo domnívá, že to musí zaplatit ten, kdo je v techničáku, ale tato osoba může sdělit, že není povinnou osobou. Jak to bude čkp akceptovat, zdržovat, vymlouvat se, obtěžovat, to opět ukáže čas.
jak psal "xenofob@" registr je stále plný nesrovnalostí a vozidel, která již neexistují.
ČKP to bude řešit přesně tak, jak to řešila před 2,5 roky...už má bohaté zkušenosti s ne-reakcí obeslaných a přesně ví, kdy se vyplatí podat žalobu...stačí házet obsílky do koše / už to auto nemám tak neotravujte/ nebo reagovat jako hlupák a minimálně uhradů soudních výloh má dotyčný jistou
pane nu, máte pravdu, ale asi by tak postupoval každý, když chce peníze. Proč bych se dobrovolně vzdával peněz, když můžu dostat co mi zákon dovolí.
Uvidíme, jak to bude dlouho trvat.
ČKP půjde nepochybně po každém, kdo se jim jen naskytne na dosah a nebude mít naprosto žádné výčitky pokud sankci za jedno vozidlo vybere od více postižených.
Ani občanský zákoník není nadřazen tomuto zákonu. Je to jen výsledek amatérismu profesionálně placených zástupců.
Podobný zodpovědný přístup je i ve vyhlášce Ministerstva dopravy a spojů č. 307/2017 Sb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.