Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypadá chladivo do klimatizace?

Od: jano* odpovědí: 12 změna:

Je chladivo čirá, bezbarvá kapalina bez chuti a bez zápachu k nerozeznání od vody? Resp. lze ji nějak identifikovat?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

cs.wikipedia.org/... počáteční stav je plyn

jano*
hodnocení

Pokud je tomu tak, potom je nesmysl, aby mi z auta kapalo chladivo... (Myšleno coby náplň klimatizace.)

doplněno 22.05.17 10:03:

A podstatný dovětek - jev se vyskytl po jízdě. Před ní v garáži naprosté sucho.

majsterjoe*

Ale může jít o důsledek úniku chladiva, kdy přes netěsnost odkapává olej smíchaný s vlhkostí a zbytky chladiva. Jinak chladivo v určitém tlaku je kapalné.

jano*
hodnocení

V mém případě je však velmi matoucí, že předmětná kapalina vykazuje všechny vlastnosti jako čistá voda - žádná barva, zápach, zvláštní viskozita, ani stopy po oleji...

asd1

Kondenzát z výměníku klimatizace = normální stav ;) Kondenzuje vzdušná vlhkost při ochlazení vzduchu, teče pod auto (občas se hodí zkontrolovat průchodnost)... Taky jsem kdysi propadl panice co mi v autě ruplo ;)

Jo to je kondenzat z klimy.

Kdyz jede autoubus v lete klima naplno , tak z autobusu primo tece curek vody.

Měl bych dotaz, trochu mimo autora otázky. Jak otestuju průchodnost? Nikde nemůžu najít hadičku, která by vedla od výměníku v kabině. Mám obavu, že se ucpala protože klima nedělá louže. A to je nově naplněná a nikde neunika chladivo.

hodnocení

0x

Je to zkapalněný plyn (dříve nejčastěji freon (dnes zakázaný), ve větších provozech čpavek (který tedy rozhodně není bez chuti a bez zápachu :-D)). Je to čirá kapalina, kterou si ale asi moc neprohlédnete, protože se při ztrátě tlaku (úniku ze zařízení) okamžitě vypaří. :)

To, co Vám kape z klimatizace je voda (téměř destilovaná), zkondenzovaná na výparníku klimatizace. Je to běžný fyzikální jev a je to naprosto normální.

doplněno 22.05.17 09:48:

Je to v podstatě stejný jev, jako když se Vám orosí flaška piva po vytažení z lednice. *smich*

hodnocení

0x
Pokud klimatizace funguje jak má, tak je normální, že po jízdě odkapává voda z výparníku v kabině a z chladiče za maskou auta. Je to běžný jev a silné pochybuji, že vám uniká náplň. Každopádně při jarní nebo zimním plnění klimatizace zjistíte kolik od minulého plnění uniklo.
jano*
hodnocení

Kape to uprostřed auta jakoby pod palubkou před spolujezdcem...

Jak zde již zaznělo, na 99% se jedná o kondenzát z klimatizace. To by klidně mohlo kapat z míst jak píšeš.
Přesně tam bývá výparník klimatizace. Většinou je za schránkou spolujezdce v palubní desce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]