Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za baterii?

Od: luki odpovědí: 10 změna:
Dobrý den poradi mi někdo jak udrzovat tuto baterii? Nema zadny víčko na doliti a ani pruhleditko s barvou štítku(zelena/cervena) potrebuju totiz zjistit stav a hlavne stáří pred odjezdem na dovolenou... Ani jedno neznam..
Co je to za baterii?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Klasická bezúdržbová olověná baterie s elektrolytem kyselinou sírovou řady Varta Blue Dynamic (D24). Pokud nepozorujete zhoršené startování, není nutné se tím v letních měsících moc zabývat. Jinak vám doporučím nechat si ji otestovat v servisu, skoro každý slušný servis má zátěžový tester autobaterií a sdělí vám, jak na tom vaše baterie je. Někde na baterii můžete najít rok a měsíc výroby, který se však vztahuje k obalu baterie. Od skutečného data výroby se však bude lišit maximálně v řádu týdnů.

Bližší informace (v němčině) zjistíte zde varta-automotive.de/...

doplněno 01.07.17 18:59:

@jmlc: Nemá technologii EFB, tu má řada D51 Varta Blue Dynamic EFB;)

doplněno 01.07.17 19:02:

Oprava - ne D51, ale D59...

kepler*

Jen doplním: konstrukce bezúdržbové baterie zabraňuje odpařování vody z elektrolytu. Tím pádem není potřeba baterii pravidelně kontrolovat a dolévat. Jaká je zbývající kapacita, záleží nejvíc na stáří baterie. Jinak se od klasických olověných baterií neliší a skutečný stav zjistí až zátěžový test. Běžná životnost okolo pěti let.

hodnocení

0x

autobaterie.heureka.cz/...

bezúdržbová - uvnitř není voda a kyselina.. udržuje se příležitostným nabíjením nabíječkou pro tyto baterie.. pokud tedy nejezdíte na jedno nastartování třeba 30km.

Pokud dnes není problém, vydrží i pár dalších dnů... Pokud problém při startování už poznáváte, zajeďte do servisu a nechte změřit příslušným měřidlem..

doplněno 01.07.17 18:24:

Já žil v domění, že tam je jiná směs, která nemá problém jako voda... nějaký gel... ale upřímně - je mi to jedno. To zásadní je řečeno. Nikdo tam nebude nic dolévat a otestovat to musí přístroj.

Nebo je rada díky zmíňce o vodě chybná?

uzungura*

Na spodní části baterie by měl být terčík s rokem výroby, nutno však demontovat...

To jmlc - pokud uvnitř baterie není voda ani kyselina tak co tam tedy je? Vždy jsem měl za to, že je to sice bezúdržbovka,ale jak může fungovat bez elektrolytu?

Ale ne - já nemíním dehonestovat úroveň Vaší rady, mě šlo čistě technicky o to, co to v té Vartě je. Já jsem s Vartami rád skončil před více než deseti lety, tak mě čistě technicky zajímá, jestli vymysleli už něco lepšího.

Nejsem expert, jen mám zkušenost např. s vybitou baterií :) ... tato blue verze má technologii EFB - olovo-kyselinaS řadou blue jsem spokojen u malého benzíňáku - zatím cca 6 let stará funguje bez potíží a parkuji venku... Jinak varta v řadě silver používá AGM technologii ... varta-automotive.cz/... druhou stranu do nafťáku jsem koupil autobaterie.heureka.cz/... když v dané době byla varta blue víc než 2x dražší.. Dnes se už srovnávají i cenově... varta slevňuje
doplněno 01.07.17 19:02:

njn, už mlčím...

moje blue je EFB, nemrknul jsem se na tu fotku dostatečně... :(

ovczaak*
hodnocení

0x

jen tak mimochodem,matně si vzpomínám,že kdysi mi v autě "bezúdržbová" baterka dělala problémy. chtěl jsem ji vyhodit,ale před tím jsem ze zvědavosti sloupl ten štítek nahoře... a byly tam! normální šroubovací špunty. dolil jsem destilku,nabil a baterka jezdila dál.

luki
hodnocení

Takze na baterii jsou dva terčíky a oba ukazuji "10" jestli to znamena ze byla vyrobena 2010 tak je to na ni slusnej vykon ;)

rv*
hodnocení

0x

Pokud s tou baterií do teď bez problémů jezdíte, tak bych to neřešil, byla by to velká smůla, kdyby právě na dovolené klekla. A i pak se snad všude dá koupit nová. Ale pokud jste jí dostal, nebo někde roky ležela, tak to bych ji pořádně nabil a změřil skutečnou kapacitu (řízeným vybíjením přes spotřebič aby byla alespoň 50% nového akumulátoru) a jak startuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]