Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lhůta na zrušení

Od: jentak* odpovědí: 6 změna:

nevíte někdo, je nějaká lhůta mezi fyzickým zrušením auta(datem na protokolu) a odhlášením z evidence na úřadě?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lhůta není daná, ale je ve vašem zájmu to udělat co nejdříve, protože povinné ručení platíte až do dne odhlášení z evidence. Tento den je pak považován za datum zániku vozidla.

jentak*
19.06.17 15:13
hodnocení

dík.

hodnocení

0x

jentak, lhůta není žádná, Vy vozidlo předáte k likvidaci a až se Vám bude chtít, tak dojdete na evidenci vozidel, tam vozidlo vyřadíte evidenčně.

Co se týče pojištění, to můžete zrušit, jakmile vozidlo přestanete provozovat. Viz zákon 168/1999, §1, ods.2

Budu oponovat, pojištění nelze takto jednoduše zrušit. Zrušení se řídí obchodními podmínkami, které s uvedeným ustanovením nejsou v rozporu. Ty totiž bereš zákon recipročně, tedy ne " může provozovat vozidlo pouze ten, jehož povinnost nahradit újmu způsobenou provozem tohoto vozidla je pojištěna podle tohoto zákona", ale "nemusí mít pojištěné vozidlo ten, kdo jej neprovozuje na veřejných komunikacích". Tento výklad je sice možná přípustný, ale nestačí k okamžitému zrušení již existujícího povinného ručení. A ti i proto, že vozidlo, přihlášené v Registru vozidel, se považuje za vozidlo provozované, byť již fyzicky neexistuje - vlastní zkušenost po dlouhých dohadech s pojišťovnou.
doplněno 20.06.17 07:11:

a @milancukrar: Z toho, s čím jsem se v praxi setkal, soudím, že situace není tak jednoduchá. §2765 OZ sice zní lákavě, ale je to sousto pro právnickou bitvu. Zánik vozidla je vcelku jasně definován příslušným zákonem (bohužel teď nemám čas ho hledat, za pár minut odcházím), takže záleží na tom, čí právní argumentace bude silnější. Netroufám si odhadnout výsledek dopředu, proto i nadále považuji můj výklad za minimálně jeden ze správných.

jylaxojim

Pojištění lze zrušit tak jednoduše, jak si člověk dokáže hájit svá práva.Pokud jsou pojistné podmínky v rozporu se zákony, tak jsou neplatné.

Zrušit pojistnou smlouvu při neexistenci vozidla lze např. dle § 2765 občanského zákoníku. Není se o čem dohadovat.

Pavle, jsem rád, že se mnou nesouhlasíš a oponuješ. Páč tím doložíme čtenářům, že je více pravdy. Pro zánik pojištění musí pojištovně stačit splnit podmínky ve smlouvě a hlavně ze zákonů, ve kterých nemůže být smlouva v rozporu. Osobně bych trval na zrušení smlouvy klidně i na základě dokladu, že vozidlo již neexistuje. Tedy protokol o likvidaci.

Já bych šel ale jinou cestou, vše bych udělal v jeden den, na pojištěťovnu bych šel hned po registr vozidel. Páč bych nerad diskutoval v pojištovně u přepážky, že mám zákonný důvod zrušit pojistku i bez evidenčního zápisu v techničáku.

Asi tak jak píše ...jak si člověk dokáže hájit svá práv

(Ve svém věku již neprosazuji tak tvrdě svůj názor)

Pokud projde novela 168/1999 ve 3 čtením, pak senátem, to by byl větší průser..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]