Nejste přihlášen/a.
Mám namontované LPG a to sice řídící jednotka A KME a vstřiky Valtek. Jelikož se mě seřízení v servisu nelíbilo, tak jsem se rozhodl pro diagnostiku a seřízení doma. Zakoupil jsem tedy kabel k propojení řídící jednotky a notebooku, nahrál seřizovací program a vytiskl stručný návod. Seřídil jsem to na několik pokusů dobře, auto jelo úplně parádně, ovšem jen do té doby, než jsem natankoval LPG jinde. A bylo po kráse. Byl jsem rád, že to vůbec jede. Tak jsem se do toho pustil znovu. Opět jsem to seřídil, nyní ovšem stojím před problémem, jak to seřídit, aby to jelo na různé druhy plynu. Z toho stručného návodu mě nejsou jasné některé pojmy. Je tam nastavení otáček pro spínání, teplota LPG, atd., což není podstatné, podstatné jsou další věci a to:
Naklonění - co to udělá při větším, nebo menším náklonu-píšou sice, že to znamená %rozdíl délky vstřiku benzin a plyn
Posunutí v ms - je tady napsáno, že je to zpoždění vstřiku oproti benzinovému
Obohacení v %, to vůbec nevím, jak je to myšleno, jestli se dávkuje více LPG, jde to i do minusu a jak poznat, zdali to má málo, nebo hodně
Ještě je tam možnost Autokalibrace, to si nastaví ale nějaké divné hodnoty. Ještě příhoda, co se mě stala při té autokalibraci, jako na potvoru mě začal tmavnout na notebooku monitor, takže už jsem potom nic neviděl. Potom už to na plyn nejelo vůbec. Takže oprava monitoru a pokračování příště.
Na LPG jezdím už 17 let a s takovým problémem jsem se v životě nesetkal. Budeš se zlobit, ale je to důsledek toho, že se amatér, totální laik, vrtá do něčeho, do čeho mu nic není. Ty "různé druhy plynu" je dobrá blbost. Ano, je trochu odlišné složení LPG podle výrobce, sezóny a pod, ale nikdy nemůže dojít k tomu, co popisuješ. Z dalšího tvého popisu je zřejmé, že seřizování motoru na LPG vůbec nerozumíš (promiň, na rozdíl ode mne). Takže si fofrem najdi spolehlivou LPG dílnu a oni ti od tvých problémů pomohou. Pokud jsi ze západu Čech, jsem schopen ti i poradit a doporučit.
@flekl: Jo, Vochov u Křimic, to znám. Já jsem chebák a tady máme Autogasservis Bláha, můžu ti říct, že tady na západě asi lepší odborníci nejsou. Samozřejmě, že znám i lepší a horší plyn, ale dobře seřízený motor zkousne hodně moc, aspoň já s tím žádný problém nemám. A to máme se ženou na jednom autě 400.000km, na druhém 260.000km, no a třetí točí druhou stovku. Vše bez problémů a je to jen o té péči.
Ještě se zeptám: Jaký máte systém a od jakého výrobce?
Pro Satama. Také už jezdím na plyn tak nějak podobně dlouho. Již jsem na něj najel asi 250.000km. Ty různé druhy plynu, že je to blbost? Kdybych to nezažil, tak bych to nepsal. Jinak mě to doposud samozřejmě dělali v servisu.
Jinak jsem se ptal, jak na to, co jisté věci znamenají. Neříkám, že mám nyní nějaký zvláštní problém, jenom to seřízení v servisu je jaksi šup sem, šup tam a je to hotové. A další pán na holení. To je přístup na nic. Když jim řeknu třebas, že to v malých otáčkách škube, tak jdou po svíčkách a po všem možném jiném, ale ne po seřízení plynu a když si to udělám sám, tak je po škubání. Je to zajímavé, že? Žádné svíčky. A říkáte na plzeňsku, tam jsem jednou také byl, někde u Křimic a to je zrovna případ tam odsud. Vyměnili také ty svíčky za "plynové", ale ty hned letěly z auta ven. Už nikdy více.
Jestli tomu tedy rozumíte, tak poraďte, nyní to dělám zkusmo, pokus-omyl, dá to sice práci, ale na 10-15x to nějak nastavím, že to určitě jede lépe, než ze servisu. Takové nějaké základní hodnoty již vím.
Jinak kvalitu toho plynu nyní mohu autem přímo testovat. To, že jsi to ještě neslyšel, neznamená ještě, že to není možné.
Ten systém píši hned v úvodu.
Ten systém nastavit tak, aby to jelo jak na lepší, tak na horší plyn, v tom bude asi velké umění, ale časem na to po x pokusech také přijdu, píšu si ty hodnoty. Jenomže kde jaký plyn zrovna mají, to člověk neví. Budu asi vozit notebook ssebou a kdyby bylo nejhůře, tak doladím.
Doladit to ovšem na nejlepší jízdu, to lze jen na jeden druh plynu. Takové doladění aby to jelo dobře jak na horší, tak i na lepší, to nelze, jedině nějaký kompromis, ale to už se ztrácí výkon. Pokud také tankuješ různě, taks to již musel zažít, že to na jeden plyn jede jak víno a natankuješ jinde a je to hodně znát jak na výkonu, tak právě to škubání při volnoběhu a hlavně rozjezdu - čili v malých otáčkách. A skutečně doladění na plyn, který tam zrovna je, to je potom jiná jízda. Tak jsem se ještě nikdy nesvezl, jak to dokáže jet. No ale jen do té doby nového natankování. To bys musel jet znovu do servisu na seřízení, ale abych dával za každou diagnostiku 500,-, nejsem blázen a ještě to nejede jak má.
Takže proto jsem se rozhodl, že to prubnu sám. Žádný učený z nebe nespadl. A výsledky zatím nějaké mám.
měla by tam být nějaká základní mapa, pak by se měla udělat ta autokalibrace, která to doladí.. ovšem ne vždy se to může úplně podařit.. kámoš má plynaka v 1.6 74kw a ty mapy měl nastavené nějak zvláštně- hodně chudá směs až to místama házelo chybu lambdy.. ostatně pro tebe by měla být směrodatná lambda sonda a její hodnoty... k tomu se ale potřebuješ připojit k řídící jednotce motoru.. ono někdy je problem s těma plynařema.. kolikkrat ani neví, co dělají.. :D.. takže když už tak najít nějakeho odborníka..
Tak, tak, najít nějakého dobrého plynaře, který ví co dělá a dokáže si se vším poradit to je umění. Ta autokalibrace je podle mě ošidná věc, ona to nějak nastaví, ale chce to ještě potom individuálně doladit.
Ten monitor je už opravený, tak pokračuji dál. Jen jsem zvědavý na další natankování někde jinde, než jsem zvyklý.
Ono je problém ten, že ta autokalibrace trvá 2-3 minuty, kdy se musí motor držet na otáčkách 2500-3000, což je problém, aby to nevyjelo buď níž, nebo výš.
zaleží co to je za jednotka, ale řekl bych že by se měla přizpusobit v celem spektru otáček... třeba to takto ale neumí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.