Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Technické nedostatky po STK

Od: honzar odpovědí: 10 změna:

Dobrý den. Rád bych požádal o radu.

Pořídil jsem si od fyz. osoby vozidlo. Po 3. týdnech na něm nechal udělat malý servis (výměna oleje, doplnění klimatizace apod.), cca po 6. týdnech byl v plánu velký (oprava ložiska na kole, výměna spojky). Před zahájením tohoto druhého servisu mi bylo technikem sděleno, že vůz má tak závažné technické problémy (prorezlé obě dvě nápravnice, dlouhodobě nefunkční nožní brzdu apod.), že v takovémto stavu nemohlo vozidlo před 6. měs. Projít standardní STK, závady jsou char. "C" a "B" a bylo mi doporučeno vůz vrátit.

Majitel byl a je na původním tel. dlouhodobě nedostupný, na adrese trvalého bydliště ho nikdo nezná. Obrátil jsem se proto na STK s tím, jak je možné, že tento vůz vůbec prošel. Ředitel STK mi sdělil, že majitele informoval o mé stížnosti a že se mi ozve – což se po několika dnech stalo.

Byla mi nabídnuta možnost zpětného vrácení za původní cenu, ale protože jsem do vozu již investoval, požadoval jsem navýšení o tyto finance. Na to nepřistoupil ani jeden z uvedených.

Podle dosavadního přístupu a různých indícií jsou majitel a vedoucí STK dobří známí a podle mého oba dobře věděli o skutečném stavu vozidla. Dokonce i sám vedoucí je pod protokolem ze "své" STK podepsán jako kontrolní technik, který se pod bezvadný stav vozidla podepsal.

Jakým způsobem je možné dokázat pochybení na straně STK? V případě, že bych přistoupil na návrh odkupu za původní cenu (což nemám v úmyslu), vůz půjde zpět na silnice a ve finále jeho další provozování může mít dopad na případnou dopravní nehodu. Nebo tuto celou záležitost bude opětovně řešit nový majitel.

Četl jsem někde informaci o 2. měs. Lhůtě, ve které je možné vůz vrátit bez udání důvodu. Vztahuje se prosím i tento případ do tohoto časového limitu? Ten vyprší již koncem měs. července.

Nemám problém s osobním setkání a jsem odhodlán tuto záležitost řešit právní cestou.

Děkuji za Váš návrh řešení a příjemný den.

Honza R. (734439358)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zevu
hodnocení

3x

Mám k tomu jen pár slov

1. Podávat trestní oznámení je holý nesmysl. Snad jedině, kdyby se jim někdo přiznal, že toto vozidlo prošlo STK záměrně s cílem zabíjet. *smich*

2. Prorezlá nápravnice je běžné opotřebení, které je dokonce normálně viditelné, narozdíl např. od spojky. Stejně tak zareznutí části nožní brzdy je běžné opotřebení vozidla.

Příště je třeba lépe vybírat.

rqwope
hodnocení

2x

Z textu jsem nabyl pocit, že se snažíte ze své chyby vinit někoho jiného a ještě tomu sám věříte. A není Vám ve jménu "všeobecného dobra" cizí ani vydírání a zastrašování. Takoví lidé jsou schopni všeho, ani se nedivím, že "moudřejší prodejce ustoupil" a navrhl vracení kupní ceny. Ohledně kontrol na STK, můžeme si asi všichni myslet něco o tu a tam přimhouřeném oku, liknavosti atp, ale kdo se podepíše pod nebrzdící auto? Nikdo, nokdo neni natolik hloupý, aby to udělal, protože ten protokol je oficiální dokument (narozdíl od Vašich domněnek). TK musí probíhat podle jasně stanoveného scénáře s jasně stanovenýmy limity. Vědomé přehlédnutí nebezpečné závady je v případě nehody na kriminál. Vezměte si z toho ponaučení a auto vraťte za původní cenu.

hodnocení

0x
Tak každopádně jsi poučený, ze priste pred koupi raději odvézt na stk nebo mechanika s sebou. Nevim kolik jsi do toho nasypal, ale pokud ti nabízí vraceni peněz, tak je to dobra zprava. Popřípadě zkus uhadat kompromis. Soudne bych to řešil jako poslední moznost.

fik
hodnocení

0x

Normálně sepsat trestní oznámení za podvod,dát to na policii. Nechat si udělat znalecký posudek že závady tam musely být už v době technické kontroly. Poněvadž taková technická by si zasloužila zavřít a majitel taky. I kdyby ti nabídli celou částku tak bych to udělal..to není práskačtví ale zabránění trestného činu obecného ohrožení,pokud pustí takový vraky bez brzd

mnd®

fik: a víte jak dneska probíhá STK?

Nechat si udělat znalecký posudek že závady tam musely být už v době technické kontroly. - Jo a prodávající si nechá udělat znalecký posudek,že tam žádné závady v době prodeje nebyli a auto bylo poškozeno a zničeno v servisu kam ho dal ten kupující.Ty nefunkční brzdy musel poznat kupující už při kontrolní jízdě nebo převzetí vozidla.Tak ho neměl kupovat.Nikdo tady nevíme co a jak mají zapsáno a podepsáno v kupní smlouvě.

jirka20
hodnocení

0x
Pokuď již peníze nechcete vidět,ta rada fíka je nadzlato...
Souhlaste s vrácením kupní ceny,na vaše investice do servisu zapomeňte...berte to jako zkušenost.
Prověřit jak funguje jisté STK lze jistě i jinak...tedy až vám vrátí peníze,můžete jít nahlásit cokoliv...Dopravku to jistě zajímat bude!
mot
souhlas, kolik byla vase investice? par tisic predpokladam, to se ztrati...
vrate ho, vemte si penize zpet a priste lip vybirejte.

mnd®
hodnocení

0x

Co máte přímo uvedeno v kupní smlouvě o technickém stavu vozidla?

Kupoval jste od fyzické osoby,pak podle vašich indicií je majitel a technik STK dobrým kamarádem prodejce.

danys*
hodnocení

0x
Vyndejte si další penizky, podejte oznámení k občanskému soudu a můžete to par let řešit právní cestou

hodnocení

0x

Honzo, nevím kde je pravda, páč zde je jen jednostraná výpověď. Nehodlám komentovat Vaše názory a úvahy, jen odpovím na vaše dotazy.

Jakým způsobem je možné dokázat pochybení na straně STK?
Jedině soudní znalec může vypracovat posudek, kde může být i uvedeno, že uváděné závady musely být již před nějakým časem.

Vztahuje se prosím i tento případ do tohoto časového limitu?
Určitě se nevztahuje tato lhůta pro Váš případ.

Máte další dotaz?

(Rád bych viděl text trestního oznámení. Z jakého důvodu a na koho? Prodejce či STK?)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]