Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod auta na nového majitele

Od: rebeka* odpovědí: 11 změna:

Milí rádcové, prodali jsme starší auto, máme kupní smlouvu, kupující už poslal peníze na náš účet, ale auto doposud není zaregistrované na nového majitele. Několikrát jsme mu již telefonovali ( hovor nebere), posílali SMS, ale nehlásí se. Trvá to již 14 dní. Poraďte jak ho přimět k přepsání auta na jeho jméno. Moc děkuji za rady.

doplněno 26.05.17 17:05:

Ještě bych chtěla doplnit můj dotaz. V době, kdy se kupující přijel podívat na auto, já byla v nemocnici na endoprotézu kyčelního kloubu, takže jsem u toho nebyla. Kupujícímu se auto líbilo (byli s ním ještě muž a žena) a chtěl se v něm projet. Manžel si sedl dopředu jako spolujezdec,vzadu seděli ti manželé a auto řídil kupující. Nevím jak rychle jel, ale na silnici dostal smyk a napálil to do stromu. Přijeli policajti a odtahovka, protože ato je na odpis. Celou posádku odvezla odtahovka k nám domů a tam ještě podepsali kupní smlouvu. Bohužel manžel byl v šoku a ani nikomu neřekl,že má nějaké bolesti a kupujícímu dal oba techničáky. Dohodli se, že se koupě uskuteční včetně ppřevodu. Když odjeli udělalo se manželovi špatně,volal synovi a ten ho odvezl do nemocnice,kde zjistili, že má 5 zlomených žeber. Nechali si ho na JIP a v nemocnici zůstal 4 dny. Takže ani policie do zprávy neuvedla nějaké zranění,protože jim to neřekl.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Proč je stejný problém každý týden. Lidi jsou nepoučitelní.

Jedině ho přinutí soud. Nikdo jiný nepřinutí nikoho konat, co on nechce. Novela zákona od června může trošku pomoci, ale je to běh na dlouhou trať. Bez evidenčky nelze vozidlo přepsat, takže na evidenci nemá cenu chodit. Jen kupce dotlačit k převodu, pokud již vozidlo dále neprodal, nebo nerozebral.

mnd®

Pane Milane - kdyby týden,ale on tento dotaz je tady skoro každý druhý den - nebo podobný

Ty lidi jsou prostě nepoučitelný a až se teprve stane průser tak se ptají co a jak vyřešit.

Pro všechny co to budou číst - nedávat originální doklady od vozidla z ruky dokuď to které vozidlo (auto,motorka,vozík a já nevím co ještě) nebude úředně přepsáno na nového majitele.Dům taky dám do užívání někomu bez přepsané smlouvy majitele? Pardon,ale kdo tohle udělá je hl-upák.

hodnocení

0x

Nejste první ani poslední. Zkuste zde: poradte.cz/... , zde poradte.cz/... nebo zde poradte.cz/...

a najdete tu ještě i další.

hodnocení

0x

Auto je ZAREGISTROVANÉ .Na nového majitele je nutné zapsat ZMĚNU! Toto je povinnost obou osob-prodejce i kupce.

Jinak Vy musíte :a) ne po tlf ale OSOBNĚ uhnat kupce a společně v místě vašeho úřadu zapsat změnunejprve ale musí být evidenční ko.

b) za Vás,tj prodejce podat žádost o zápis ZMĚNY.

A jako poslední prohledejte poradnu-je zde nespočet rad na tuto problematiku!

doplněno 25.05.17 21:33:

Mnd-volat a SMS-kovat nestačí je NUTNÉ osobně uhánět.nejlépe nelegální a zde zakázané navádění k trestným činům-vymlátit kupci teletinu! A nejlepší je že pak tito lidé brečí ale PROĆ se neoptají dopředu než prodají ,zde na poradte nebo rovnou na úřadě jak na to?Osobně jsem chtěl prodat auto.-také mi zaviolal jeden vykuk-že přijede hned zítra pokud slevním o 2500. Když jsem odpověděl klidně ale nejprve že mu písnu VIN na který si uzavře PR a že musím udělat EvK abychom pak jen po podpisu KS mohli na úřad- NEOZVAL se . a mám klid byť platímzatím stále o 260kč pr ročně navíc ale nemá obavy že ... Jedině že mi jej někdo zboří na parkovišti.

mnd®

diesel:ale tazatel píše,že volá,posílá SMS.Ten kupující ani nemusí mít bydliště tam kde ho uvedl.Takže jak ho uhnat?

mnd®

diesel: Nemám nic proti tomu doplnění ale jak toho kupce osobně nahánět ( teda uhánět )? Adresa v OP neplatná / bydlí v zahraničí apod.Jsou to podvodníci co kupují lacino auta a oblbojou lidi.Taky to auto už může mít dalšího majitele.

Že se tito lidé nezeptají dopředu třeba ne zde,ale na příslušném dopravním úřadu?-co na to odpovědět-jsou blbci(pardon).

Ale odpovězte jak kontaktovat někoho,kdo nebere mobil na volání / neodpovídá na SMS / když pojedu na nějakou adresu tak tam nebydlí? Co budete dělat v té chvíli? Navštívíte Policii a co ona? Bude mu posílat dopisy právě na tu adresu co on není.Co dál? Napište řešení.

Jiné řešení, nežli pátrat není. Zapojit třeba kamarády, sousedy, zkrátka pátrat. Ten člověk nezmizel ze světa. Chápu Váš text, "Adresa v OP neplatná / bydlí v zahraničí", ale když prodávám cizímu člověku, musím být opatrný. Pochybuji, že někdo, kdo bydlí v cizině kupuje zde auto na podvod.

Jak asi postupují exekutoři v pátrání po dlužnících?

Buď si musím poradit sám, nebo zaplatit jiného.

Mnd ale to není můj problém .Já jsem raději blbec když se dopředu třeba desetkrát zeptám nežli se neptat a pak být opravdu BLBEC!.Proto by se mi tato situace nemohla stát, tak ani nepootřebuji řešit jak ho seženu.Ale jinak-jistě jsou řešení jak někoho sehnat i když má jinou adresu v OP nebo než uvedl do KS, ale to pak jeden nesmí psát dotazy na poradte, ale jít HLEDAT pkd možno osobně a ne volat či SMS.Na to když nechce se neozve nebo SIM zahodí a dá jinou!

asd1
hodnocení

0x

Na odboru dopravy podejte žádost o změnu vlastníka/ provozovatele, doložte vše co jde z vaší strany. Úřad žádost musí přijmout. Sice vám jí hodí na hlavu, ale vy tím splníte svojí povinnost. Zbytek je na kupujícím. Pak ještě můžete úřad vyzvat k odstranění vašich údajů z registru - nejste vlastník tak vaše údaje zpracovávat nesmí. Úřad vaše údaje musí vymazat.

Nového vlastníka nemůžete k ničemu nutit, můžete ho leda tak prokazatelně vyzvat k součinnosti kvůli přepisu.

xenofob
hodnocení

0x

Bohužel zákon z dílny pana Stanjury není pro lidi, novela účinná k 1.6.2017 je bezzubá

Pokud někdo odmítá splnit to, co mu uložil zákonodárce, měl by mu stát znemožnit další užívání vozidla, například tím, že registrační značky se po zákonné lhůtě dostanou do všech policejních systémů jako ztracené tedy neplatné, je nutné si uvědomit, že RZ patří státu, slouží k označení a registraci konrétného vozidla včetně jeho vlastníka...Pokud stát ztratil vinou porušení zákonné povinnosti přehled o tom, kdo auto provozuje, kdo se tímto autem dopouští přestupků atd, měl by podniknout účinné kroky k dohjledání značeka a k uvedení informace v registru na pravou míru

V dnešní době si dovoluji prohlásit, že ztráta přehledu o vozidle znamená pro stát jisté bezpečnostní riziko, X-krát přeprodané auto o kterém stát ztratil přehled lze použít k trestné činnnoti nebo k její přípravě, případně k teroristickému útoku...než se vše vysvětlí a vypátrá uplyne delší doba a pachatel se mezitím mlůže ztratit

Jediným racionálnáím řešením je okamžité zneplatnění značek a znemožnšění provozování auta až do splnění registarční povinnosti, s tím, že vydání nových značek by se prodražilo natolik, aby se něco podobného nevyplácelo

Zákon je tak špatný, že by se tím měla začít zabávat paní ombudsmanka, je nutné chránit poctivé občany a umožnit jim aby si plnili své povinnsoti a nemuseli někoho kdo to odmítá přesvědčovat místo státu

Vůbec se tak nelze divit, že v podobných situacíhc je vymáhání sankcí za přestuky způsobené takovým vozidlem zdlohavé, nákladné a po 1,6,2017 může být neúčinné...

Celá EU zvládá registraci vozidel bez problémů, jen u nás to nedokážeme

Zkuste napsat stručně, bodově, jak by převod měl probíhat podle Vás, z různých alternativ.

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]