Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Parkovací světlo nesvítí - projde STK?

Od: clayman® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
odešla mi žárovka - parkovačka. Bohužel je to taková specialita, že ho budu mít až za 3 týdny, ale STK potřebuji během 2 týdnů? Je to tak vážná závada, že nedostanu STK?

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Některé parkovací světlo nesvítí, nemá předepsané barvy nebo jeho zapojení, popřípadě umístění neodpovídá předpisům.

Některá přední obrysová svítilna chybí nebo nesvítí nebo její zapojení popřípadě umístění neodpovídá předpisu.

Obojí jsou závady skupiny B - vážné

hodnocení

Díky, vyndal jsem celý reflektor s tím, že původní žárovku vyvrtam durch, vsadím do ní 5W halogenku a připojím dráty na patici původní "žárovky".
Naštěstí se ze žárovky vyklepal konektor, který stačilo zase zapojit a svítí! Haleluja!
Věřím, že rady ovšem poslouží i jiným.
Parkovací světlo nesvítí - projde STK?

hodnocení

3x

Projdete na 1 měsíc - tj. závada typu B, TK bude 30 dnů platná - po opravě si zaplatíte opakovanou TK a tradá.

hodnocení

0x
Teda pochopil bych kdybys řekl že ti odešly nějaké xenony za 20.000 a že levnější náhradu neseženeš dřív jak za tři týdny ale blbá parkovačka? Co na ní může být tak speciálního? Ani nemluvím o tom že předpis ti ukládá mit v povinné výbavě jeden kus od každé žárovky použité na vozidle a nářadí na její výměnu. I kontrola povinné výbavy je součástí STK takže tě můžou požádat abys jim žárovky ukázal.
To je dobra kravina co píšeš. Už jsi někdy viděl, jak někdo sundaval naraznik na cestě nebo podbeh, aby si vyměnil žárovku? u některých aut to jinak nez v servisu nejde. Teda pokud si to nevymeni sám.
Ano je to dobrá kravina a chtěl jsem to ještě dodat na konec příspěvku. Nicméně to že se změnil přístup výrobců vozidel k možnosti sám si vyměnit žárovku neznamená že se změnil zákon který stanovuje obsah povinné výbavy vozidla. Prostě tam ty žárovky jsou jako povinná položka a když bude technik na STK důsledný tak může žárovky chtít vidět. Stejne tak jako někde chce vidět datum expirace lékárničky.
Ano nerikam, ze zarovky nemaji byt v aute, ale někdy ta výměna je pro laika prakticky nemozna. Známého buzerovali policati, ze mu nesvítí žárovka. Tak jim řekli at mu ukazou výměnu. Tak sklapli a jel do servisu.
prazskejpepik*

už vidím, jak někdo říká policajtovi, že mu má ukázat, jak se mění žárovka. tohle jsem už slyšet vyprávět tolikrát, že už je to hloupé. třeba by mu mohl také ukázat, jak se používá lékárnička, nebo navléká reflexní vesta. co Vy na to, taky dobré že? až jednou zruší povinnou výbavu, tak tyhle věci odpadnou, ale pak budeme třeba stát s trojúhelníkem za autem (většina ani neví, jak se správně používá, podle toho co vidím) a čekat na odtahovku :-D

hodnocení

Abych mohl vyměnit žárovku tak musím torxem povolit půlku přední masky, torxem uvolnit reflektor, desítkou nástrčným klíčem dlouhým alespoň 25 cm uvolnit spodní šrouby reflektoru, vysroubovat víčko reflektoru a pak následuje hlavolam jak vytáhnout reflektor z masky. A když je reflektor na stole tak vyndat parkovací žárovku je práce na dalších 10 minut hlavolamu a odrenych prstů.
V mém autu nejde vyměnit žádná žárovka bez vyndaní reflektoru z auta.
Navíc výměnu xenonu zakazuje návod k autu a měli by to dělat výhradně v servisu... *smich*
prazskejpepik*

ale za tuhle situaci může zákon, výrobce aut a ne řidiči a policajti. já vím, že to skoro nikdo nedělá, ale už před jízdou, se má tohle všechno kontrolovat. proto je zákon takový jaký je. vše padá na hlavu řidiče a těžko za to bude zodpovídat někdo jiný :)

No ano. Ty rikas policajtovi: Prominte, ja si to nezkontroloval před jízdou a kdybych to zjistl, tak si nechám auto odtáhnout do servisu.
hodnocení

myslím, že dost žárovek odejde ne při rozsvícení, ale za provozu. Moje auto kontroluje všechny žárovky při nastartování a pak v nějakém intervalu a co si pamatuju, tak mi špatnou žárovku poprvé hlásí vždy za jízdy. Takže kontrola doma před vyjetím nic neřeší. :)

prazskejpepik*

jak jsem psal výše, stačí změnit zákon. zákon tady nevyřeší nikdo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma parkovací světla

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]