Nejste přihlášen/a.
Já bych to nezkoušel, protože bez alternátoru tam nemůžeš mít řemen, který pohání příslušenství, takže ti patrně minimálně nepůjde posilovač řízení a jelikož neznám typ auta, možná ani vodní pumpa, což je na dost rychlé zničení motoru.
Obecně se dá říci, že musí být napájena řídící jednotka motoru, veškeré další řídící jednotky (ABS, komfort a další), zapalování a veškeré příslušenství, nutné k chodu motoru (snímače, sondy, servomechanismy apod). Jejich spotřebu nedokážu ani odhadnout, mohla by se pohybovat v řádu jednotek, možná desítek Ampérů.
Já osobně bych s tím v žádném případě nejel.
Spousty aut má řemen pouze pro alternátor.
Dokonce 2 ze 3 mých aut jedou bez řemenu na altík a nic nehrozí. (volvo V50 T5 a Fiat Doblo) . Na feldě pick-up 1.3 pohání vodní pumpu, tak se v nouzi musí použít třeba řemen od kalhot či silonky od manželky.
Ale dojel bych se všema.
Každé auto bez světel dokáže jet několik hodin pouze na baterii. Min. 2h.
Benzín atmosféra 1,6 - tipnul bych že minimálně 50 km to v pohodě ujede. Předpokládám minimální odběr = žádná světla, klima (větráky), rádio atd. a nabitou baterku v dobrém stavu. 60 Ah = hodinu 60A nebo 60 hodin 1A - to jen teoreticky, v reálu starší baterka bude mít nižší kapacitu, a hlavně baterku je dobré nevybíjet pod 50% kapacity. Tj rozumně máš u starší čerstvě nabité 60 Ah baterky k dispozici max. 30 Ah, pak na nabíječku (nebo mít další baterku a přehodit)
Hodí se voltmetr do zapalovače - vidíš přímo aktuální napětí v síti.
Pozor jestli klíňák nepohání i vodní pumpu (zlikviduješ motor) nebo servočerpadlo (řízení půjde ztuha, jet se ale dá). Nouzově na to jde navlíknout řemen např. ze silonky.
Tak se starou Š120 můžeš jezdit snad skoro celej den... Zapalování bralo cca 3A a nic více, ale u nových vozidel máš napájené ABS (čerpadlo), elektrický posilovač řízení a to je celkem žrout... Asi by se to muselo řešit na konkrétní vozidlo...
Ale určitě při akumulátoru v rozumné kondici to taky nějakou dobu vydrží...
Klekl mi alternátor 150 km od domova, koupil jsem novou baterii 55 A (vůz Opel Sintra 2,2 benzin-plyn-jel jsem na plyn).
Prodejce v autoservisu mi řekl, že těch 100-150 km ujedu a ujel ...vše jsem měl vyplé (světla, ventilátor, topení, i bylo mi doporučeno ani nedávat pokud možno blinkry...což jsem až na výjimku nedával. Otázka , je že bych asi nemusel nastartovat, kdyby to zdechlo, ale to se mi nestalo (dá se roztlačit-staré auto), tak pokud nemusíte svítit atd., tak asi fakt lze ujet hodně...
Mám dvě osobní zkušenosti-- 3koda 120 v roce 1995 z Dachsteinu do Kaplic v říjnu odpoledne bez dobíjení- prasklý uhlík v altiku.Světla jen parkovačky a bobky jak sviňa po dálnici. Dojel jsem a oddechl si jak sviňa, druhý den servis a dnes druhá zkušenost-Renault clio- přestal dobíjet u Hronova- risk bez světel a dojezd 45 km do Dvora Králové-- konektor na budící vinutí KO.Ale taky díky 60Ah baterii-- ale nervy u toho jsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.