Nejste přihlášen/a.
Zdravím, čeká mě pravidelná výměna oleje na mém autě - Citroen Xsara 1.6i (1999) benzíňák.
Doma mám navíc k dispozici tento Olej: maziva.heureka.cz/...
Chtěl jsem se zeptat zda tento olej můžu použít do mého benzínového auta, nebo zda je tento olej pouze pro dieslové motory. Děkuji za odpověď.
NebáL bych se takto z "voleje "říci,že tento olej tam nepatř i když ho tam asi budete moci dát,ale já bych ho tam nedal,PSA tento doporučoval u aut z rv 85-90 a to při velmi vysokém proběhu jinak dp.10W40 (viz třeba BX14RE n nebo P405 GRDturbo .Pak mám sice mladší (96 ) motory od PSA -1,1 8V a 1,8i16V ale ani u jednoho není předepsaná viskozita 15W40 ale jen 10W40 Vaše Xsa je ještě mladší. Navíc tento je jen asi o 30kč levnější než doporučovaný olej Total Quartz 7000 10W40 (třeba zde www.autozet.cz za 444kč a přímo tam i olej ftr a vůz dostane to své !)Jinak podívejte se do příručky a budete vědět víc co tam dát či nedat!
Nyní jsem se koukal a dokonce je na Vaše auto (Bral jsem že Xsa 1,6i 8V ) je doporučen olej ne Q7000 ale dokonce Ineo 5W-30 a 40! ale asi bych do tohoto spíše než Ineo bych dal Total Quartz 9000 5W-30 nebo 40 (první litr za 128 a druhý 136 u výše uvedeného prodejce)
Všichni výrobci aut přechází na oleje 5W, lepší motory 0W z důvodu nízkých mazacích odporů. V zimě je rozdíl náběhu mazání mezi 15W a 5W až 20 sec.
Olej použijte na mazání traktoru, branky atd. Pro motor ale není v dnešní době vhodný. Na uvedeném odkazu ani není konkrétní specifikace jako např. ILSAC GF-3 nebo API SJ, SL. Ta teprve říká, jak je olej odolný proti tvoření karbonu aj.
Co vim tak s viskozitou si nezahravat, dat tam to co je předepsane u auta, jinak vam mohou začit odchazet dily, ktere jsou mnoho násobně dražši.
Jako mužete "šetřit", ale pak se nedivte opotřebovanim současti.
Takle to řeknu, nechci nikoho strašit, ale vim co řikaji lidi co provaději tribodiagnostiku a oleji se zabyvaji. Je možne, že narazite na olej, ktery vašemu auto pravě vyhovuje, ale budme upřimni, ti co to auto navrhovali nebyli žadni "tamti od vedle".
Ti co auto navrhovali mimo jiné nemají zájem aby to vydrželo furt, ale tak pět let. Proto je třeba prodloužené intervaly výměny, doživotní náplně převodovky a podobně perly s rezervou Podobně moderní oleje - řídké vodičky 0W20 a podobně, to je v motoru spíš kvůli ekonesmyslům než technicky kvůli lepšímu mazání a prodloužení životnosti...
Ahoj,
raději bych použil oleje určřené pro benzínové motory, takhle si jen zbytečně snížíš jeho životsnot. Nějaké nalezneš tady: carsshop.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.