Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je příčinou zažloutnutí světlometů

Od: hnipirdo* odpovědí: 17 změna:

... a jak docílit, aby světlomety byly opět jako nové bez vynaložení vyšší částky za různé pasty.

Máte někdo zkušenost?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

různé firmy se specializují na čištění "leštění" světlometů. Většina jsou z plastu a dá se vybrousit... včera jsem si vybrousil své na starém autě - sada z kauflandu za 350,- v akci na 2x2 světlomety...

Rozdíl je znát, ale kdo má novější vůz, doporučil bych firmu... já si kolem světel trochu poškrábal i lak... ale u mého auta to nevadí, je jako chameleon ze všech stran díky brněnským blbečkům...

doplněno 15.06.17 19:35:

degenerace plastu - nechal ste někdy něco venku na slunci, dešti,... třeba samopal AK47 udělá na dešti co?

doplněno 15.06.17 19:44:

může se jednat o vadu materiálu - pokud si jste naprosto jist, že opravdu od nového vozu do dnešního dne nikdo neměnil, neboural,...

hnipirdo*
hodnocení

.. a co je příčinou zažloutnutí?

UV záření.
Polykarbonátová světla jsou ošetřena ochrannou UV vrstvou. Ta vlivem abrazivního působení deště a soli či horkem popraská a následně zmatní.
hnipirdo*
hodnocení

To je asi ono, ale proč mám zmatnělé pouze jeden reflektor, ten u řidiče?! Podotýkám, že svetlomety jsou na autě od výroby a nebyly měněné.

hnipirdo*
hodnocení

samopal AK47 udělá na dešti co? tatatatata*smich*
Zkoroduje.
Tedy samopal vzor 58.
Ale Kalašnikov taktéž koroduje.
A co ještě?

Zrezaví, ne, vole! :-D

No jistě...*smich*

hnipirdo*
hodnocení

Jsem si jist na 100%!

jenda2*
hodnocení

2x

Zažloutnutí plastových krytů světel je způsobeno stárnutím krycího laku nastříkaném na plastovém světlometu. Tato vrstva mechanicky chrání plast před poškozením drobnými prachovými částečkami. Oprava není nijak náročná. Světlomety se vymontují, pomocí mazací gumy pro žáky a smirkového papíru pod vodu zrnitosti 1000 se za soustavného namáčení smirkového papíru obrušuje původní laková vrstva na světlometu. Kontroluje se pohledem šikmo, kde jde perfektně vidět už obroušená ploch a kde je ještě lak. Až bude celá plocha obroušená, s úspěchem lze použít brusnou pastu Tempo. Houbičkou na nádobí, jemnou stranou ! se obrušuje s Tempem plocha světlometu pěkně místo vedle místa. Broušená plocha se vlhčí, aby se brousilo mokrou směsí. Pak se na celou plochu nanese jemný film Tempa a nechá zaschnout. Pro leštění jde skvěle použít mikroutěrka. Leští se podélně, ne krouživým pohybem !

prazskejpepik*
hodnocení

0x

dají se koupit nová světla za slušné peníze. leštit něco, co je v p... pro mě nemá tzv. vejšku

@pepíku - mé auto má hodnotu 25tis (pokud natankuju plnou) a světlo stojí 1750,-Kč na aukru (nový, ale asi polsko... no kdo ví). Za 350,-Kč jsem si světlomet rozleštil, že vypadá "jako nový" - opravdu k nerozeznání, dalo by se říct... Je rozdíl mít vyřešen problém za 350,-Kč a nebo dát 3500,-Kč... tedy pro mne určitě je... A to nemám vejšku.

doplněno 15.06.17 20:25:

leštil jsem světlomet před dvěma roky - ty dva roky jsem jezdil a lebedil si, jak to je super v noci dobře vidět. Letos jsem chtěl spotřebovat zbytky, ať se to neválí v garáži - doleštil jsem světlomety - opět překvapivě lepší...

Já jsem spokojen - vy se můžete uspokojit...

doplněno 18.06.17 19:10:

No o tom to je - někdo má peníze, a má hezkou paní... někdo peníze nemá, a chodí mu za ní... ;)

prazskejpepik*

tak hlavně, aby to mělo dlouhé trvání. mě osobně by to nikdy nenapadlo, ale abych řekl pravdu, tak jsem na svém autě nikdy doku... světlomet neměl a nikdy jsem něměl nové auto. spíš starý škopky. přirovnal bych to k leštění pánského přirození :-D

doplněno 15.06.17 20:17:

chvilkový dobrý pocit a pak návrat k půl dvanácté

doplněno 18.06.17 19:07:

doleštil a teď vypadají lépe, než nové. hlavně že jste spokojen a já si raději koupím nové, až budu potřebovat, ale to si budu nějaké auto muset nechat min. 20 let, jestli vůbec

lll*
hodnocení

0x

Kdysi jsem viděl video, kde doporučovali levnější alternativu pastu na zuby, nebo lestěnku na chromy.

dá se to udělat všelijak.. problém je v tom, že to za pul roku bude to samé.. jedině to nejspíš zachrání stříknout nějakým lakem nebo přelepit folii.. taky jsem to už několikkrat leštil a vždy se to vrátí do puvodniho stavu...

jezevec*
hodnocení

0x

Tuto otázku jsem shodou okolností řešil před týdnem. Zkusil jsem sadu na čištění světlometů (380,- Kč), autoleštěnku Sonax (320,- Kč) a bělící zubní pastu (55,- Kč).

VÝSLEDEK? Zubní pasta oba ostatní přípravky hravě porazila.

Krátkodobě funguje (divil jsem se, vyzkoušel a opravdu je to tak) i nastříkat světlomet sprejem proti hmyzu (Biolit, Raid apod.) a přeleštit. Nevím proč, ani jak, ale funguje to.

hodnocení

0x
Po přebroušení je nutno použít lak s odolností proti uv záření, pak to vydrží déle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]