Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomáhá silica-gel proti zamlžení skel?

Od: jano* odpovědí: 12 změna:

Kdysi jsem někde četl, že prý proti zamlžování skel v autě zevnitř účinně pomáhá silica-gel třeba zašitý v ponožce a umístěný někde v interiéru. Nemáte to někdo vyzkoušené?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možná že i pomáhá. Ale představ si objem krabice s elektronikou, kde jsou pytlíky silikagelu a proti tomu si představ interiér auta. Neumím odhadnout jak velký "pytlík" se silikagelem by byl vhodný.

Do té krabice s elektronikou se dostane maximálně vzdušná vlhkost. V autě sedí minimálně řidič kderý neustále vydechuje vlhký vzduch.

Já zamlžování skel řeším mírným pootevřením okénka a větráním.

fiser22*
hodnocení

0x

No, částečně pomůže, jenže určitě ne nějaký malý sáček, v autě jsem měl (a stále mám) pod sedačkou v zimě kilový pytel + okna nastříkaná sprejem proti mlžení, pravda, zamlženo bylo asi 3x za zimu, od tý doby nic... Ale základ je především tu vlhkost co nejvíc vyvětrat, tj nechat aspoň chvíli otevřená okna nebo dveře

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně existují i účinnější absorbéry na vzdušnou vlhkost.Ale nakonec stačí sklo potřít glycerinem a vyleštit suchým klůckem.

JABRAKA

hodnocení

0x

Pokud budete mít sillica-gel zašitý v pytli od brambor a budete ho po každé jízdě vysoušet, určitě pomůže ;).

Kdysi se prodávaly žluté utěrky "Clarin". Po otření zapoceného okna (na sucho to nefungovalo) se na skle vytvořila vrstvička, bránící dalšímu pocení. Bylo to poměrně účinné, ale mělo to jednu chybu - vrstvička v zimě zamrzala. Mám tuhle utěrku (starou snad 20 let? ) v autě dodnes a dodnes funguje.

jabraka*

Clariny měly v sobě propylenglykol.Oproti etylenglykolu je nejedovatý.Zabraňuje zamrzání skel.Kdyby se dal koupit v drogerii,byl by lepší jako glycerin.

Mimochodem - propylenglykol je základní složka náplně elektrických cigaret. Asi by se dalo hledat tam ..

kepler*
hodnocení

0x

Silikagel sice pohlcuje vzdušnou vlhkost, ale jeho kapacita se brzy vyčerpá. Pak je nutné ho vysoušet v troubě, ale do výchozího stavu se už úplně nedostane. Nevidím to jako efektivní řešení. Nejlepší je pustit si na nejvyšší výkon větrák na čelní sklo, případně si nechat ofukovat i ta boční. Až auto začne topit, účinek se ještě znásobí.

hodnocení

0x
Proti zamlžení předního skla skvěle funguje vyhřívání skla.
jabraka*

Bohužel zpočátku většina starších aut musí počkat,až se ventilace motorem zahřeje.

JB

asd1
hodnocení

0x

Pomáhá, ale musí ho být větší množství. Podobně funguje jakýkoliv pohlcovač vlhkosti, např. kilo rýže pod sedačkou. Někdo vozí i bytový pohlcovač vlhkosti.

Od věci není kontrola funkce klapek, hlavně vnitřní cirkulace.

Dost dělá způsob provozu - před dojetím vyvětrat chladným vzduchem, před nastoupením pořádně oklepat sníh z bot, mít ofuky nastavené na sklo, využít klimatizaci.

Nebo vyměnit auto. U dobře navrženého se čelní sklo prakticky nemlží ani v "prádelně". Vyhřívání čelního skla je super.

hodnocení

0x
bud si zprovozni klapku přepínání vnitřni a venkovní regulace nebo ji vyřad a nech to otevřený pouze na venkovní okruh a bude po mlžení

mirekmb
hodnocení

0x

za mne ne, jedině že by jsi toho silikagelu vysypal kolečko na zadní sedačky a u spolujezdce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]