Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvláštní hmota u svorky baterie

Od: h75® odpovědí: 9 změna:
Přátelé, setkal jste se někdo s tímto? U jednoho z pólů baterie se mi začlo objevovat velké množství modrobílé hmoty, vypadá to jako vlhká modrá skalice. Baterka už má pár let, je to Bannerka se špunty, ale točí pořád dobře, zatím. Svorky mám dotažené, čištěné. Naposledy byla svorka tou skalicí doslova obalena, žádný sulfátový povlak nebo tak něco. Znamená to, že se baterka loučí? S tímto jevem jsem se doteď nesetkal...díky za odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ten povlak tam vzniká procesem, kterému se říká oxidace. Není to nic nového. Myslím, že právě kvůli tomu rádi v servisu na tyto póly dávají vazelínu. A jinak ano, pomalu se loučí. :)

Jak je stará?

h75®
hodnocení

Vazelínu dávám taky už léta. I přesto se to objevilo zas. Není to jen povlak, je toho tam hodně, jak když se zam plácne pěna na holení. Baterka bude mít cca 5 let...

kepler*
hodnocení

2x

Proč vylučuješ sulfáty, vždyť skalice není nic jiného než sulfát (síran)? Podle mně to nic jiného není, oxidací takové produkty nevznikají. Někde je netěsnost, unikají výpary z elektrolytu (kyseliny sírové). Nebyla někdy baterie "nafouklá"? Jak je stará?

h75®
hodnocení

Těmi sulfáty jsem myslel takové ty běžné povlaky na svorkách a okolí. Tohle je něco jiného. Byla to boule, že svorku ani nebylo vidět, jak když tam kydnu pěnu na holení. Baterka bude mít tak pět šest let. Vím, je to dost. Mám jí vyměnit hned nebo myslíš, že ještě třeba léto přežije? Auto je ještě na rok a půl, pak do šrotu, ale tak dlouho ta baterka asi nevydrží...
akim
Teď v zimě jsem na Fabii měnil baterku z roku 2006,ale ne proto,že odešla,ale protože jsem měl strach aby mě v těch mrazech někde nenechala. Už v roce 2010 mi v autorizovaným servisu říkali,že baterka neprošla testem a chce vyměnit. Nikdy jsem ji nedobijel,nedolejval,údržba žádná, auto ale denně v provozu. Kupte si startovací kabely a baterku měňte až to bude potřeba.
kepler*

No, já bych tak starou baterku radši hned vyhodil, může tě nechat na holičkách způsobem "náhlá smrt". Navíc ty výpary dělají dost bordel v elektrice. Radši bych sehnal nějakou použitou za pár šupů, když už teda má to auto jít do šrotu

fik

Vyměnit,tohle tě může ošklivě vypéct ve chvíli,kdy to budeš nejmíň čekat. A je jedno jestli je teplo nebo zima. Je jediné vysvětlení,je tam netěsnost a z baterky utíká elektrolyt,reaguje to se vzduchem a vzniká toto

hodnocení

0x

přesně jak tu psali-vývod který jde z baterie je už netěsný/ono se to v té baterii kapánek rozpadá-vznikají vůle- a elektrolit vzlíná a jde ven byť i třeba malou prasklinkou -no a když tam ještě dáte tu vazelínu tak se vytvoří s tím elektrolitem pěkný humus...pokud je ta baterie ještě dobrá tak dám radu kterou jsem dostal v učení a kterou jsem pak hodně používal- nejdříve to pěkně vše očistit-z filce si vystřihnete kolečko/4-5 cm/ do kterého uděláte pak díru na ten vývod-pozor musí to být malá díra aby to bylo hodně/moc!/ těsné-to dáte pod svorku na baterii ale předtím než tu svorku namontujete ten filc napustíte důkladně mot.olejem-znova opakuji ta díra v tom filci na ten vývod/pol baterie musí být hodně těsná-jinak to nemá význam..a je po problému..-jinak po pěti letech už s tou baterkou moc parády asi nenaděláte ikdyž mi už baterie vydržela 8 let----pěkný den

nikdo*
hodnocení

0x

Ta síra nereaguje ani se vzduchem, ani s vazelínnou, ale s mědí kabelu. A vzniká směs solí, nejspíš síranů a sirníků mědi a dalších kovů tam přítomných, a to je ta modrobílá koule.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]