Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepis vozidla od 1.6.2017

Od: mirekber odpovědí: 29 změna:

Dobrý den,

mám otázku k novým pravidlům přepisu v registru vozidel.Pokud jsem to dobře pochopil

tak od 1.6.2017 když kupující nespolupracuje při přepisu stačí podat žádost na změnu v

registru vozidel a kupní smlouva a pokud kupující blokuje převod bude vyzván úřadem

k doplnění dokumentů. Pokud to dobře chápu tak lze bez problémů prodat vůz + klíče +

oba technické průkazy a pokud do 10 dnů kupující nebude nakloněn přepisu stejně se mu

nevyhne což je správné.Pochopil jsem to správně. Děkuji a pěkný večer

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xx*
hodnocení

2x

Pokud při změně vlastníka vozidla neposkytne součinnost starý nebo nový vlastník vozidla pro společné podání žádosti o zápis změny vlastníka vozidla v registru silničních vozidel, provede registrační místo zápis změny v registru na základě žádosti jednoho z nich za podmínky doložení převodu vlastnického práva. Úřad nespolupracujícímu vlastníkovi sdělí, že tato žádost byla podána.

.

Aby bylo možné k takové změně i bez nespolupracujícího ať již dosavadního či nového vlastníka vozidla přistoupit, musí být splněny následující podmínky:

- při podání žádosti musí být spolehlivě doloženo, že došlo ke změně vlastnických práv k předmětnému vozidlu

- musí být předložen protokol o evidenční kontrole, od 1. 6. 2017 ne starší 30 dnů ke dni podání žádosti

- musí být předložena platná zelená karta pojištění

- musí být uhrazen správní poplatek a jde-li o vozidlo, které podléhá i poplatku na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků ("ekopoplatek"), pak musí být zaplacen i ten.

Teprve jsou-li splněny tyto podmínky, existuje reálná možnost, že řízení skončí provedením změny vlastníka vozidla v registru silničních vozidel. V opačném případě bude řízení zastaveno a v registru silničních vozidel bude i nadále zapsán dosavadní vlastník a provozovatel.

xenofob

XX - Posuzovat vlastnická práva náleží pouze soudům, nechápu na základě jaké právní úpravy by si mohl nějaký registr vozidel přivlastnit právo rozhodnout, že novým vlastníkem vozidla je občan X.Y.

Stačí se podívat do zákona který upravuje postup při registraci - zákon 56/2001 Sb. kde je podrobně popsána "věcná příslušnost"registarčních míst, žádná takové zmocnění jsem tam nenašel...

Ale vše je podrobně a pečlivě popsáno v judikátu nejvyššího správního soud, ketrý konstatuje, že registr vozidel pouze zapisuje informace o skutečnostech, které již nastaly...

Takže registr vozidel nemůže nic posuzovat, může jen něco zapsat nebo nezapsat

V jakém bazmkistanu to žijeme, když nejsme ve 21. století schopni registrovat auta a obyčejným zapisováním do seznamu aut a jejich majiteků se zabývají soudy všech stupňů nebo Úřad pro ochranu osobních údajů?

jirka20
hodnocení

0x
Ale jakým způsobem a jak dlouho to úřad bude řešit úřední cestou nikdo neví.
A zda vůbec...

xenofob
hodnocení

0x

Je to trochu jinak, novináři to sice prezentujé tak že po 1.6 nemusíš nic, jen podat holou žádost a úřad to zařídí...to je nesmysl, zákon nezměnil poovinnost přiložit k žádosti doklady, zelenou kartu, evidenčku a zaplatit správní poplatek...

Jedinou novinkou je skutečnost, že pokud v se v 10-denní lhůtě nepřipojí ten druhý, který po 10 dnech porušuje zákon ( "neposkytuje součinnost"), uložil zákonodárce povinnost obcím oznámit tomu "druhému", že ten první podal žádost a jako nového vlastníka uvedl toho "druhého"...současně toho "druhého" uřad vyzve aby předložil doklady k vozidlu...

Pokud ten "druhý" nezareaguje, lze jej zapsat jako nového vlastníka jen v případě, že ten první předloží evidenčku, zelenou kartu a zaplatí správní poplatek...až poté lze podle zákona zapsat do evidence noého majitele a poté vystavit vystavit duplikáty chybějících registračních dokladů

na otázku, jak má ten první získat evidenčku, když už nemá auto ani doklady geniální poslanecká novela nedokáže odpovědět...

V praxi je to asi tak, že jediné co se stoprocentně stane je to, že ten první i ten druhá dostanou okamžitě pokutu za porušení zákona, u nís dávají přestupkáři 2 tisíce a už se několik pokut rozdalo...pokud se pravomocně udělená pokuta nezaplatí í, vše s e předá exekutorovi...

To je česká realita, každý další novela ja horší než ta první a na rozdíl od celé EU nedokážeme donutit toho ketrý neposkytuje součinnsost , aby se k té žádosti připojil...

Řešení je jednoduché, zákonem zneplatnit značky a doklady k nepřepsanému autu a znemožnit tak jeho další užívání...ale k tomu nemáme dostatečně inteligentní poslance a ti co mají zdravý rozium, nemají dostzatek politické vůle, protože naše pseudodemokracie je havloidní a nahrácá těm, kteří nerespektují pravidla...prostě naše zákony nejsou pro slušné lidi

pavel368*

Zdravím teď jsem si ten zákon také trochu více pročítal a opravdu v podstatě neřeší skoro nic pouze to že již nebude třeba plná moc kupujícího pokud nebude spolupracovat jinak vše ostatní bohužel ano takže většině prodávájícím kteří auto jako já dali z ruky při prodeji nijak nepomůže.Zajímalo by mně co tak zkusit jiná řešení , firma co zařizuje přepisy vozidel lidem pro které je to časově náročné mi poradila ať to auto dám do depozitu, nechám vystavit nový malý technický průkaz protože původní má kupující a registrační značky, staré ať nahlásím jako odcizené nebo ztracené. Sice by se mi to docela zamlouvalo akorát si nejsem jistý kdyby toho dotyčného s vozem který je v depozitu s půvdonímy SPZ a nemá co dělat na silnici zastavila policejní kontrola, tak si nejsem jistý jestli by to byl jen a pouze průšvih a ne taky zároveň i můj. Každopádně je fakt že přípoadné přestupky by již páchal s neplatnými SPZ tím pádem teoreticky by mi neměli chodit žádné pokuty leda že by úřad měl ty staré ještě nějak zanamenané a další věc je to že tím že je auto v depozitu odpadá povinnost platit povinné ručení.

Má si tím někdo zkušenost? případně vaše názory na toto řešení a děkuji za každý postřeh.

Pavle, to snad nemyslíte vážně. Vy z neznalosti předpisu spekulujete a ten Váš postup je nelegální. Vy vystavujete kupce problémům, které se obrátí proti Vám. Musíte si odpovědět, kdo porušil více předpisů, zdali kupec nebo Vy.

Vaše spekulace je mimo.

pavel368*

O tom jestli je to nelegální netuším dělá to tak několik firem co se zabývají přepisem vozidel těžko by šli do něčeho co je nelegální nebo v praxi právně postižitelné ověřit si to však nemůžu proto se ptám zde jestli už to má někdo vyzkoušené.Kupec mě taky vystavuje problémům aspon bude mít větší motivaci přepis udělat když to nejde po dobrém tak se hledají řešení jiná.

kabcz*

Pořád to nechápu - podle mě bylo lepší nechat polopřevod a po 3 měsících vyzvat obě strany k řešení a po roce neřešení auto vyřadit z evidence a tečka.

Tenhle nový systém znamená, že každý bude moci přepsat auto na každého. Takže u starších vozidel se vyplatí to nechat napsat na nějakého nebožáka, který za mě bude platit pokuty a pojištění a nic s tím nenadělá. S novým autem to nejde, protože bych ho pak nemohl prodat, ale u staršího, které pak někde odstavím, je to tak ideální - a ještě se zbavím nákladů a papírování s jeho likvidací.

marten
hodnocení

0x

Dobrý den,na Váš dotaz neumím odpovědět,přesto bych Vám napsal moji nemilou zkušenost,na poddobné tema.Před půl rokem jsem prodal vůz do autobazaru.Smlouvu měl předepsanou autobazar,kde stojí asi toto:při vyplacení peněz,přechází veškeré právo disponovat s autem autobazaru.Odevzdal jsem klíče a veškěré doklady.Autobazar funguje asi od roku 2006 a neměl jsem důvod hledat chyby ve smlouvě.Před 14 dny mě došla pokuta za rychlou jízdu (500 Kč),tedy jsem se dozvěděl,že auto není přepsané.Jel jsem do daného autobazaru,kde mě dali adresu kupujícího.Na ní však nikdo takový není.Také jsem slyšel o novele zákona od 1.6.2017,od které jsem si sliboval,že předvolá současného řidiče,co nyní jezdí s na mě registrovaným autem,aby se dostavil k registraci.Bylo mě řečeno,že postup je následovný.Budu předvolán já,i když žádné doklady nemám,jen prodejní smlouvu.Po té bude vyzván majitel autobazaru a následně ten,co auto koupil.Pokud se nedostaví,případ se uzavře.Budu nadále v registru vozidel,jako majitel a jestli mám problém s placením pokut,atd.,mám si najít právníka.neměl jsem podepisovat žádné smlouvy a jít to odhlásit sám.Pak nevím,na jakém principu pracují další autobazary,neboť se domnívám,že na př. v gigantu AAA,také s nikým nejdete na magistrát.Těch 500,-Kč jsem šel zaplatit a s hrůzou chodíme do schránky,jestli tam není nějaká další,třeba i z ciziny na deseti tisíce Kč.Mylně jsem se domníval,že takovým podobným postiženým,jako já,novela zíkona napomůže.Tolik z mé strany k tomuto tematu.Sám bych všechny moc poprosil o radu a pomoc.Přeji hezký den.

asd1

Jednoduše - na odboru dopravy podáš žádost o zápis změny vlastníka (mmch. to byla tvoje povinnost, termín 10 dnů/ sankce až 50k = půl roku nečinnosti není to pravé). Žádost úřad musí převzít. Sice ti jí vrátí jako nekompletní, ale tím si svojí povinnost splníš. Zbytek je na úřadu a novém majiteli. Ještě bys měl prokazatelně (dop. dopis na doručenku) nového vlastníka vyzvat k součinnosti s přepisem. Pak ještě můžeš po úřadu požadovat vymazání tvých osobních údajů z registru - neoprávněně tě vedou jako vlastníka.

PS ty jsi vozidlo prodal bazaru = nový vlastník je bazar. Komu to prodali dál tě nezajímá. Změnu vlastníka doložíš kupní smlouvou.

Novela zákona pomůže.

Problém může být, že oznamuješ změnu vlastníka až po půl roce...

marten

Moc děkuji za odpověď,přesně podle této rady to udělám.Jen na vysvětlení.majitel autobazaru mě řekl,že až to auto někdo koupí,pošle mě kopii velkého techničáku,kde budu odhlášen.Já žil celou dobu v domění,že auto stále není prodané.Jasně,že jak se říká neznalost zákona neomlouvá.Jedenáct roků jsem nic neprodával,teď jsem udělal chybu.Určitě to řeknu co nejvíce lidem,aby nedělali stejné chyby,jako já.Ještě jednou moc děkuji,je to pro mě a myslím pro víc lidí rada nad zlato.

xenofob
hodnocení

0x

Novela zákona z pera pana poslance Kolovratníka je ukázkou POLITICKÉ KOREKTNOSTI V PRAXI.

Dokud platil pouze § 8, ten kdo jej porušil byl tím, který porušuje zákon. Te%d, po novele už ten, který porušuje zákon není tím, který porušil zákon, ale tím, který neposkytuje součinnost..Mimochodem chybí mi definice toho, co znamená neposkytovat součinnost .

Neznám žádný zákon, který v jednom ustanovení ukládá někomu nejakou povinnost a v dalším ustanovení pak popisuje, co děšlat když někdo tuto uoženou povinnost neplní...K čemu je takový bezzubý zákon, který předem počítá s tím, že nebude dodržován...To skutečně nechápu...

Zřejmě už brzy budeme banditu, zloděje nebo podvodník označovat jako toho, který neposkytuje součinnost.

Polopřevod byl geniální, stačilo jej dotáhnout do konce tak, že se při odhlášení prostěš nevydá malý techničák a do velkého se napíše že platí 10 nebo 14 dnů a po této lhůžtě je nepaůtný, včetně značek...jejich znovuuzískání by bylo finančně tak náročné že by se nikomu nevyplatilo auto na sebe "nepřepsat"...navíc by za jízdu s takovým autem po zákonné lhůtě vyfasoval okamžitý zákaz řízení a pokutu...

osobně se domnívám že čas ukáže že mám pravdu a čeká nás další novela, bohužel poslanci už schválili ve 2 čtení dalšíé zákon, který ukládá povinnost každému, kdo je uveden v registru jako majtel auta platit povinné ručení a za každý den, kdy auto nebylo pojištěné bude TEN, kdo je uveden v registru platit sankční poplatek...

Zákon bude brzy schválen a pokud začne platit v řádech několika měsíců, začnou se opět ve všech poradnách řešit neřešitelné situace, jak se vyhnout povinnosti platit české kanceláři pojistitelů tisíce za auto které už dávno nemám a které se nedá "přepsat", protže nový majiterl neposkyzuje součinnost, a vesele si jezdí Evropou i světem světem s doklady na mé jméno...nebo auto už 3x změnilo majitele a nidko neví kdo jej užívá

Je toto normální stát?

Nu, já mám info, že bod 33 se nestihne projednat ve druhém čtení, pak volby a nový parlament. Takže novela 168 neprojde

xenofob

MIlane, správné informace poskytují jedině stránky naší sněmovny

psp.cz/...

3. čtení je formalita

Hold máte lepší informace.

xenofob
hodnocení

0x

Ještě jednu poznámku, ve světle judikátu Nejvyššího správního soudu - ten vyložil zákon 56/2001 Sb., konrétně zápis změny vlastníka tak, že postup správního orgánu podle této novely není správním řízením ukončeným vydáním písemného rozhodnutí podle části druhé, ale jde o postup podle části čtvrté správního řádu bude postup RM zřejmý:

Registrační místo nebude vydávat žádné usnesení o zastavení řízení, ani žádné písemné rozhodnutí o zamítnutí žádosti, proti kterým se dá odvolat k nadřízenému správnímu orgánu, bude vydáváno pouze non-rozhonutí, nebo li ne-rozhodnutí podle části čtvrté správního řádu, která bude obsahovat strohou informaci, že požadovaný evidenční úkon nelze provést z důvodu nesplnění podmínek, vyjmenvaných zvláštní právní úpravou, včetně stručného odůvodnění odkazujícího na ustanovení § 8 a § 8s) zákna 56/2001 Sb. Opravný prostředek zde neexistuje, jedinou možností je podat stížnost podle správníého řádu ale to bude k ničemu...

Pokud se někdo domnívá, že registrační místa se začnou masově zabývat zpracováváním sdělení, výzev, usnesení, zamítavých rozhodnutí a zapojí se do odovolacího procesu který je spojen s neskutečnou administrativní zátěží, ten by si měl také položit otázku, kdy se lidé, sedící normálně celé dny u přepážek budou věnovat tomuto papírování a jaké časové podmínky jim k tomu vytvoří tajemníci měst a obcí jako jejich hlavní manažeři...to by se chod registrů musel omezit nebo by se zastavil, a pokud by se nezastavil, zpomalil by se tak, že to pocítí všichni občané

Pochybuji, že toto je ta správná cesta, kvůli lidem, odmítajícím dodržovat platné zákony neúměrně zatížit stát, města a obce nadbytečnou administrativou..dnes už všichni ví, že tím hlavním probléme je předkládání protokolu z evidenční kontroly,kdo nemá auto ani doklady, ten si s § 8a) může vytřít zadek a jediné čeho dosáhne je pokuta...

To bych těch několik tisíc raději investoval do právníka a vše postavil do roviny ochrany mých osobních údajů a vyčíslil újmu která mi vznikne nekonečným podáváním vysvětlení kvůli přstupkům spáchaným nepřepsanýám autem nebo náklady spojenými s obranou proti ČKP, která už brzy opět začně vymáhat sankční poplatky plošěn od VŠECH občanů, zaevidoavných jako majitelé aut zapsaných v registru...:-P

pavel368*
hodnocení

0x

Zdravím

řeším stejný problém prodal jsem auto s nižší hodnotou dojel si pro něj mladý pár který vypadal normálně auto jsem jim prodal s tím ži mi pošlou doklady pro přihlášení na ně momentálně je telefonní číslo na dotyčného skoro 14 dní mimo provoz a na adrese kterou mám na jeho ofocené občance už nebydlí a má tam jen trvalé bydliště. Myslel jsem že to nebude vůbec nutné použít ale jako pojistku jsem dal do kupní smlouvy ještě jeden odstavec a tam jsem jasně zadal že pokud kupující neposkytne součinnost při prodeji vozidla respektive že vozdilo nepřepíše po obdržení dokladů nebo že on mi je nepošle tak smlova do 14 dní od podpisu ztrácí platnost a tudíž kupující na auto ztrácí jakákoliv práva a je povinnen mi jej vrátit. Po uplynutí této lhůty už bude jezdit s autem které nevlastní a já mám v podstatě právo to auto nahlásit na policii jako kradené a tím pádem by měla z toho auta spadnou i má veškerá odpovědnost. Akorát to ještě nemám prokonzultované s žádným právníkem ani s policíí protože jsem doufal že to snad nebude nutné a ani se mi tam zatím nechce protože 14 dní ještě neuběhlo jen mě zajímá váš názor jestli to s takto uzavřenou smlouvou můžu nahlasit jako odcizené vozidlo.

děkuji za vaše postřehy

Je Vás mnoho takových, který z lenosti nepřepíšou auto na kupce, pak mají problémy. Až předložíte policii smlouvu a domněkou, že teď je podle smlouvy kradené, potrhají se smíchy. Kde jste vzal tu jistotu, že je to tak, jak jste si to vysvětlil.

Vozidlo podle občan. zákoníku je pana kupce, nikoliv Vaše.

Na převod vozidla musíte dohnat kupce, nebo auto.

doplněno 20.09.17 18:54:

Cicky, ano, máte pravdu, po novém roce to tak bude, ale prodejce se bude moci bránit, pokud to bude umět, dosáhne vítězství a nic nebude platit.

doplněno 20.09.17 20:26:

cicky, jelikož jsem o tomto zákonu mluvil s mnoha poslanci, mnoha senátory, předkladatelem tohoto zákona, odpůrci této novely. Mnoho pasáží, i ta, kterou zmiňujete mi byla vysvětlena jako správné řešení v zákoně. Všichni mě ujistili, že je obrana doložením, že nejste majitelem.

Takový dlouhý rozhovor o zdůvodnění, proč to tak je napsáno.

cicky

"Vozidlo podle občan. zákoníku je pana kupce, nikoliv Vaše," vy budete pouze povinen platit zák. pojištění nebo případné sankce za jeho neplacení, přesně podle právě vyšlé novely zákona 168! A to se vyplatí!

doplněno 20.09.17 19:23:

S tou obranou to vidím velice černě. Hlavním smyslem zákona není touha po objektivnosti a spravedlnosti, ale jako ve většině případů snaha o vybrání co možná nejvyšší sumy peněz, pokud možno tím nejjednodušším způsobem. Jediná obrana na níže uvedenou citaci zákona je dle mého názoru snad jen doznání, že dotyčný povinný je trouba, ale to zcela jistě na odpuštění sankcí stačit nebude.

"(2) Při určení osoby povinné k zaplacení příspěvku
se má za to, že
a) osoba zapsaná jako vlastník vozidla v registru
silničních vozidel je vlastníkem vozidla a
b) osoba zapsaná jako provozovatel vozidla v registru
silničních vozidel je provozovatelem
vozidla. "

Navíc nechápu, jak toto znění odporující jiným zákonům mohlo schvalovacím procesem projít. Třeba byl vysloven příslib podílu na zisku z výběru sankcí všem zainteresovaným.

doplněno 20.09.17 21:10:

A názorné vyústění těchto dlouhých debat máme jasně uvedeno v dikci zákona! Asi podle vzoru : "vlk taky sliboval!"

Cicky, až potkáte nějakého právníka, zkuste si nechat vysvětlit větu, kterou jste tučně zvýraznil. mě jí vysvětlilo několik právníků a věřím jim. Na Vás je, věřit tomu, čemu chcete.

Třeba byl vysloven příslib podílu na zisku z výběru sankcí všem zainteresovaným.
Podle této věty bych měl dostat taky část zisku? Vždyť je to hloupost, co píšete. Ale máte právo psát to co chcete, třeba i lži.

cicky

Na utvoření vlastního názoru nepotřebuji konzultace s jinými osobami ať již znalými či nikoliv, ale jedině právně závazný verdikt soudu, který jediný je k vysvětlení kompetentní. Zatím jsem podle vlastních zkušeností přesvědčen, že "sliby jsou chyby" , ale víra je krásná věc a kdo chce kam... Horší pak bývá procitnutí v realitě.

pavel368*

Proč by mělo být vozidlo kupce když nesplnil jasně danou podmínku ve smlouvě, od toho jsem to tam taky do te smlouvy uvedl.

Protože tak stanoví právní řád. Nebo si myslíte, že budete mít peníze a pak i auto? Jako nedovolené obohacení?

Vaše jasně stanovená podmínka a jeji nesplnění, neruší kupní smlouvu, tak jak se domníváte.

doplněno 21.09.17 11:51:

Už mne to je jasné, po doplnění, nevíte to, jen se domníváte.

Neplatná smloua není celá, jen je neplatné ujednání. Přirovnáním smluv po internetu a osobní smlouvy je již úplně jinde.

Pokud ale chcete věřit jen svému názoru a pravdě, v pořádku, klidně to tak myslete.

Přeji jen hezké dny.

pavel368*

Přesně tak peníze i auto protože kupující tu smlouvu takto podepsal a věděl o tom a je to jeho blbost. V případě že takto smlouva uzavřít nejde pak je tedy neplatná celá ne? Navíc viděl jsem spousty smluv co jsem např. s poskytovateli internetu nebo různými eshopy a tam také můžu do 14 dní od smlouvy odstoupit tak proč by to nemělo jít i jinde.

Pavle jen mi řekněte jak kupujícího donutíte vrátit auto co jste mu prodal! prostě pokud půjdete na PČR-vysmnějí se Vám,pokud zkusíte nahlásit ztrátu dokladů a značek a pak třeba vyřadíte z provozu /dříve depozit/ -tak Vy budete mít problémy ne kupec! Především Vy jste porušil zákon pže jste jako prodejce nesplnil svou povinnost!

Věřte tomu co psal p.Milan ,nebo p.Xenofob!

pavel368*
hodnocení

0x

Ví někdo jak to teď s přepisem vypadá? změnilo se neco v zákoně od 1.6 2017? myslím tím ve prospěch prodávajícího

au1

s přepisem to vypadá dobře, zrovna včera jsem jeden přepis dělal, prodávající + kupující + 10 minut času a bylo hotovo :) jinak stále platí, že musí být přítomny obě strany, nebo jejich zástup s ověřenou plnou mocí. Když prodáváte auto, prostě nedávejte papíry z ruky, sankce za nepřepsání v termínu jdou stále za prodávajícím.

Zkrátka a jasně OBA dva se dostavíte na STK k provedení evidenční ko. a pak se zase společně dostavíte na "registr" kde předložíte -TP-OTP nebo ORV dva díly ,protokol o EvK ,Zk + 2xOP + 800kč a pak není co řešit -nemusíte zjištovat jak na to když ten druhý nesplní své povinnosti.Pokud není ochoten (nebo nedá ověřenou PM)-neprodám-nekoupím!

Nového se nestalo nic, v parlamentu je třetí čtení novely 56/2001. Jelikož ti, co nejvíce křičí, nechodí za poslanci, ti zase nevědí o problémech, když někdo nerespektuje zákon, nestane se nic, jak navrhuje odborník a mistr na toto téma, xenofob.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]