Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, v neděly večer jedu s rodinou poprvé jako řidič do Chorvatska (Tučepi), čeká mě tedy cca 1150 km, řidič budu jen já.
Nikdy jsem neřídil tolik kilometrů, jako rozvážel jsem zboží po Praze dodávkou, ale to jsem byl furt ve střehu, jak ale bojovat s únavou na dálnici. Mám představu že vyrazíme večer v cca 22 hodin a na oběd by jsme tam mohly být.
Děkuji všem za rady.
čekejte prosím, probíhá přenos dat...
No Chorvatsko jsem nikdy nejel... jezdil jsem na Chalkidiki do Řecka, což je o 300 - 400 km dál než uvádíte. Cesta mi zabrala 14 - 15 hodin. Vyjížděl jsem večer a dopoledne jsem byl na místě. Před cestou jsem se snažil pořádně vyspat a na cestu si bral termosku s kávou a k tomu energeťák. Když už jsem měl pocit, že je to moc, tak jsem zastavil, prošel se, trochu si zacvičil. Zvládal jsem to sám, jen jednou když jsem jel od Bělehradu až na Srbsko - Maďarské hranice v mlze, kde bylo vidět tak na 30 metrů, jsem byl tak vyždímanej, že to na hranicích, kde už naštěstí mlha nebyla, převzala bývalka.
Krom kávy a energeťáku jsem také používal rádio s nějakou rytmickou hudbou, ideálně tak abych si broukal taky a udržel mozek ve střehu, žádné ukolébavky. K tomu občas otevřít okno a nechat se ofouknout.
Pokud se ale necítíte, tak si sežeňte střídání, nebo to opravdu rozložte. Nevím jak Vy, ale já třeba poznám, kdy už jedu "na sílu" a mám zastavit, abych to někam nenabořil.
Rada je zcela a úplně prostá,nesmíš spěchat a musíš co dvě hodiny odpočívat,vážně to není sranda,jezdím dlouho a jsem vyježděnej a když to jedu,bez odpočívání by to opravdu nešlo,po 500 kilometrech na tebe padne únava a zastavit musíš stůj co stůj,nebo se prostě vysekáš..to není problém,odpočívky jsou tam na dálnici na každém kroku. K tomu si nakoupit nějaký energy drinky(ale zase opatrně aby ti nebylo blbě)
Prostě nesmíš spěchat,až tam budeš tak tam budeš a s rozvahou..jak na tebe půjde únava,zastavit
My tam najezdíme strašný porce kilometrů,jezdíme po okolí na výlety,ale vždycky v klidu. Z dovolený se chceme vrátit,ne tam zůstat
Taková štreka na jeden zátah bez možnosti střídání řidiče je příliš. Navíc ještě v noci a v neznámém prostředí. V nejhorším případě bych radši vyrazil před východem slunce, pěkně odpočatý a vyspaný. I tak bych rozdělil jízdu na dva úseky, aspoň s hodinovou přestávkou. Jet v noci beze spánku je mnohem nebezpečnější.
Ano pojedeme z neděle na pondělí, to by měl být provoz mírnější (ráno bych se chtěl vyhnout Vídni, tam to prý bývá hustší)
jinak co hledám na internetu, jak proti únavě třeba tady( odkaz jak bojovat/... ) píšou že káva vlastně vůbec nedodává energii, ale lepší je příjem vitamínu c, to mě docela překvapilo, vždy jsem měl za to že káva je základ. Hm tak asi si koupím nějaký poctivý pomerančový džus. a případně krátké spánky...
Za volantem jsem strávil hodně nocí a i když by se dalo říct, že jsem na celkem zvyklý a "trénovaný", tak vždy, když jsme jeli do Chorvatska, tak jsme vyrazili bud odpoledne nebo večer a když jsem začal pocitovat únavu, tak jsem zastavil a do rána se vyspal. "Počítej s tím, že únava na tebe padne at děláš co děláš. Nejdůležitější je vědět, kdy zastavit a vorazit si.
Jj, teď to domlouvám s manžlkou, že v případě potřeby prostě zastavíme a prospíme se, nedá se nic dělat, lepší tam dojet později než vůbec. :-/ budu do sebe lít pomerančový džus - jak píší v tom článku, když se nad tím zamyslím, tak když někdy vypiju džus tak mě nakopne, tak asi na tom něco bude...
my jsme o dovolené najezdili vždycky hodně moc kilometrů. Nebaví nás být na jednom místě. Většinou jsem přejížděla z místa na místo v noci, tak děti spaly a bylo jim to jedno. Ale když jsme jeli přes den a já byla unavená, tak jsem zastavila někde, kde se děcka vyřádila a já se zatím prospala.
Dobrý den,do Chorvatska jezdím s rodinou každý rok.Řídím vždycky sám a jedeme na jeden zátah.Vyjíždím vždy a to buď směrem tam,nebo zpátky ve 2.00 hodiny ráno,s tím,že jsem "trochu"vyspaný a vyjíždím v relativně dobrý čas.Provoz je perfektní a na místě,jestli tam,nebo doma jsem po 14.hodině.
Dobře dojeďte,ještě posílám adresu na webcam http://www.chorvatske.wz.cz/ nahoře pak klikněte nažluté políčko "zde"
schválně se podívejte,jaké jsou momentálně kolony...
V Chorvatsku jsem nikdy nebyl ale když slyším v médiích kolik všelijakých nařízení.prikazu a zákazů tam je tak bych změnil místo pro dovolenou...
V případě krize stahnout okýnka pro čerstvý vzduch, rozsvítit si vnitřní světýlko, jíst ovoce (jablka,meruňky,...) a bonbony. Hodně bonbónu. Hodně pít vodu, žádné koly, ideál čistou vodu, popř minerálku. Nutkání jít na WC taky docela pomůže. A poslední dobou se stává populární hroznový cukr viz. google.
Nevím, co všichni mají s energeťáky. Je to bláto. Procházky po parkingu taky nepomáhají, do 5ti minut jsi tuhý jak rohlík. Vždy je lepší spánek, stačí klidně půl hodiny, vždy trochu odrbat oči. Pokud stále nic nepomáhá, tak nezbývá než to zapíchnout nekompromisně na 3 hodky (i dýl samozřejmě, ale zase aby jste nějak účelně dorazili do cíle).
jám jenom bych se chtěl zmínit o mikrospánku..už se mi to stalo..kdyby neseděla vedle manželka a nezařvala že už jedu do příkopu..tak jsme tu už asi nebyli...a jak se mi sladce usínalo..teploučko,pršelo a ty stěrače tak pěkně kmitaly...pak jsem několikrát během cesty lítal v deští kolem auta ..dělal dřepy...brrrr ještě teď se mi jak si na ten mikrospánek vzpomenu dělá zle!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.