Nejste přihlášen/a.
Zdravím,poradíte mi jaké tlumiče i s pružinami zakoupit na škodu fabii 2004 před facel.,tdi,combi,bez klimi.?Mam v plánu si dát větší rozměry kol 16,17.Nízkoprof.Tedy i patřičně snížit.Jezdím jen po městě nepotřebuji nic specialniho drahého.
2otazka.nebude vadit při STK snížený podvozek?Kola pochopitelně vyměním.Děkuji za odezvu.
Když použiješ schválené (rozuměj homologované) díly pro tvůj typ auta a pneumatiky, které jsou zapsané v TP nebo shcválené výrobcem a ty si je do TP necháš zapsat., nebudeš mít problémy ani na silnici ani na STK. V opačném případě budeš jezdit se strachem, že ti policajti při kontrole na silnici seberou ORV a pošlou tě na TK třeba jen z důvodu neschválených kol, no a na STK nejsou blbci, takže na 99% taky neprojdeš, byť s původními koly
A nezapomeň na pár věcí: Když dáš větší kola a nebudou mít příslušně nižší profilové číslo a přijatelnou šířku, "nenacpeš" je do podběhů Rovněž snížený podvozek není vhodný do města, protože ne všude jsou ulice ideálně rovné a lze předpokládat, že budeš více či méně často "chytat" spodkem na výmolech a jiných nerovnostech, o příčných zpomalovacích prazích ani nemluvím.
Na Fábii I Vám půjdou pneu 205/45/R16 (duležité je i ET - bohužel z hlavy nevím), u předfacelifu bude nutné nechat si kola dopsat do technického průkazu. Zeptejte se na inspektorátu tuším, že je k tomu potřeba nějaké potvrzení od výrobce.
Co se týče snížení do 3cm lze snížit pouze výměnou pružin, tlumiče můžou zůstat původní. Mám to takto na svým autě léta a nikdy jsem neměl žádný problém ani na STK, nikdo to neřešil. Je to takové decetní,nestojí to moc peněz, auto líp sedí,hlavně v zatáčkách, na druhou stranu počítejte,že hlavně ve městě je auto tvrdší,mě to ale vyhovuje, rozhodně to není žádnej kostitřas.
Nevím jestli to ještě platí,ale kontrolu stavu vozidla a vzít ,,malej techničák,, mohla hlídka Policie při kontrole.To budete riskovat a přezouvat pneu při každé jízdě na pozemní komunikaci?
Nehledě k tomu,že když se nedejbože stanete účastníkem dopravní nehody,tak se bude pojišťovna hodně moc cukat a zaplatíte všechno ze svého,protože auto nebylo schváleno s úpravou co chcete provádět.
Kašlete raději na to a nechte tu starou plečku jezdit tak jak je postavená a schválená.
Musíte koupit jen díly schválené pro toto auto, moc toho na výběr neni. Jakékoli měnění parametrů (rozměrů, rychlostí, výkonů...) je vlastně přestavba, která musí být schválená a zapsaná v TP. V opačném případě je vozidlo nezpůsobilé provozu na pozemních komunikacích, což nejvíce vadí zpravidla provozovateli, protože je mu vyhláškou zakázáno takovéto vozidlk používat pod hrozbou astronomických sankcí.
Dle mých informaci, co jsem kdysi zjišťoval je, že si auto lze snížit. Ovšem k podvozku musíte mít protokol, že vše je tak jak má být, je o výrobcem povoleno atd atd. auto z německa, co jsem měl, mělo protokol z Dekry + snížení zapsané v VTP + dalších milion papírů, musíte navštívit STK a příslušné úřady. Jak o chodí u nás, nevím, ale jednodušší to samozřejmě nebude. S oly to samé, pokud je nemáte povolené jako alternativní ve VTP, opět máte problém.
Při STK samozřejmě poznají sportovní podvozek, stačí mrknout na pružiny, většinou jsou barevné, no prostě když chtějí poznají to.
A úpřímně dělat toto na 13 let staré popelnici z mého pohledu jaksi postrádá smysl. Navíc nechcete nic dražšího tedy ani kvalitního. Dle mého zbytečně vyhozené peníze.
Pojištovny se brání mnoho pilotů bourá s miláčky a ceny oprav, včetně náhradních dílů jsou drahé, rovněž je hejno podvodníků, kteří se snaží pojišťovny oblafnout.
Pojišťovák mi pravil, podle zákona č. 56/2001 Sb.,vozidlo na jiném pneu, než je uvedeno v TP je nezpůsobilé provozu.
Proto lze v souladu se zákonem č. 168/1999 Sb., § 10, snížit neb odmítnout plnění, na př. při nedání přednosti kamionů, které převáží dražší elektroniku a při manévru zboží vyklopí, poškodí může být škoda třeba 20 milionů a poté pojišťovna zapracuje.
Tudíž máte-li solidní konto, neb pracháče taťuldu klidně namontujete pneu třeba z F1
Přesně jak píše kolega. Tohle mají pojišťovny v případě nehody rády. pokud si přečtete poj. podmínky, tak je vozidlo nezpůsobilé k provozu (neprošlo by kvůli závadě tk- což jiný rozměr pneu je), tak pojistné plnění krátí nebo neplní vůbec. :D
Nebo si je nechat schválit výbrobcem, ale těžko říct co za to budou chtít. Myslím, že za lidovku to asi nebude. Nic proti, ale zrovna fabii bych teda netunil, to bych se radši podíval po jiném autě, kterýmu by to slušelo o dost víc
OK.Díky pneu dám ty největší co my umožnuje výrobce.To snížení..třebas jen výměnou pružin o 4-5cm.snad nebude překážkou.Skutečně je napsáno ve velkém tech.p.jaký typ tlumičů-pružin je použit?To se mi nezdá.nebo?
Decentně vytuněná fábijka neurazí).Chci jít cestou nejmenšího odporu-co mi dovolí legislativa.proto ta otázka zněla jaký typ tlumičů a pružin aniž bych žádal vyjímky.(to jsem ted doplnil))
Zřejmě jste to nepochopil. Všechny rozměry auta jsou zapsané v TP. Každé auto má jakési prohlášení o tom, že se shoduje se schváleným vzorem. Změnou jakýchkoliv parametrů to již není vozidlo shodné s oním vzorem, je to vozidlo úplně jiné, pro které nebyl vzor schválen, tudíž jej není možné provozovat, pokud neproběhne schválení. Toto schválení je vzhledem k Vami popisovaným změnám charakteru přestavby, má li někdo na tuto přestavbu schválený vzor a doloží Vám, že je výsledné vozidlo shodné s tímto schváleným vzorem, pak je to ekonomicky přijatelné, protože proběhne tzv. typová přestavba. Pokud ale chcete "něco" modifikovat bez schvaleného vzoru, musel byste to nechat nasledně nechat schválit a vyšlo by to na majlant. Takže tlumiče i pružiny lze použít jen originálních parametrů.
Až tak horké to není - musí být příčinná souvislost, ta při nedání přednosti bude hoodně těžko. Jiná věc je, že pojišťovna to použije jako záminku ke snížení plnění i bez příinné souvislosti a kdo se neumí bránit tak u toho jim to projde. Stejně tak jako odmítají ukončit pojištění jen na základě oznámení změny vlastníka doložené kupní smlouvou (bez přepisu v techničáku) - to taky nemá oporu v zákoně.
Snížení a tvrdší podvozek - líp sedí na hladkém asfaltu v zatáčkách. Ovšem drncá to, škrtá o reardéry a obrubníky (parkování s přesahem nad chodník), v zimě o sníh a led , na polňačkách o šutry a při přejíždění hran o tu hranu. Na legální úprau musí být homologace všech dílů pro dané auto, jinak hrozí citelná sankce za technicky nezpůsobilé vozidlo. Vidět to je na první pohled z dálky, takže odchycení se dá čekat, to samé na TK.
Dal bych hezký kola a víc bych netunil Beztak to je blbá Fabka na odvezení z místa A do B
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.