Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vrací se zelená převozní značka?

Od: lukas95 odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám dotaz. Přivezl jsem si auto z Německa, mám teď zelenou papírovou převozní značku na 10 dní. Pojistku mám sjednanou a zítra jdu na úřad. Budou tam chtít tu zelenou převozní značku nebo může zůstat nalepaná na okně? Jde mi o to, abych s tím autem mohl jezdit, než auto bude na českých papírech..

Děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mopet*
hodnocení

2x
Ano zelenou převozni značku vám vezmou.
lukas95
hodnocení

Děkuji za odpověď. Takže s autem se jezdit nesmí, dokud nebudou hotové české papíry.

hodnocení

2x

Teorie: Pro laiky: Zelená převozní RZ je určena k převozu vozidla z místa prodeje do místa bydliště, popř. stanoviště vozidla a poté pro nutné přejezdy v souvislosti s registrací vozidla. Ve vozidle smí být jen řidič.

Praxe: S papírovou zelenou RZ se jezdí po ddobu její platnosti po ČR bez omezení a policajty to moc nezajímá.

Při registraci vozidla se tato zelená papírová RZ předkládá spolu s doklady k vozidlu a dalšími náležitostmi a zůstává na RV.

doplněno 24.07.17 12:58:

@milancukrar: Děkuji za přání, i tobě Milane přeji hezkou dovolenou.

Na toho řidiče se ještě kouknu, snad to najdu, protože ta informace už je trochu vousatá, z doby, kdy jsem s tím měl profesně co do činění. Ještě se ozvu.

doplněno 24.07.17 13:35:

Tedy k tomu řidiči: Natvrdo žádný předpis toto nestanoví. Jsou pouze stanoveny podmínky užití dočasné převozní RZ, a to v zákoně č. 56/2001 Sb., §38b, odst. 1, písm. b) a ve vyhlášce č. 343/2014 Sb, §23, pím. c), §34, odst. 1, písm. b). Vše další je otázka subjektivního výkladu, takže se může najít policajt, kterému budete těžko vysvětlovat, že zrovna v neděli jedete s celou rodinou z Prahy, kde jste auto koupil, do Karlových Varů, kde bydlíte, legálně auto přihlásit a že tedy nejde o výlet a zneužití zvláštní RZ. Přitom na převozní RZ to sice nenajdete, ale není problém u prodejce zjistit, na čí jméno byla ta převozní značka vydána. Takže ty paragrafy jsou zatraceně zakroucené a možné je všechno.

Ovšem je třeba si dávat zatraceně pozor na případnou dopravní nehod, kde se pak zkoumá splnění všech zákonných podmínek a myslím, že některé věci by se zatraceně špatně dokladovaly. A to už by šlo o peníze a mnohdy velké peníze.

V každém případě platí hlavně to, co jsem již uvedl nahoře: Pokud je značka platná, účel jízdy policajty moc nezajímá

Pane kolego, jen pro upřesnění, "Ve vozidle smí být jen řidič" toto jste nalezl kde? Že manželka nemůže jet se mnou pro nové vozidlo?

Děkuji Ti, Pavle, a přeji krásnou dovolenou.

doplněno 24.07.17 14:09:

Pavle, vše je o dokazování. Jen jsem chtěl sdělit, že není omezen počet osob ve vozidle. Jen se nesmí zneužívat zelené převozky, ale jen využít její možnost.

doplněno 25.07.17 15:11:

bacha na výklad předpisu:

Tabulky zvláštní registrační značky pro jednorázové použití s omezenou platností přidělí registrační místo prodejci vozidla, který jimi vybavuje prodaná vozidla jednotlivým zákazníkům, k vykonání potřebné jízdy do místa registrace vozidla. Na tabulce je vyznačena platnost registrační značky, která je stanovena na 10 dnů od jejího vydání. Prodejce nebo registrační místo, které tabulku zvláštní registrační značky pro jednorázové použití s omezenou platností vydalo, na ni vyznačí, v místě k tomu určeném, datum vydání. Zápis potvrdí otiskem razítka a podpisem oprávněné osoby.

Zde je jasně napsáno, kam se značkou můžete jet.

lukas95
hodnocení

Díky za odpověď. :)

lukas95
hodnocení

Zdravím, tak dnes jsem byl na úřadě, do týdne bych měl mít značky, ale převozní značka mi zůstala.. Tak předpokládám, že s ní dál jezdit můžu, když je platná ještě skoro týden. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]