Nejste přihlášen/a.
Rád bych si ujasnil něco okolo disků a pneu obecně , a také ve ztahu k autu Dacia Dokker ( "access"). Dodávaný manuál je, řekl bych, napsán ( nebo snad jen přeložen do č.j.? ) ledabyle, povrchně v porovnání s uživatelským návodem pro Dacia Logan MCV I ( nechvalné vyjádření o návodu pro Dokker jsem s dočetl i na webu club dacia ).
1. Má toto auto "kontrolu tlaku pneumatik" ( v návodu stojí jen "... je-li jím vybaveno, měří..."? 2. Na jakém principu ( obecně ) je toto zařízení postaveno, jak systém pracuje (přenos dat mezi vysílačem v pneuventilku a "budíkem", princip vysílače tlaku?) 3. Vysílač tlaku je pevnou součástí ventilku a zůstává trvale na disku, kam byl namontován, nebo jej lze odejmout a použít na jiném disku kola? Jsou vysílače různých výrobců kompatibilní - zaměnitelné? 4. Pokud systém nefunguje správně ( např. rezervo je bez vysílače tlaku ), o jakou závadu se jedná při kontrole v STK ( lehká, střední, těžká ). Na webu jsem s dočel, že v Německu je údajně vozidlo při špatné funkci/hlášení poklesu tlak v pneu nezpůsobilé k provozu - při silniční kontrole "neprojde". 5. Na vnějším obvodu ocelového disku je barevná tečka, bod - k čemu značka slouží? 6. Na některých pneu je vyznačen směr otáčení, který je nutné zachovat. Pokud směr otáčení není vyznačen, ale je na boku nápis out side/vnější strana, znamená to, že se pneu může otáčet libovolným směrem, případně být použita střídavě buď na levé nebo na pravé straně vozu ( změna směru otáčení)?
Je zřejmé, že jste si vůbec nepřečetl Návod k obsluze vozidla. Dokkera totiž mám doma a ať si píše kdo chce co chce, je to tam velice solidně popsáno.
Takže ad1: Ano, má.
Ad2: Ve ventilku je vysílač, přijímač je v ŘJ, ta vyhodnocuje přijaté signály a podle toho signalizuje kontrolkou stav.
Ad3: Vysílač je součástí ventilku a ventilek lze tedy namontovat na jiný disk. Vysílače různých výrobců nejsou záměnné.
Ad4: Blbost, zatím se nesleduje. Ani totiž není jak sledovat.
Ad5: Barevná tečka bývá na pneumatice, na disku jsem ji ještě neviděl. Na pneu označuje nejlehčí místo, které se má montovat k ventilku.
Ad6: Pokud je vyznačen směr otáčení, je nutné ho zachovat. Pokud je vyznačena montáž (outside), je nutné ji zachovat. Je však vhodné zachovat směr otáčení pneumatiky na vozidle po celou dobu jejího užívání.
Takže jste ten návod opravdu nečetl. Jinak byste totiž obratem zkusil, zda se kontrola tlaku pneu zobrazuje na palubním počítači.
Mezi námi, jak píše honza, systém kontroly tlaku v pneu mají všechna vozidla od r. 2014 povinně a Dokkery ho mají, pokud se nepletu, všechny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.