Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám chápat tuo křižovatku

Od: ludvajs odpovědí: 8 změna:

Jak mám chápat tuo křižovatku (viz foto)? Musím dávat přednost když svítí zelená dvojšipka?

Jak mám chápat tuo křižovatku

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Komu dávat přednost? Jedině chodcům na přechodu, při odbočení vpravo.

majsterjoe*
hodnocení

1x

Na křižovatce není nic k nepochopení. A na semaforech svítí jasný signál volno pro směr přímý a odbočení v pravo, přičemž v pravo můžou mít i volno chodci, kterým je třeba dát v tomto případě přednost.

hodnocení

0x

Použití tohoto signálu je trochu diskutabilní. Tento signál je označován jako konfliktní, tzn., že je třeba dát přednost všem vozidlům ve volných směrech. Když si odmyslíte tramvaj na fotce, z čeho máte jasné, že protijedoucí nemají zelený signál "Volno vlevo"? V tom případě byste jim podle zákona měli dát přednost.

Zase jeden příklad toho, jak jsou ta Pravidla silničního provozu nedokonalá.

doplněno 22.07.17 18:44:

@majsterjoe: Dovolím si zopakovat: Ten DOPLŇKOVÝ signál je KOLIZNÍ (omylem jsem prve napsal konfliktní). Takže dávám přednost všem, kteří mohou mít signál VOLNO. Sice se to nepoužívá, ale teoreticky může nastat situace, že protijedoucí budou mít VOLNO ve tvaru zelené šipky vlevo a pak podle znění PSP jim vozidla jedoucí na DOPLŇKOVÝ signál musí dát přednost.

doplněno 22.07.17 18:52:

@ra252: Právě, že ta dvojšipka na obrázku je S5! S3 je celý"semaforů, S3c je jeho zelený signál, což není případ z fotografie.

majsterjoe*

Protože volno v levo nemají. Protijedoucí můžou mít maximáně stejný signál jako vozidla z výhledu. Rovně a nebo do prava. Jediný kdo by mohl mít v tomto případě přednost, by bylo vozidlo jedoucí z leva ještě na signál volno. Což je možná případ i uvedený na fotce. Nic komplikovaného

Vozidlo zleva nemůže mít zelenou v situaci na obrázku. To tam trčí kdovíjak dlouho před přechodem.

Proč bych dával přednost protijedoucím při jízdě přímo? Ta červená znamená pouze "teď je zákaz odbočení vlevo". Jízdu přímo a vpravo povoluje zelená "dvojšipka". S3c není S5.

Nesmysl. S3c není S5.

Máte pravdu. Domníval jsem se, že doplňková šipka může mít pouze tvar zobrazený ve vyhlášce. V textu se ovšem píše "ve směru, kterým šipka nebo šipky ukazují". Šipka tedy zřejme může ukazovat i dolů nebo doleva. Kouzelná prasárna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]